Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα875
mod_vvisit_counterΧθές6721
mod_vvisit_counterAll6030290
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ:  & ΕΥΡΟΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  Του συνεργάτη μας ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Κατάργηση της προσωρινής συμφωνίας SWIFT μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μέχρι να διασφαλιστούν τα στοιχεία των τραπεζικών συναλλαγών των Ευρωπαίων αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με άνετη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε σήμερα την "μεταβατική" συμφωνία διαβίβασης δεδομένων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών (SWIFT), η οποία είχε τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου.

«Η απόρριψη της μεταβατικής συμφωνίας σηματοδοτεί την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, στις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Ελπίζω ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να πήραν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να αγνοούν τις προτάσεις του Κοινοβουλίου για τη Θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην νέα Συμφωνία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντόπισαν οι ευρωβουλευτές στο κείμενο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη για μαζική αποστολή προσωπικών δεδομένων, η έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων και επαρκούς ελέγχου της επεξεργασίας τους από τις Αμερικανικές αρχές, η παρατεταμένη χρήση και αποθήκευση τους, καθώς και η έλλειψη δυνατότητας προσφυγής των Ευρωπαίων πολιτών στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο κ. Λαμπρινίδης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, ενώπιον του Συμβουλίου και της Επιτροπής:

"Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου και Κυρία Επίτροπε, είχατε σήμερα μία μοναδική ευκαιρία να διαβεβαιώσετε χωρίς περιστροφές ότι οι προτάσεις του Κοινοβουλίου Θα συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στη διαπραγματευτική σας εντολή επί του 81Λ/1ΡΤ με τις ΗΠΑ και δεν το κάνατε. Είπατε όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς μαζικών δεδομένων μας, διαφωνώντας έτσι ανοικτά με τουλάχιστον μία από τις αλλαγές που απαιτεί το ευρωκοινοβούλιο, διότι ότι η\ υπάρχουσα συμφωνία δήθεν το αποκλείει».

 

Διώξεις στελεχών του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνία DTP Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την καταπάτηση Θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προσπάθεια τρομοκράτησης των Τούρκων πολιτών, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (ΟΤΡ), ενώ ακολούθησε επιχείρηση σκούπα που πραγματοποιήθηκε από την τουρκική αστυνομία εναντίον στελεχών του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ και σε ακόμα 11 επαρχίες της Τουρκίας, Τα παραπάνω τονίζει με ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή της Μπάμπη Αγγουράκη.

 

«Η ισπανική Προεδρία θα υποστηρίξει προγράμματα δάσωσης σε

αναπτυσσόμενες χώρες»

Δέσμευση του Προεδρεύοντα της ΕΕ Ισπανού υπουργού Εξωτερικών σε απάντηση ερώτησης του Κρίτωνα Αρσένη

«Η δάσωση είναι θεμελιώδες ζήτημα και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αύξηση της απασχόλησης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τι καλύτερο παρά να μπορέσει κανείς έτσι να προστατεύσει την βιοποικιλότητα στις χώρες αυτές» απάντησε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατΐνος, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, κατά πόσο η Ισπανική Προεδρία προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω προγράμματα δάσωσης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών που στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας δεσμεύτηκε ότι «η Ισπανική Προεδρία θα υποστηρίξει προγράμματα δάσωσης σε αναπτυσσόμενες χώρες» καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Μου έδωσε μεγάλη χαρά η σαφής δέσμευση του Προεδρεύοντα της ΕΕ Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Η αύξηση της φυτοκόλυψης μέσα από προγράμματα δάσωσης και αγροδασοκομίας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διαθεσιμότητα του νερού, βελτιώνει την αγροτική παραγωγικότητα και περιορίζει τη φτώχεια. Την ίδια στιγμή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής καθώς τα δέντρα δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και το αποθηκεύουν σταδιακά στη γη. Είναι καιρός να αποτελέσουν οι πολιτικές δάσωσης τόσο εντός της ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο βασικό πυλώνα της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και η συναίνεση που δημιουργείται αποτελεί πηγή αισιοδοξίας».

 

Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί εάν η Τουρκία δεν αισθανθεί πίεση

«Το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί εάν η Τουρκία δεν αισθανθεί πίεση» Αυτό επισήμανε  ο Τάκης Χατζηγεωργίου, Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά -Νέες Δυνάμεις και Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κατά την διάρκεια της ακρόασης του υποψήφιου Επιτρόπου Διεύρυνσης και Γειτονίας, Stefan Fule.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπενθύμισε στον υποψήφιο Επίτροπο 8ίεί3η Ραίε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2009, στα οποία εκφράζεται η βαθιά θλίψη της Ένωσης για την συνεχή άρνηση της Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και στα οποία γίνεται επίσης σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλλει ενεργά για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Έπειτα αναφέρθηκε στην δήλωση του ίδιου του Stefan Fule, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. «Έθεσε λοιπόν το ερώτημα στον υποψήφιο Επίτροπο Διεύρυνσης Stefan Fule αναφορικά με το τι συγκεκριμένο προτίθεται να κάνει ώστε η Τουρκία να αισθανθεί πίεση και να συμβάλει πραγματικά στην λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Stefan Fule τόσο στην ερώτηση του Τάκη Χατζηγεωργίου όσο και σε διάφορες άλλες ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με την Τουρκία και το Κυπριακό απάντησε γενικά πως θα εμμείνει στα συμφωνηθέντα και θα υπογραμμίζει ρητά στην Τουρκία το ρόλο της στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Επίσης δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει το διάλογο με την Τουρκία ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο μια λύση στο Κυπριακό που να ικανοποιεί όλους.

Δυστυχώς όμως ο υποψήφιος Επίτροπος Stefan Fule προέβη και σε δημόσια απενεχοποίησης της Τουρκίας λέγοντας πως η χώρα αυτή τηρεί θετική στάση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωση που μας βρίσκει σαφώς κάθετα αντίθετους.

 

Η ΚΑΠ μετά το 2013, πολιτική προς όφελος των αγροτών και του κοινωνικού συνόλου

Τους προβληματισμούς της για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2013 εξέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας κ. D. Ciolos και της ισπανίδας Προεδρεύουσας στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας κας Ε. Espinosa.

Οι προβληματισμοί της αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η ΚΓΠ μετά το 2013 να απαντήσει στις νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή γεωργία, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου και του πολυλειτουργικού του χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και αστάθειας στις αγορές. Οι προκλήσεις απορρέουν από τη διεύρυνση της ΕΕ σε 27 πλέον κράτη μέλη, την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα με το περιβάλλον, την ενέργεια, το άνοιγμα των αγορών. Οι επιδιωκόμενες λύσεις, σύμφωνα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, πρέπει να υπαγορεύονται από τις αξίες της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναγνωρίζουν την ανάγκη η νέα ΚΑΠ να εξασφαλίζει πρωτίστως επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και να παρέχει αγαθά και υπηρεσίες που -αν και δεν αποτιμώνται στην αγορά- έχουν μεγάλη αξία για το κοινωνικό σύνολο (δημόσια αγαθά). Θεωρούν απαραίτητη επίσης την ύπαρξη ενός ρυθμιστικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες έναντι της αστάθειας των τιμών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της εξάπλωσης ζωονόσων. Τέλος στηρίζουν τη στήριξη διαρθρωτικών μέτρων.