°F | °C
invalid location provided
Στόχος ενεργοποίησης της Κάρτας
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2024 22:19

 

 του Αγρότη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

 


Εντός του Φεβρουαρίου και μετά το πρώτο μισό του μήνα εκτιμάται πως θα υπογραφούν τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν την Κάρτα του Αγρότη, με στόχο οι πρώτες φορτίσεις να γίνουν ακόμα και μέσα στον ίδιο μήνα, σε μια προσπάθεια επαναφοράς στους ρυθμούς που ίσχυαν πριν την εκκίνηση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ, η οποία εγκαινιάστηκε πέρυσι.......

 

Πέτρος Γκόγκος

Στόχος ενεργοποίησης της Κάρτας του Αγρότη έως τέλη Φεβρουαρίου,  η φόρτιση κρίνεται στις αιτήσεις eco – schemes

 

Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να αξιοποιούν τα δεδομένα της βασικής ενίσχυσης έτους 2023 προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες της ενεργοποίησης, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δυνατότητα φόρτισης της Κάρτας και με τα ποσά που αξιώνουν οι παραγωγοί από τα eco-schemes, όπως γινόταν στο παρελθόν, όσο ακόμα το πρασίνισμα καταβαλλόταν με οριζόντιο τρόπο. 

 

Υπενθυμίζεται πως η Κάρτα του Αγρότη το 2023 ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο εκείνου του έτους, το 2022 ήταν διαθέσιµη από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ τα έτη 2021 και 2020 οι φορτίσεις ξεκίνησαν στα µέσα Μαρτίου.

 

Υπό εξέταση η ενσωμάτωση του νέου πρασινίσματος

 

Ως προς την έκβαση της υπόθεσης να φορτίσει η Κάρτα του Αγρότη το 2024 και με τα ποσά από τα eco-schemes, οι πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν αυτό θα κριθεί και από τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτή η για την υποβολή αιτήσεων eco-schemes έτους 2023, η έγκαιρη επεξεργασία των δεδομένων από το υπουργείο λειτουργεί ως προϋπόθεση για μια πιθανή ενσωμάτωση των ποσών στην Κάρτα του Αγρότη, ή έστω για μια μερική  προσαύξηση της φόρτισης με βάση τις επιλογές των eco-schemes.

 

Σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις των eco-schemes που με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Βέβαια κάτι τέτοιο τοποθετεί την πληρωμή του λεγόμενου «νέου πρασινίσματος» από το Μάρτιο για το Πάσχα, δηλαδή το Μάιο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη υπάρχουν πολλές εκρεμμότητες να κλείσουν οι αγρότες σχετικά με τη δήλωση των eco-schemes και το 10ήμερα δεν θα φτάσει, με αποκλειστική ευθύνη φυσικά των αρμοδίων αρχών που έβγαζαν μέχρι και τα περασμένα Χριστούγεννα τροποποιητικές αποφάσεις, με τελευταία την προσθήκη της επιδότησης δασολίβαδων με 10 ευρώ το στρέμμα, δράση που αφορά τους κτηνοτρόφους.

 

Αναφορικά με αλλαγές στα eco-schemes, το ΥΠΑΑΤ αναφέρει σε πρόσφατο δελτίο τύπου πως θα επέλθουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις για φέτος, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στους αγρότες. Όπως έχει γράψει η Agrenda περίπου η µισή έκταση που ενεργοποιεί φέτος επιδοτήσεις έχει δεθεί µέχρι στιγµής µε κάποια δράση eco-scheme, οπότε η κατεύθυνση θα είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση. 

agronews.