Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1537
mod_vvisit_counterΧθές1977
mod_vvisit_counterAll5845710
°F | °C
invalid location provided
ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

«NA ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΝΟΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ»xrysoxoidhs

Η χώρα μας διανύει μια μεγάλη περίοδο κρίσης σε πολλαπλά πεδία, με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων. Δυστυχώς, η κρίση στο επίπεδο της οικονομίας, όχι μόνο δυσχεραίνει την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με παραγωγικά μεγέθη, αλλά  λειτουργεί σαν ντόμινο σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής.

 Η ασφάλεια της χώρας είναι ένας από τους τομείς που πλήττεται άμεσα στην παρούσα δυσμενή συγκυρία. Η εγκληματικότητα και η βία βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναμφίβολα συνδέεται με την πολιτική αδράνειας την προηγούμενης κυβέρνησης, που προτίμησε συστηματικά να θάβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να πάρει το κόστος δράσεων.

Δίπλα στο παραδοσιακό έγκλημα προστέθηκαν κι άλλες, πιο σύγχρονες, πιο σκληρές, πιο πολύπλοκες και πιο αντικοινωνικές συμπεριφορές. Οι αιματηρές ληστείες καταγράφονται καθημερινά στην ειδησεογραφία. Παράλληλα, διευρύνεται ο χώρος δράσης του εγκλήματος στη σφαίρα του διαδικτύου. Ο παράνομος τζίρος, η παιδική πορνογραφία, το εμπόριο όπλων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενισχύονται μέσω διαδικτύου. Πλήττουν την ελληνική οικονομία, τον έλληνα φορολογούμενο. Μετατρέπουν τη χώρα μας σε άντρο ανομίας, παράνομων συναλλαγών. Το έγκλημα δεν είναι μόνο ισχυρότερο, είναι παγκοσμιοποιημένο και οργανωμένο. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου συνεχίζουν τη δράση τους ένοπλες ομάδες με δολοφονικές επιθέσεις. Η σημερινή νέο-τρομοκρατία και το κοινό έγκλημα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Τέλος, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν καθημερινά ανθρωπιστικές κρίσεις, ανθρώπινα δράματα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μέσα μόλις σε πέντε μήνες, παρεμβαίνουμε δυναμικά, αλλάζοντας το πλαίσιο εσωτερικής ασφάλειας, παραμένοντας πιστοί στις αρχές του Κράτους Δικαίου και πάντα προσηλωμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εφαρμόζουμε μια νέα αντεγκληματική πολιτική, με νέα μέσα χαρτογράφησης της παραβατικότητας, εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πάταξη της εγκληματικότητας και με σύγχρονους θεσμούς λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα, αλλάζουμε τη δομή ασφάλειας της χώρας, εκπονώντας επιχειρησιακά σχέδια ανάλογα με τα προβλήματα κάθε περιοχής. Πλέον, μέσω του δικτύου Police on Line και με εργαλείο το Γεωγραφικό Σύστημα Χαρτογράφησης της Εγκληματικότητας, το λεγόμενο G.I.S., έχουμε όχι απλά μια έντυπη στατική αποτύπωση του εγκλήματος όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά παρακολουθούμε συστηματικά την εξέλιξη της εγκληματικότητας ανά περιοχή, τύπο εγκλήματος και ώρα τέλεσής του, και αναλόγως παρεμβαίνουμε, βελτιώνουμε ή ακόμα και αναθεωρούμε τον πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Επίσης, δημιουργούμε μια νέα υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, που, μεταξύ άλλων, θα συμβάλλει στην πάταξη του ηλεκτρονικού και του οικονομικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του επιχειρηματικού εγκλήματος όπως οι απάτες μέσω Offshore εταιριών, το λαθρεμπόριο, η τοκογλυφία, η καταδολίευση δανειστών, η διακίνηση ναρκωτικών, το παράνομο στοίχημα, τα εγκλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, κλοπής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Γι' αυτό το σκοπό προσλαμβάνουμε 100 στελέχη ειδικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από επαγγελματίες και θα ενταχθούν στη δομή της νέας υπηρεσίας. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Εφαρμόζουμε, επίσης, μια νέα φιλοσοφία συμμετοχής των πολιτών στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που βασίζεται στην αρχή ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα ζήτημα στείρας καταστολής, αλλά, αντίθετα, είναι ένα κοινό αγαθό, το οποίο μας αφορά όλους. Δημιουργήσαμε  θεσμούς συμμετοχικής αντεγκληματικής πρόληψης με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Επαναφέραμε τον αστυνομικό της γειτονιάς στα αστικά κέντρα, ώστε ο αστυνομικός να γίνει οργανικό κομμάτι της καθημερινότητας του πολίτη, να είναι δίπλα του, όχι κλεισμένος σε ένα γραφείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη, αποτελεσματική, δημοκρατική Αστυνομία, φιλική προς τον πολίτη. Μια Αστυνομία με αξιοκρατία στις δομές της, με επαγγελματισμό, διαφάνεια, νομιμότητα και κοινωνική συναίνεση στις δράσεις της, σε απόλυτη συνάφεια με τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργούμε Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Πρόκειται για μια δομή ανεξάρτητη από την Αστυνομία που θα λειτουργεί με πολιτικό προσωπικό, θα καταγράφει και θα ερευνά περιστατικά κακομεταχείρισης και αυθαιρεσίας της αστυνομίας εις βάρος πολιτών. Προχωράμε παράλληλα στη μεταρρύθμιση του Πειθαρχικού Δικαίου της ΕΛΑΣ, ενώ σταδιακά θα καταργήσουμε τη χρήση χημικών στις διαδηλώσεις. Παράλληλα, οι Αστυνομικοί υποχρεούνται πλέον να φέρουν τα διακριτικά τους. Στόχος είναι να δώσουμε τέλος στην εχθρική και απόμακρη σχέση αστυνομικού-πολίτη, να καταρρίψουμε το μεταπολιτευτικό στερεότυπο ότι η σχέση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

Στο φλέγον ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης, σφραγίσαμε την είσοδο προς και την έξοδο από τη χώρα μας στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα μας δε θα είναι ένα εύκολο διαμετακομιστικό κέντρο. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας στα ευρωπαϊκά όργανα και τις πιέσεις μέσω του FRONTEX ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Με τη δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού παραρτήματος του FRONTEX στον Πειραιά θωρακίζουμε την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων. Τέλος, πήραμε πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα όπως το κλείσιμο της Παγανής, την αλλαγή διαδικασίας χορήγησης Ασύλου, που αποσυνδέει την απονομή ασύλου από τις αστυνομικές αρχές.

Παραλάβαμε, αναμφίβολα, μια κατάσταση ανεξέλεγκτη στο πεδίο της ασφάλειας. Σίγουρα έχουμε μεγάλο και δύσκολο έργο μπροστά μας. Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στη βία, προκειμένου να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στον έλληνα πολίτη. Κι αυτό, γιατί η εγκληματικότητα πλήττει κυρίως τα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Δημιουργεί ρήγματα στην κοινωνική συνοχή.  Αποδυναμώνει την πίστη των πολιτών στο κράτος και στην ικανότητα των Αρχών να προστατεύουν τον πολίτη. Και στη σύγχρονη συγκυρία της κρίσης, έχουμε χρέος να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δώσουμε στη χώρα μια νέα πνοή ανάπτυξης, ασφάλειας και ευημερίας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας