Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2022 17:52

 

 και Ακαρνανίας στον Δήμο Θέρμου

 

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο Δήμος Θέρμου υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη 
και πνευματικό του Πατέρα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022......
Στην κεντρική πλατεία ο ιερός κλήρος, οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, αποδίδοντας όλες τις πρέπουσες τιμές.
Ο κ. Δήμαρχος προσφώνησε θερμά τον Σεβασμιώτατο αναφερόμενος στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής και στους τοπικούς αγίους, τον καλωσόρισε στην πατρίδα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του προσέφερε μια ποιμαντορική ράβδο ευχόμενος μακροημέρευση και καλλίκαρπη ποιμαντορία.
Στη συνέχεια, με πομπή, κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η Ενθρονιστήρια Δοξολογία και ο Αναστάσιμος
Εσπερινός. Εντός του Ναού, εκ μέρους του ιερού κλήρου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Παμφίας, μίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας.
 
Ο Σεβασμιώτατος κατά δύο τις αντιφωνήσεις του μιλώντας από καρδιάς εξέφρασε τη χαρά του γιατί βρέθηκε για πρώτη φορά στην γενέθλια γη της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τη πνευματική μήτρα ολόκληρης της τοπικής αυτής Εκκλησίας, η οποία γέννησε τόσους αγίους, με κορυφαίο τον άγιο εθνοϊερομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό. Ανέφερε ότι ο κάθε Επίσκοπος της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας δεν μπορεί παρά να έχει ένα καθήκον, να εφαρμόζει στην ζωή του όσα ο άγιος Κοσμάς βίωσε, έπραξε, εφήρμοσε και συνέγραψε.
 
Δήλωσε ότι αποτελούν προτεραιότητες της επισκοπικής του διακονίας η ανέγερση επιβλητικού προσκυνηματικού Ναού επ’ ονόματι του αγίου Κοσμά, η ανέγερση Ναού επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου, επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού στα Σιταράλωνα και η ολοκλήρωση, ο εξοπλισμός, η αδειοδότηση και η έναρξη λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Θέρμου, έτσι ώστε να βιώσει η τρίτη ηλικία της περιοχής την οικογενειακή ατμόσφαιρα που προσφέρει η Εκκλησία σε ανάλογες δομές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας, αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, τον οποίο χαρακτήρισε «πρύτανη τον Αρχιερατικών Επιτρόπων της Μητροπόλεως» και τον επήνεσε δημόσια για το γνήσιο και απαράμιλο
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
======= ◊ =======
 
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Ι. Π. Μεσολογγίου – Τ.Κ. 302 00
 
Τηλ. (26310) 22 421 / 22 322, Fax. 28 701 – http: www.imaa.gr – e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
εκκλησιαστικό του φρόνημα, λέγοντας ότι θα αποτελεί για τον νέο Επίσκοπό βακτηρία και υποστηριγμό.
 
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «παρακαλώ όλους σας να ανοίξετε την καρδιά σας για να εισέλθει ο νέος Επίσκοπος και πνευματικός σας Πατέρας, ο οποίος δεν θα ζητήσει τίποτα από εσάς, παρά μόνο την αγάπη και την προσευχή σας.
Εκείνος, όμως, θα είναι πάντοτε διατεθειμένος να προσφέρει τα πάντα, έτσι ώστε να μορφώνεται ο Χριστός στις ψυχές σας, αλλά και να απολαμβάνετε την εκκλησιαστική εμπειρία ως ένα γεγονός σωτηρίας και εν Χριστώ μεταμορφώσεως».
 
Προ της απολύσεως του Εσπερινού προσήλθε στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, τον οποίο ο Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον παρουσίασε στους πιστούς.
 
Ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος εξέφρασε τη χαρά του για την επάξια εκλογή στον θρόνο της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας του, Σαμίου στην καταγωγή, Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού και προέτρεψε τους πιστούς να τον αγαπούν και να τον τιμούν γιατί είναι ένας άνθρωπος με πολλές ικανότητες, με θυσιαστικό φρόνημα και με διάθεση προσφοράς.
Στην υποδοχή και στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου και Αστακού, Βουλευτές, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Ελληνικής
Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι Διευθυντές των Σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος πιστών.
 
Το πρωί της Κυριακής 26 ης Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο
οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
 
Ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την ευαγγελική περικοπή τονίζοντας ότι ίσως και εμείς κάποια στιγμή στη ζωή μας ταυτιζόμαστε με το πρόσωπο εκείνου του πλουσίου, ο οποίος ζούσε σε μία κατάσταση αυτοδικαίωσης, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι τέλειος. Ήρθε ο Χριστός όμως και του ισοπέδωσε το ψεύτικο είδωλο που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του.
 
Πολλές φορές και εμείς φερόμαστε όπως ο πλούσιος του ευαγγελίου. Εφαρμόζουμε κανόνες, τύπους και διατάξεις, ειδικά περί της νηστείας και νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει σε ύψη αρετής. Στην εκκλησιαστική ζωή οφείλουμε να γνωρίζουμε πως ό,τι κάνουνε πρέπει να δημιουργεί μία μεταμορφωτική κατάσταση στη ζωή μας, πρέπει να μας επιστρέφει στην αρχική πηγή που λέγεται αγάπη και είναι ο Θεός.
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
======= ◊ =======
 
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10 – Ι. Π. Μεσολογγίου – Τ.Κ. 302 00
 
Τηλ. (26310) 22 421 / 22 322, Fax. 28 701 – http: www.imaa.gr – e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
Κατέληξε ευχόμενος να εργαστούμε πνευματικά, ώστε η εορτή των Χριστουγέννων να γίνει η απαρχή μιας νέας σχέσης με τον Χριστό και τους ανθρώπους.
 
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σάμου για την παρουσία του, την αγάπη του στο πρόσωπό του, την πολλαπλή στήριξη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και τον παρακάλεσε να προσεύχεται για αυτόν και για το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός.
 
Ο Μητροπολίτης Σάμου κ Ευσέβιος, για μία ακόμη φορά συνεχάρη τον Ποιμενάρχη μας για την επάξια εκλογή του, αναφέρθηκε στα πολλά τάλαντα και χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός και του ευχήθηκε μία μακρά και
αγλαόκαρπη ποιμαντορία. Σε ανάμνηση δε της σημερινής Θείας Λειτουργίας του προσέφερε την αρχιερατική μίτρα που φορούσε.
 
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο Θέρμου, όπου τον Σεβασμιώτατο κ. Δαμασκηνό υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αντάλλαξαν απόψεις για την θρησκευτική ανάπτυξη της περιοχής ως προσκυνηματικού προορισμού, με κέντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά και τα υπόλοιπα βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια του Δήμου.
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε τον δεύτερο ενοριακό Ναό του Θέρμου που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και ξεναγήθηκε στους χώρους του πνευματικού κέντρου και του υπό ανέγερση εκκλησιαστικού Γηροκομείου.
 
Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και τη χαρά του για το σπουδαίο έργο που έχει επιτελεστεί, συνεχάρη και επήνεσε τον προϊστάμενο της Ενορίας, πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της όλης προσπάθειας και δήλωσε ότι θα μεριμνήσει προσωπικά για την ολοκλήρωση, την αποπεράτωση και τη λειτουργία του Γηροκομείου.
 
Η περιοδεία στον Δήμο Θέρμο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας και στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στα Καθολικά των Μονών, ξεναγήθηκε στους χώρους τους, ευλόγησε τις Αδελφότητες που εργάζονται φιλόπονα και θυσιαστικά και συνομίλησε με τους προσκυνητές που βρισκόταν εκεί.
 
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Χριστιανική Ένωση Αγρινίου και παρακολούθησε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρική παράσταση με τίτλο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: ο μαρτυρικός Επίσκοπος», ύμνους και τραγούδια που ερμήνευσαν τα αγόρια και τα κορίτσια των κατηχητικών της Χ.Ε.Α. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συντελεστές και όσους ετοίμασαν την πολύ ωραία εκδήλωση και τόνισε ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...