°F | °C
invalid location provided
Κώστας Γαλάνης:
Σάββατο, 21 Μάιος 2022 16:31

 

 Αντί να ενισχυθεί η Πολεοδομία της Αμφιλοχίας… πάει στο Αγρίνιο

 

 


Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*
Ένα από τα θέματα που πέρασαν στα ψιλά και απασχόλησαν τα Δημοτικά Συμβούλια Αγρινίου και Αμφιλοχίας ήταν η προγραμματική σύμβαση με την οποία ουσιαστικά το Αγρίνιο αναλαμβάνει την Υπηρεσία Δόμησης Αμφιλοχίας, η οποία έχει απομείνει χωρίς προσωπικό. Στην ουσία μία ακόμη σημαντική υπηρεσία φεύγει από τον Δήμο Αμφιλοχίας......

 
 
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης τελικά πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να υποστηρίξει για ένα χρόνο τη λειτουργία της τοπικής πολεοδομίας.
 
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν και εν τέλει υπήρξε ομοφωνία για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, η συζήτηση κράτησε σχεδόν μια ώρα, ενώ στο πλαίσιό της υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» Πάνο Καψάλη, με αφορμή τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο τελευταίος.
 
Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν την επιβάρυνση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αγρινίου, από τη στιγμή που θα εξυπηρετεί το πολεοδομικό γραφείο της Αμφιλοχίας, τα οποία είναι εύλογα αν αναλογιστεί κάποιος το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί δήμοι και δεν λύνεται οριστικά με τέτοιες αποφάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν «μπαλώματα» και προσωρινές λύσεις…
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, όπου ο Δήμαρχος υποβάθμισε το θέμα, θεωρώντας ότι αφορά μόνο την έκδοση αδειών, οι οποίες εκδίδονται ηλεκτρονικά, η διαδημοτική συνεργασία εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η Υπηρεσία Δόμησης της Αμφιλοχίας παρέχει μόνο υπηρεσίες αρχείου.
 
Ο Δήμος Αμφιλοχίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, δεν μπορεί να λειτουργεί στον τομέα των υπηρεσιών σαν φαλιρισμένο και αποδεκατισμένο παραμάγαζο.
 
Αυτός που πληρώνει το κόστος κάθε αδυναμίας που παρουσιάζει ο δήμος, είναι για μία ακόμη φορά ο πολίτης. Ο κάτοικος περιοχών του δήμου Αμφιλοχίας που για μία ακόμη φορά γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα «έργο» που δημιούργησαν οι άστοχες πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν χαράχτηκαν με γνώμονα αυτόν. Ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του αυξάνονται συνεχώς, ακόμη και σε ζητήματα για τα οποία οι λύσεις φαντάζουν αυτονόητες.
 
Έτσι μετά το κλείσιμο της Εφορίας, του ΙΚΑ και γενικότερα τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, ο διευρυμένος δήμος Αμφιλοχίας οδηγείται σε οικονομικό και διοικητικό μαρασμό.
 
Όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του πολίτη, ο οποίος πληρώνει τα τέλη και τους φόρους του και ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές, στον τόπο του.
 
Κανείς δεν δικαιολογείται να μένει απαθής και αδρανής. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν δραστικές λύσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι έξω από όλο αυτό.
*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας