Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5879
mod_vvisit_counterΧθές6372
mod_vvisit_counterAll6476522
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΠΗ...

 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ 72 (ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τα αποτελέσματα της έρευνας του νέου Τακτικού Ευρωβαρόμετρου 72 (Φθινόπωρο 2009) για την Ελλάδα(*).

Οι έλληνες πολίτες, συγκεντρώνοντας από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας, εμφανίζονται από τους πλέον δυσαρεστημένους του ευρωπαϊκού δείγματος τόσο για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους (EL: 92% - EU27: 75%), όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (EL: 78% - EU27: 62%). Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2009).

Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ελληνικό δείγμα καταγράφει το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (91%), εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (EU27: 72%).

Αντίστοιχα, οι Έλληνες στην πλειονότητα τους (EL: 94%), εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα τους, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση (EU27: 85%).

Τέλος, οι Βούλγαροι (75%), οι Ούγγροι (75%) και οι Έλληνες πολίτες (74%), περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, εκφράζουν τη ανησυχία τους για την κακή κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους (EU27: 53%). Σημειώνεται ότί αρκετοί είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που εκφράζουν ικανοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον στη χώρα τους (EU27: 43%), σε αντίθεση με τους Έλληνες που συγκεντρώνουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης του ευρωπαϊκού δείγματος (26%).

Παρόλη τη γενικότερη δυσαρέσκεια, αξιοσημείωτο είναι ότι 6 στους 10 έλληνες πολίτες εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την καθημερινή τους ζωή. Σημειώνεται αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινής γνώμης, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, λίγους μήνες πριν, καθώς την άνοιξη του 2009 ποσοστό 56% εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την καθημερινή του ζωή, συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της προηγούμενης έρευνας (ΕΒ71.3). Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ποσοστό δυσαρέσκειας παραμένει υψηλό (EL: 42% - EU27: 22%) και στην παρούσα έρευνα, αν και παρατηρείται σημαντική μείωση 14  ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (Άνοιξη 2009 -ΕΒ71.3: 56%).

Αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των ερωτηθέντων, δηλαδή τα αγαθά που το νοικοκυριό τους μπορεί να αντέξει οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή, οι έλληνες πολίτες στην πλειονότητα τους (71%), βρίσκουν ότι η τωρινή τους κατάσταση έχει χειροτερέψει συγκριτικά με αυτή προ πέντε ετών. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της τωρινής του κατάστασης είναι το υψηλότερο (αρνητικό) της συνολικής έρευνας (EU27: 45%).

Αρκετοί είναι οι έλληνες πολίτες που δυσκολεύονται να κάνουν οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον, που αφορά το νοικοκυριό τους, καθώς η παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν τους το επιτρέπει (EL: 46% - EU27: 35%). Παρόλα αυτά, περισσότεροι είναι αυτοί που δύνανται να προγραμματίσουν την εξέλιξη του νοικοκυριού τους γνωρίζοντας τι θα κάνουν τους επόμενους έξι μήνες (EL: 36% - EU27: 32%) ή ακόμα, καλύτερα, έχουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική για το πώς θα είναι το νοικοκυριό τους τα επόμενα χρόνια (EL: 17% - EU27: 28%).

Αναφορικό με την επόμενη χρονιά, η έρευνα καταγράφει κυρίως προβλέψεις στασιμότητας, καθώς οι έλληνες πολίτες εκτιμούν ότι η γενικότερη κατάσταση θα παραμείνει ίδια τη χρονιά που μας έρχεται, δηλαδή ούτε ανησυχούν ούτε προσδοκούν κάποια βελτίωση, καθώς δεν προβλέπουν κάποια διαφοροποίηση (είτε θετική είτε αρνητική).

Ευνοϊκή θέση καταλαμβάνει ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τοποθετήσεις των ελλήνων πολιτών, καθώς ποσοστό 60% (από τα υψηλότερα του συνολικού δείγματος) της ελληνικής κοινής γνώμης τείνει να εμπιστεύεται το θεσμό (EU27: 48%). Δυσπιστία προς το θεσμό εκφράζει ποσοστό 38% των ελλήνων και 40% των ευρωπαίων ερωτηθέντων. Γενικότερα, οι έλληνες πολίτες εκφράζουν τη θετική εικόνα που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση (EL: 56% - EU27: 48%), διακρίνοντας τις θετικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το ευρώ (EL: 49% - EU27: 37%), η ελευθερία να ταξιδεύεις, να σπουδάζεις και να δουλεύεις όπου θέλεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL: 48% - EU27: 46%) και η διασφάλιση της ειρήνης (EL: 38% - EU27: 28%), χωρίς όμως να παραλείπουν την επισήμανση και των αρνητικών συνεπειών, όπως την ανεργία (EL: 20% - EU27: 14%) και την ανεπάρκεια ελέγχων στο εξωτερικό σύνορα (EL: 17% - EU27: 14%).

Οι περισσότεροι έλληνες πολίτες επιδοκιμάζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL: 61% - EU27: 53%) και πιστεύουν, σε ποσοστό 71%, ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σ'αυτήν. Παρόλα αυτά, θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δε λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL: 65% - EU27: 47%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτό της Λετονίας (77%) και της Φινλανδίας (65%).

Η ελληνική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα το Ευρώ (EL: 63% - EU27: 60%). Παρόλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη μέχρι τώρα χρήση του νομίσματος και, συνεπώς, τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης (EL: 36% - EU27: 33%).

(*) Η έρευνα διεξήχθη στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), καθώς και στην «περιοχή όχι υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τουρκοκυπριακή Κοινότητα)», καλύπτοντας δειγματοληπτικά τον πληθυσμό των χωρών, ηλικίας 15 ετών και άνω. Πα τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε αντιπροσωπευτικά τυχαίο δείγμα, αναλογικό του μεγέθους του πληθυσμού και της πληθυσμιακής πυκνότητας της κάθε χώρας.

Όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της έρευνας, στο τυχαία επιλεγμένο ελληνικό δείγμα συμμετείχαν 1000 πολίτες, από αντιπροσωπευτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, εκ των οποίων 979 (98%) δήλωσαν ελληνική εθνικότητα. Πα τη λήψη των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια, ενώ η επικοινωνία με τους συμμετέχοντες είχε τη μορφή της προσωπικής συνέντευξης.

Όλα τα ποσοστά έχουν στρογγυλοποιηθεί. Από 0.1 έως 0.4 προς την κατώτερη μονάδα και από 0.5 έως 0.9 προς την ανώτερη μονάδα του δεκαδικού συστήματος.

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ