Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4919
mod_vvisit_counterΧθές5140
mod_vvisit_counterAll6438874
°F | °C
invalid location provided
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών αρωγής και ανασυγκρότησης της Αϊτής

Δύο εβδομάδες αφότου ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες απώλειες ζωής και υλικές καταστροφές σε περιοχές της Αϊτής, η διεθνής κοινότητα διατηρεί την κινητοποίηση της, παρέχοντας στον αϊτινό λαό εξαιρετικά αναγκαία αρωγή και ανθρωπιστική βοήθεια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε, μετά το σεισμό στην Αϊτή, ειδική συνεδρίαση με θέμα την ανθρωπιστική κρίση και, στις 25 Ιανουαρίου, η καναδική κυβέρνηση διοργάνωσε την πρώτη διεθνή διάσκεψη με σκοπό να σχεδιαστεί η αρχική αντιμετώπιση της ανάγκης ανασυγκρότησης. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συνεδριάσεις, μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλα διεθνή όργανα.

Οι επικείμενες προκλήσεις είναι πολλές. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει, με την ευκαιρία αυτή, τις ανησυχίες της εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στην Αϊτή και τονίζει ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ζωτική σημασία για αποτελεσματική αρωγή και βιώσιμη ανασυγκρότηση. Οι προσπάθειες και δραστηριότητες για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να ξεκινήσουν κατά τη φάση της αρωγής και να βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειας ανασυγκρότησης.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν περισσότερο σε καταστάσεις κρίσης και έκτακτης ανάγκης και, συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας να λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όλα ανεξαιρέτως τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπούν οι παραβιάσεις και να διασφαλιστούν ο σεβασμός και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εκφράζονται στα διεθνή θεσμικά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κατάσταση επί τόπου είναι τέτοια, που οι Αϊτινοί δεν αντιμετωπίζουν μόνο μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έπληξαν ποτέ ένα έθνος, αλλά και βρίσκονται αντιμέτωποι επίσης με μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωών δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις δυνάμεις τις φύσης. Η ενδημική φτώχεια που πλήττει την πλειονότητα του πληθυσμού έχει συμβάλει σημαντικά στην εκτεταμένη ερήμωση. Για τη ενθάρρυνση και την υποστήριξη της ανασυγκρότησης στην Αϊτή, είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να μην αναδημιουργήσει τους ίδιους παράγοντες που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαιωνίζουν τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Οι προσπάθειες αρωγής και ανασυγκρότησης στην Αϊτή πρέπει να βασίζονται στο σεβασμό και την προαγωγή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αρχές της Αϊτής και οι διεθνείς δωρητές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η απαραίτητη διεθνής συνεργασία και βοήθεια για την Αϊτή συνάδει με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχεται με τρόπους που να διασφαλίζουν ότι δεν γίνονται διακρίσεις, ότι δίνεται επαρκής προτεραιότητα στην κάλυψη για όλους τους ανθρώπους τουλάχιστον των στοιχειωδώς απαραίτητων επιπέδων σίτισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, παιδείας, υγείας και στέγασης για όλους, και ότι επικεντρώνεται σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, οι αρχές της Αϊτής και τα κράτη-δωρητές πρέπει να ενεργήσουν με τη δέουσα φροντίδα για να διασφαλίσουν ότι η αρωγή και η αναπτυξιακή βοήθεια δεν επιφέρουν ούτε συμβάλλουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι υφίστανται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την ουσιαστική συμμετοχή, κατά τις προσπάθειες αρωγής και αναπτυξιακής βοήθειας, όλων των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων.

Κατά τη διανομή της αρωγής και στα πρώτα στάδια της περιόδου ανασυγκρότησης, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει τις ακόλουθες ανησυχίες και προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους να τις αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστέρηση και με τρόπο συνολικό:

 

Προστασία των παιδιών από κακοποίηση, εκμετάλλευση και εμπορία

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτά μέλη της κοινωνίας και σε μία ανθρωπιστική κρίση η ευπάθεια τους αυξάνεται σημαντικά εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας βίας, κακοποίησης, χωρισμού από την οικογένεια και αναπηρίας. Ο χωρισμός οικογενειών και η καταστροφή σχολείων και κοινοτήτων στέρησε από χιλιάδες παιδιά το προστατευτικό τους περιβάλλον. Χωρίς αυτό, μπορεί να πέσουν θύματα δικτύων εμπορίας και εκμετάλλευσης που λειτουργούσαν ήδη στην Αϊτή πριν το σεισμό.

Τα ασυνόδευτα παιδιά, που ενδέχεται λανθασμένα να θεωρηθούν ορφανά, διατρέχουν τον κίνδυνο να παγιδευτούν σε παράτυπες διαδικασίες υιοθεσίας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης για τις Διεθνείς Υιοθεσίες, η διεθνής υιοθεσία πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση, αφού έχουν εξαντληθεί Ο! εγχώριες εναλλακτικές και αφού οι αρμόδιες αρχές έχουν εξακριβώσει ότι δεν υπάρχουν γονείς ή κηδεμόνες που να μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά.

Προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας, των αϊτινών αρχών και των διεθνών φορέων βοήθειας πρέπει να είναι ο εντοπισμός των συγγενών, καθώς και η δημιουργία ασφαλών χώρων για ασυνόδευτα παιδιά.

 

Προστασία των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας (IDPs)

Εκατοντάδες χιλιάδες  έχουν μείνει άστεγοι και δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους ανάμεσα στα συντρίμμια χωρίς να διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Ήδη μετακινούνται χιλιάδες εγκαταλείποντας τις κατεστραμμένες περιοχές. Η αϊτινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, καθώς και οι διεθνείς ανθρωπιστικοί και αναπτυξιακοί φορείς, κατά την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας και των ανθρωπιστικών αναγκών των εκτοπισμένων στην Αϊτή, πρέπει να φροντίζουν τη συμμόρφωση προς τις Κατευθυντήριες Αρχές για τον Εντός των Συνόρων Εκτοπισμό.

Σε μια χώρα όπου η επισιτιστική ανασφάλεια πριν το σεισμό έπληττε περίπου 1,8 εκατομμύρια Αϊτινούς (Δεκέμβριος 2009), και όπου το 40% του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο τεράστιος αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνει την πιθανότητα να εξαπλωθεί η ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρη τη χώρα.

Προστασία των γυναικών και κοριτσιών από την έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας

Σε ανθρωπιστικές κρίσεις και μετά από φυσικές καταστροφές, οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν συχνά ιδιαίτερο κίνδυνο σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης από εμπόρους ανθρώπων και μειωμένης ή μηδενικής πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής, αναπαραγωγικής και μητρικής υγειονομικής μέριμνας. Η μειονεξία τους στην πρόσβαση στη βοήθεια έχει τεκμηριωθεί μέσα και έξω από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων σε χώρες όπου έχουν εκτυλιχθεί ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ασφάλεια και αστυνόμευση

Ο σεισμός περιόρισε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των αϊτινών αρχών να διασφαλίσουν την επιβολή του νόμου και να παράσχουν ασφάλεια. Περιστατικά  βίας έχουν αναφερθεί αλλά παραμένουν μέχρι στιγμής εντοπισμένα σε λίγες περιοχές στην Πορτ-ο-Πρανς, κυρίως στην παλιά πόλη. Η εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού συστήματος δικαιοσύνης, για να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση τα πιο σοβαρά εγκλήματα, πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα των αϊτινών αρχών και των διεθνών δωρητών.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι φυλακισμένοι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα βίας, οι οποίοι απέδρασαν από τις Εθνικές Φυλακές της Πορτ-ο-Πρανς προσπαθούν να ανακτήσουν την πρόσβαση και τον έλεγχο των πιο στερημένων και ευάλωτων κοινοτήτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει τα μέλη των κοινοτήτων σε κίνδυνο ενός επιδεινούμενου φαύλου κύκλου βίας. Η οργάνωση έχει λάβει καταγγελίες για λιντσαρίσματα και περιστατικά αυτοδικίας από τον όχλο, όπου φονεύθηκαν άνθρωποι που θεωρήθηκε ότι είχαν επιδοθεί σε λαφυραγώγηση.

Λογοδοσία των διεθνών δυνάμεων

Στην Αϊτή έχουν φτάσει διεθνείς δυνάμεις κατόπιν αιτήματος της αϊτινής κυβέρνησης, προκειμένου να παράσχουν ασφάλεια για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Αϊτή έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 10,000 στρατιώτες των ΗΠΑ, 150 από τη Δομινικανή Δημοκρατία και 800 Καναδοί. Κατά τις προσεχείς εβδομάδες ενδέχεται να σταλούν περισσότερα στρατεύματα και από άλλες χώρες.

Χρειάζεται να διασαφηνιστούν από την αρχή ζητήματα που σχετίζονται με τη λογοδοσία και την ευθύνη μεγάλου αριθμού διεθνούς στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού. Οι όροι ανάπτυξης των στρατευμάτων και ιδίως οι κανόνες εμπλοκής τους πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να διασφαλίζεται ότι θα γίνονται σεβαστοί από όλα τα μέλη των διεθνών δυνάμεων και σε κάθε περίσταση.

Η εμπειρία από άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις έχει καταδείξει ότι αν η λογοδοσία για παραβιάσεις αφεθεί αποκλειστικά και μόνο στη διακριτική ευχέρεια των χωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα θα  οδηγηθούμε σε ατιμωρησία για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ακύρωση του εξωτερικού χρέους της Αϊτής  

Το 2009, διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί και άλλοι πιστωτές ακύρωσαν ένα μέρος, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, από το εξωτερικό χρέος της Αϊτής. Παρά το γεγονός αυτό, η Αϊτή εξακολουθεί να χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές της. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η εξόφληση του χρέους αυτού αντιπροσωπεύει απαράδεκτο βάρος για τον πληθυσμό και την εθνική οικονομία της Αϊτής. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και τους λοιπούς πιστωτές να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς την ακύρωση του χρέους της Αϊτής, δεδομένου ότι η επιμονή στην εξόφληση θα εμπόδιζε την ικανότητα της Αϊτής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την κάλυψη των ελάχιστων ζωτικής σημασίας επιπέδων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων. Η ακύρωση του χρέους δεν πρέπει να συνοδεύεται από όρους που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλοι οι οικονομικοί πόροι που θα έχει στη διάθεση της η Αϊτή τα προσεχή χρόνια πρέπει να διοχετευτούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης που θα διασφαλίζουν την ευημερία των Αϊτινών και την πρόσβαση τους στις στοιχειώδεις υπηρεσίες, καθώς και την ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.       

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ