Νοέ   Δεκέμβριος 2022   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα336
mod_vvisit_counterΧθές395
mod_vvisit_counterAll8059211
°F | °C
invalid location provided
‘‘ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Δευτέρα, 31 Ιανουάριος 2022 19:12

XARTHS-1.jpg-2XARTEW-2.jpg-3

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ’’

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για ίδρυση Νέας Μητρόπολης

                 στην Αιτωλ/νία με έδρα το Αγρίνιο

ΠΡΟΣ

1. Τους κ.κ. Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας:

Μάριο Σαλμά, #Μάριος_Σαλμάς

Σπήλιο Λιβανό, #Σπήλιος_Λιβανός

Γεώργιο Βαρεμένο, #Γιώργος_Βαρεμένος

Θάνο Μωραΐτη, #Θάνος_Μωραίτης

Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, #Δημήτριος_Κωσταντόπουλος

Νικόλαο Παπαναστάση, #Νικόλαος Παπαναστάσης

2. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

3. Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

4. Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

5. Τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας κ. Ιερόθεο

6. Προς όλα τα ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου Αιτωλ/νίας

7. Προς τους κατοίκους του Νομού Αιτωλ/νίας

Αγαπητοί κύριοι/ Αγαπητή κυρία

Η απροσδόκητη εκδημία του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Κοσμά, εκτός από τη λύπη, μας άφησε και ένα έντονο προβληματισμό για τη σωστή διαποίμανσηπλέον της Αιτωλ/νίας.

Ως γνωστό, ο Νομός Αιτωλ/νίας καταλαμβάνει όλο το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, έχει έκταση 5.447 τετρ. χλμ., είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Ελλάδας και 6ος σε πληθυσμό με 210.000 κατοίκους (απογρ. 2011).

Μετά το κενό που άφησε πίσω του ο εκλιπών Μητροπολίτης μας, ως μια φωνή όλοι οι κάτοικοι του νομού, με κατ΄ιδίαν συζητήσεις καιπολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, έθεσαν την πρόταση για δημιουργία και 3ης Μητρόπολης στο Νομό, για την καλύτερη διαποίμανση του απέραντου νομού.

Τα προβλήματα του νομού είναι πάρα πολλά και φαίνονται ξεκάθαρα στο σχέδιο#1 της πρότασής μας.Υπάρχει μια τεράστια σε έκταση Μητρόπολη, αυτή του Μεσολογγίου, που διαποιμαίνει το 75,86% του νομού(δηλαδή τα ¾) και το υπόλοιπο 24,14% (δηλαδή το ¼) που διαποιμαίνεται από τη Μητρόπολη Ναυπακτίας.

Απεναντίας, τα επιχειρήματα για τη δημιουργία μιας νέας Μητρόπολης με Έδρα το Αγρίνιο, είναι πολλά και βάσιμακαι συζητιόνται από την εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που είχε το πρόβλημα από τότε.

Έτσι με πολύ σεβασμό στην ιστορία του νομού, σχεδιάσαμε την πρότασή μας, που λίγο πολύ ακούγεται -με μικρές ίσως παραλλαγές-από όλους και αποτυπώνεται στο σχέδιο #2.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η πρότασή μας είναι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, να υπάρχουν 3 Μητροπόλειςαντί των 2 που είναι σήμερα. Θεωρούμε πως είναι ακριβοδίκαιη,με ίσο ποσοστό διαποίμανσηςκάθε νέας Μητρόπολης στις Αρχιερατικές περιφέρειες και έχει ως εξής:

1. Μητρόπολη Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με έδρα το Μεσολόγγι.

Παραμένει ως έχει και διαποιμαίνει τώρα 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες,(έναντι 19 που έχει) και καλύπτειτώρα όλο το δυτικό τμήμα του νομούμε τις Αρχιερατικές Περιφέρειες: Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιάδων, Αστακού, Φυτειών Αγγελοκάστρου, Αλυζίας, Μεδεώνος, Παλαίρου και Ανακτορίου, καλύπτοντας τώρα το 34,4%της έκτασης του Νομού, έναντι του 75,86% που είχε.

2. Μητρόπολη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα τη Ναύπακτο.

Παραμένει ως έχει με τις εξής μεταβολές:

1) Η περιφέρεια Παρακαμπιλίων (Αγίου Βλασίου) δίνεται στην νέα Μητρόπολη Αγρινίου, για πρακτικούς λόγους επικοινωνίας, αφού είναι στα σύνορα του Δήμου Αγρινίου.

2) Στις ήδη υπάρχουσες περιφέρειες που διαποιμαίνει:Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας, Πυλλήνης, Αποτίδιας και Πλατάνου,προστίθονται άλλες 3 και αυτές είναι οι περιφέρειες του Θέρμου, Μακρυνείας και Αρακύνθου.Έτσι τώρα διαποιμαίνει9 Αρχιερατικές Περιφέρειες, δηλ. καλύπτει πλέον το 31,2% της έκτασης του Νομού(έναντι του 24,14%που είχε.

3. Μητρόπολη Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Δημιουργείται νέα Μητρόπολη και τίθεται επικεφαλής σε 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες (Αγρινίου, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπιλίων, Στράτου, Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου)που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Νομού δηλ. καλύπτει το 34,4%της έκτασης του Νομού.

Συγκρίνοντας αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γειτονικών Μητροπόλεων, βλέπουμε πως ο νομός Αιτωλ/νίας είχε σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο εις βάρος των κατοίκων, με την παρούσα κατάσταση αφού μιλάμε για τον πρώτο σε έκταση Νομό της χώρας, που για να το διασχίσει κάποιος από το Αντίρριο (είσοδος Νομού)μέχρι το Μενίδι (έξοδος Νομού) είναι 124χλμκαι θέλει τουλάχιστον 1 ώρακαι 20με την Ιόνια οδό, που είναι ταχείας κυκλοφορίας.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του νομού Αιτωλ/νίας, θα πρέπει νασημειωθεί, πως υπάρχουν χωριά στο νομό, που δεν είδαν ποτέ… δεσπότη στο ναό τους.

Συνεπώς, λόγοι πρακτικοί και κυρίως ουσιαστικοί επιβάλουν την ίδρυση νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλ/νίας και ο πληθυσμός του ευρύτερου Δήμου Αγρινίου, φθάνει τις 100.000 κατοίκους.

Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και σύσσωμος ο λαός της περιοχής ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, νέα Μητρόπολη.

Τα επιχειρήματα -από την πλευρά του Μεσολογγίου κυρίως-πως είναι διχαστικό ένα τέτοιο εγχείρημα, σε καμία περίπτωση δεν στέκει, αφού στοχεύει στην καλύτερη διαποίμανση των πιστών και όχι στηνπολιτική τακτοποίηση ημετέρων.

Επίσης τα επιχειρήματα που ακούγονται από την κεντρική διοίκησηστην Αθήνα, προφανώς και είναι ψευτοδιλήμματα, πως τάχα θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κλπ, ενώ στην ουσία, θα υπάρξει περικοπή δαπανών και θέσεων, αφού θα μετακινηθούν υπάλληλοι από την Μητρόπολη Μεσολογγίου στη Νέα Μητρόπολη Αγρινίου.

Σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, τόσο στη χηρεύουσα Μητρόπολη του Μεσολογγίου, όσο και στη νέα υπό σύσταση Μητρόπολη Αγρινίου, αυτό είναι θέμα καθαρά της Ιεραρχίας και ευχόμαστε και ελπίζουμε να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι!

Αγαπητοί κύριοι/Αγαπητή κυρία

Ο λαός, σας έχει εκλέξει να τον εκπροσωπείτε στα κρίσιμα ζητήματά του και να δίνετε λύσεις. Σήμερα ο λαός της Αιτωλ/νίας σας ζητά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημά των πολιτών της, για μια νέα Μητρόπολη, αφού η ευκαιρία είναι μοναδική και έχει ιστορική σημασία γιατί θα καθορίσει την περιοχή αλλά και την πνευματική πορεία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλείνουμε την ανοιχτή επιστολή μαςκαι απευθυνόμαστε προσωπικά στον κ. πρωθυπουργό με την παρότρυνση: Όταν θέλει ο λαός, θέλει και ο πρωθυπουργός!

ΚΙΝΗΜΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Για τους σκοπούς και του στόχους του Κινήματός μας,επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kinetol.gr ή αναζητείστε τη σελίδα στο facebook: Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία:kinetol@kinetol.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...