°F | °C
invalid location provided
Η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία
Πέμπτη, 30 Σεπτέμβριος 2021 19:13

 

της Αιτωλοακαρνανίας – «Χαμηλά» τα κρούσματα

 

73 κρούσματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία τις πρώτες δύο εβδομάδες
Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.....
 
Η έναρξη των σχολείων αυτόματα συνδέονταν με το υψηλό ρίσκο για την διασπορά του κορονοϊού στην μαθητική κοινότητα.
 
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε χωρίς να υπάρχει κάποια ασφαλής εκτίμηση στη διασπορά του ιού στα παιδιά. Μάλιστα ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφέρει πρόσφατα πως τα παιδιά κάτω των 14 ετών είχαν πολύ μικρότερη θετικότητα σε σύγκριση με αυτά άνω των 14 ετών.
 
 
«Ξέρουμε ωστόσο ότι αυτή η συχνότητα ήταν έως και 4 με 5 φορές υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που είναι στο ηλικιακό φάσμα του εμβολιασμού από ό,τι στο ηλικιακό φάσμα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύσει και με τη μετάλλαξη «Δ» βέβαια, ότι όντως τα παιδάκια αυτά θα έχουν λιγότερη συχνότητα. Αλλά νομίζω αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μία ασφαλή εκτίμηση για να πούμε τόσο τοις εκατό έχει μολυνθεί» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.
 
 
Μετά από δύο εβδομάδας λειτουργίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία είναι κάπως περιορισμένος και ελεγχόμενος (τουλάχιστον ακόμη). Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει και στην Αιτωλοακαρνανία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετές φωνές πως επιμένουν στην αναθεώρηση του κανόνα του 50%+1 κρουσμάτων για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
 
 
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Σαρδέλης
 
Στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάση Σαρδέλη μεταξύ 14 και 24/9, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες δηλαδή λειτουργίας των σχολείων, προέκυψαν 60 κρούσματα σε μαθητές και 13 κρούσματα σε καθηγητές,
 
 
«Ο αριθμός των κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι σχετικά χαμηλός, ώστε να χρειαστεί να κλείσει ένα τμήμα. Μεταξύ 14/και 24/9 που οι μαθητές μπήκαν στις σχολικές αίθουσες υπήρξαν 60 συνολικά κρούσματα σε μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας και 13 συνολικά κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς. Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν κυρίως στην Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα και το Αγρίνιο».
 
 
Ο π.αιρετός ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Σκαρμούτσος
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον π.αιρετό ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσο Σκαρμούτσο τα κρούσματα είναι μονοψήφια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Στο πλαίσιο των δύο πρώτων εβδομάδων λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ 14 και 24/9 τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι μονοψήφια, 3 και 6 αντίστοιχα. Όλοι προσέχουν και ακολουθούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα και τη Πέμπτη επιδεικνύουν το τεστ τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί κάνουν κανονικά το rapid test που πρέπει».
 
Κεραμέως: «Δεν υπάρχει συζήτηση για να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία»
 
 
Εμβολιασμένο το 82% των εκπαιδευτικών
 
 
Λιγότερα πλέον τα κρούσματα σε ηλικίες 4-18 σε σχέση με τον Αύγουστο
 
 
Μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα πλέον είναι λιγότερα σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός 
Παιδείας Νίκη Κεραμέως
 
.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
 
«Η επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία, παρακολουθείται πολύ στενά με την αρωγή των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.
 
 
Η κ. Κεραμέως μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τον Δεκαπενταύγουστο, όταν σε παιδιά ηλικίας 4- 18 ετών καταγράφονταν 5371 κρούσματα. «Την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είχαμε 3.727 κρούσματα εβδομαδιαίως», σημείωσε.
 
 
Όπως εξήγησε «αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως τον Αύγουστο δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις».
 
 
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επισήμανε την σημασία του εμβολιασμού. Ανέφερε πως ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, «οι οποίοι και μεταδίδουν πρωτίστως, πέρσι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι ενώ φέτος έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 82%».
 
 
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ειδικά για το Λύκειο, είπε πως «οι μαθητές που έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 35%».
 
 
Η κ. Κεραμέως δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει συζήτηση στο πλαίσιο της επιτροπής των Ειδικών για να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία».
 
 
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”