Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5230
mod_vvisit_counterΧθές5140
mod_vvisit_counterAll6439185
°F | °C
invalid location provided
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με νομοσχέδια που ανακουφίζουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα απαντά η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που γονάτισε την  ελληνική οικογένεια και την οικονομία, τολμώντας να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, αναδιανέμοντας  1 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Επιπλέον με τον πρώτο προϋπολογισμό έδωσε 1 δισ. ευρώ στην παιδεία, κάνοντας τις απαραίτητες  περικοπές σε κρατικές σπατάλες ώστε να υπάρξει: αύξηση των δημοσίων επενδύσεων πάνω από 10 δισ. το 2010, αύξηση του βασικού επιδόματος ανεργίας, αύξηση των συντάξεων των αγροτών κατά 30 ευρώ το 2009, και άλλα 20 ευρώ από τα μέσα του 2010 και αύξηση  της επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες από 7 σε 11%.

Ο προϋπολογισμός είναι μόνο το πρώτο  βήμα για την ανάπτυξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας, εκτός τομών το 2010 για να κτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος της Ελλάδας: το κράτος (Γ. Παπανδρέου), έχοντας ένα συνολικό σχέδιο αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την εντατική και να κτυπήσει τη ρίζα του προβλήματος: το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το διπλό στόχο χρειάζεστε όχι ανοχή, αλλά συμμετοχή όλων μας.

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μεταβατικός προϋπολογισμός ανάταξης, αναδιανομής και νοικοκυρέματος, είναι το ξεκίνημα της προσπάθειας να βγει η χώρα από το οικονομικό τέλμα και να μπει σε πορεία ελπίδας και δικαιοσύνης και στοχεύει στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας, και την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.

Τα επόμενα βήματα μέσα στο 2010 είναι καθοριστικά για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η οικονομία της χώρας, για την αναδιανομή και την αξιοπιστία της χώρας. Ένα άλλο βασικό μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, είναι δυο μεγάλες διορθωτικές τομές: η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, και η νέα διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού με την βοήθεια ανεξάρτητων φορέων και αξιοποιώντας διεθνή τεχνογνωσία.

Λιτότητα σε όλα εκτός από ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ.

Σε σύγκριση με το 2009 ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει συνολικές περικοπές δαπανών 2,25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μείωση τους κατά 3,8%. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού συγκρατείται στα 56,8 δισ. ευρώ. 

ΠΑΙΔΕΙΑ: επιπλέον 1,020 εκ. ευρώ (στο 3,6% του ΑΕΠ, από 3,2% φέτος).  

ΥΓΕΙΑ: επιπλέον 246 εκ. ευρώ (προσλήψεις 2000 ιατρών, και 3000 νοσηλευτών στο 2,9% του ΑΕΠ, από 2,8%  φέτος).

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: μείωση -457 εκ. ευρώ

ΤΑΜΕΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: καταργείται -350 εκ. ευρώ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: κατάργηση ΙΚΑ -150 εκ. ευρώ  ΟΑΕΕ -480 εκ. ευρώ, ΤΑΠ-ΟΤΕ - 47 εκ. ευρώ.

 

            ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ