Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3353
mod_vvisit_counterΧθές4816
mod_vvisit_counterAll7221279
°F | °C
invalid location provided
Ενιαία ευρωπαϊκή φωνή
Τρίτη, 06 Οκτώβριος 2020 13:16

BOZEMPERK 1

 και ισχυρή πολιτική κατά της Τουρκίας ζητά η Βόζεμπεργκ

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με τα συμπεράσματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας, ζήτησε από την Ένωση να έχει μια φωνή και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική κατά της απειλητικής στάσης της Τουρκίας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και στηλίτευσε τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Ερντογάν ήδη τορπιλίζει το διάλογο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα των συνομιλιών, επιμένοντας στην αποστρατικοποίηση των νησιών και στις γκρίζες ζώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πτοείται από γενικόλογες αναφορές, ως απάντηση στον αναθεωρητισμό του. Επιβάλλεται συγκεκριμένη περιγραφή κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθώς και ο τρόπος άμεσης εφαρμογής τους, στην πρώτη έμπρακτη επιθετική πράξη σε βάρος κράτους μέλους της Ε.Ε κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε χρόνο, χώρο και κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών με συγκεκριμένες θέσεις. Ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).

Καταδίκασε έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και δήλωσε ρητά ότι σε τυχόν μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που τις παρέχουν οι συνθήκες.

Όμως συνάδελφοι, ας είμαστε ρεαλιστές. Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές η Τουρκία ήδη τορπιλίζει το διάλογο. Προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα των συνομιλιών, προσθέτοντας την αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ μιλά πάλι για γκρίζες ζώνες.

Μόλις χθες, παρουσία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, αποκάλεσε κράτη εγκληματίες την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Συρία, ενώ δήλωσε ότι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε - αν είναι δυνατόν - η Ελλάδα, στέλνοντας πολεμικά πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει» είπε στη σύνοδο η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν. Για να είμαστε όμως ενωμένοι και ισχυροί συνάδελφοι, οφείλουμε να έχουμε μια φωνή και μια πολιτική εναντίον της γείτονος, όταν απειλεί την ένωσή μας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πτοείται από γενικόλογες αναφορές ως απάντηση στον αναθεωρητισμό του. Επιβάλλεται συγκεκριμένη περιγραφή κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθώς και ο τρόπος άμεσης εφαρμογής τους, στην πρώτη έμπρακτη επιθετική πράξη σε βάρος κράτους μέλους της Ε.Ε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».