Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3446
mod_vvisit_counterΧθές6372
mod_vvisit_counterAll6474089
°F | °C
invalid location provided
Προστατέψτε το κοπάδι και το εισόδημά σας.
Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2020 17:18

 

 
Αναγκαία η σχολαστική εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας απ' τους κτηνοτρόφους.

    Σε διαρκή επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να προφυλάξουν την εκμετάλλευσή τους, αλλά και να προστατεύσουν ταυτόχρονα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, από μεταδοτικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα οη πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά, η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, ο καταρροϊκός πυρετός, η κλασσική πανώλη χοίρων κ.ά, που κατά καιρούς θέτουν σε κίνδυνο τα ζώα και απειλούν το εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία.
 Υπενθυμίζουμε και εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφαλείας, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω, ώστε να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα μετάδοσης των νοσημάτων: 
1. Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου των ζώων. 
2. Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τροχούς των οχημάτων. 
3. Τακτικός Καθαρισμός και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων. 
4. Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις. 
5. Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στις εντελώς απαραίτητες. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 
6. Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 
7. Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση. 
8. Έλεγχος προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους. Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και άλλα αντικείμενα. 
9. Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο. 
10. Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα α υπόλοιπα ζώα της εκτροφής. 
11. Καθημερινός έλεγχος των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων. 
12. Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων. 
13. Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα. Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες-Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών-Επίσημα Έγγραφα (Υγειονομικά Πιστοποιητικά)-Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.