Ιούν   Ιούλιος 2020   Αύγ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3575
mod_vvisit_counterΧθές6636
mod_vvisit_counterAll5861103
°F | °C
invalid location provided
Επίκαιρη Ερώτηση
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 20:50

 

του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για την Αμβρακία Οδό

 
 
      Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην κατασκευή της Αμβρακίας οδού, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και για τις ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Η ερώτηση: 
Κύριε Υπουργέ,
Η Αμβρακία Οδός αποτελεί ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα συνδέει την Ιόνια Οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας, καθώς και με το νησί της Λευκάδας, προσφέροντας ασφάλεια στις μετακινήσεις αλλά και δημιουργώντας προδιαγραφές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Η κατασκευή ωστόσο του έργου αυτού έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη δίχως τέλος για την Αιτωλοακαρνανία, η οποία στο ενδιάμεσο συνεχίζει να πληρώνει υψηλό φόρο αίματος με συνεχή θανατηφόρα τροχαία στο ακατάλληλο οδικό της δίκτυο, τη μετακίνηση στο οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει η Αμβρακία Οδός.
Σημειώνεται ότι το έργο είχε χωριστεί σε 4 τμήματα, καθένα από τα οποία αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής εργολαβίας και χαρακτηριζόταν από διαφορετική πρόοδο, ώσπου εντέλει προκηρύχθηκε εργολαβία-σκούπα, η οποία και πάλι δεν ολοκληρώθηκε. Ακολούθησαν δικαστικές εμπλοκές και διαμάχες με πρόσφατη εξέλιξη την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου να ματαιώσει το διαγωνισμό.
Κύριε Υπουργέ, σας έχω επανειλημμένως θέσει με ερωτήσεις μου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εξέλιξη του έργου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2010 και σήμερα η ολοκλήρωσή του ακόμα αγνοείται. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών αρκούνταν στην περιγραφή των προβλημάτων που ανέκυπταν με απαλλοτριώσεις, μελέτες, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και στη χορήγηση παρατάσεων ολοκλήρωσης του έργου. Πρόσφατα, μόλις τον Φεβρουάριο 2020, σε νέα ερώτησή μου για το ζήτημα, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι η πορεία του έργου οφειλόταν σε λανθασμένους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, τους οποίους θα ανέτρεπε η νυν ηγεσία του Υπουργείου.
Σήμερα, η υπομονή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας έχει πλέον εξαντληθεί. Είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις και οριστική λύση για την ολοκλήρωση του έργου. Σημαντικό είναι επίσης ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ως έργο-γέφυρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η οποία με τα δεδομένα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υφίσταται.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
    Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείο για την εξέλιξη του έργου της Αμβρακίας οδού μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ; Πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο;
    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου  και τη μη απώλεια των κοινοτικών πόρων;
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...