°F | °C
invalid location provided
Άμεση παρέμβαση Βόζεμπεργκ
Σάββατο, 30 Μάιος 2020 22:09

BOZEMPERK 1

 για την αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

           

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν απάντησε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που έχουν σκοπό την αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επαναφέρει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί όχι μόνο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας αλλά και διαχρονικό σύμβολό της Ορθοδοξίας, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βοζεμπεργκ ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Σε συνέχεια των προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην Τουρκία η συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την οργάνωση τελετής σήμερα στο χώρο της Αγίας Σοφίας με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναγγέλλοντας το διάβασμα προσευχής με αποσπάσματα του Κορανίου και την πραγματοποίηση σχετικού προσκυνήματος.

 

Πρόκειται για μια άκρως προκλητική κίνηση, που αγνοεί εσκεμμένα και για πολλοστή φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

             

Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πρόκληση, θα πραγματοποιήσει υπερπτήση μη επανδρωμένου drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την κωδική ονομασία «1453ΤΒ2», ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

  Δεδομένου ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1934, ερωτάται η Επιτροπή:

-          Έχει λάβει γνώση των ανωτέρω περιστατικών, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως παγκόσμιου Συμβόλου της Χριστιανοσύνης;

-          Προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης;»