Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3286
mod_vvisit_counterΧθές6055
mod_vvisit_counterAll6454949
°F | °C
invalid location provided
«Ερώτηση της Α.Μ.Ασημακοπούλου
Σάββατο, 09 Μάιος 2020 18:15

MISEL

 για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του τομέα κρέατος πουλερικών»

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τηνανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του τομέα κρέατος πουλερικών, καθώς εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της παραγωγής για την εξυπηρέτηση τροφίμων η τιμή του κρέατος πουλερικών στην ΕΕ έχει μειωθεί 20-30%.

Η μείωση των πωλήσεων, σημειώνει η κα Ασημακοπούλου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας που επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του κλάδου του κρέατος πουλερικών. Ενώ οιαγρότες στην ΕΕ αρχίζουν να αδειάζουν τα πτηνοτροφεία τους και οι παραγωγοί στην ΕΕ μειώνουν την παραγωγή τους, οι εισαγωγές πουλερικών από τρίτες χώρες συνεχίζονται, ασκώντας επιπλέον πίεση στην αγορά

Δεδομένου ότι ο τομέας κρέατος πουλερικών αντιμετωπίζει τις παραπάνω σημαντικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, η Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή, πρώτον, γιατί ο παραπάνω τομέας δεν έχει περιληφθεί στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στις 22 Απριλίου, ενώ περιλήφθηκαν άλλοι τομείς κρέατος, όπως βοδινό, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας και, δεύτερον, πώς σκοπεύει να προσαρμόσει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από τρίτες χώρες, δεδομένου ότι οι παραγωγοί της ΕΕ μειώνουν την παραγωγή τους.

             

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ο τομέας του κρέατος πουλερικών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της παραγωγής για την εξυπηρέτηση τροφίμων, η τιμή του κρέατος πουλερικών στην ΕΕ έχει μειωθεί 20-30%. Μεγάλες ποσότητες πουλερικών τέθηκαν σε καταψύκτες και τα σφαγεία ζήτησαν έναν σημαντικά μειωμένο αριθμό πουλερικών (πτώση 10-30%).

Η παραπάνω κατάσταση επηρεάζει φυσικά και τους αγρότες που αρχίζουν να αδειάζουν τα πτηνοτροφεία τους με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα έσοδά τους.

Η μείωση των πωλήσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας που επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του κλάδου του κρέατος πουλερικών.

Ενώ οι παραγωγοί της ΕΕ μειώνουν την παραγωγή τους, οι εισαγωγές πουλερικών από τρίτες χώρες συνεχίζονται, ασκώντας επιπλέον πίεση στην αγορά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γιατί ο τομέας του κρέατος πουλερικών δεν έχει συμπεριληφθεί στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στις 22 Απριλίου, ενώ συμπεριλήφθηκαν άλλοι τομείς κρέατος, όπως βοδινό, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας;
  2. Επειδή οι παραγωγοί κρέατος πουλερικών της ΕΕ -υπό τις παρούσες συνθήκες- αναμένεται να προβούν σε μείωση της παραγωγής τους, πώς σκοπεύει η Επιτροπή να προσαρμόσει ανάλογα τις εισαγωγές από τρίτες χώρες;»