Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4050
mod_vvisit_counterΧθές3519
mod_vvisit_counterAll5799622
°F | °C
invalid location provided
ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2020 19:50

 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στη Δυτική Ελλάδα

Σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκδηλώνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τις 67 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων του 3ου κύκλου της δράσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» και του 1ου κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης «Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για επενδύσεις που υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το γεγονός ότι σε κανένα προηγούμενο κύκλο υποβολής Αναπτυξιακού Νόμου από το 2010 που η χώρα εισήλθε στην οικονομική κρίση δεν έχει υποβληθεί τόσο μεγάλος αριθμός επενδυτικών προτάσεων, που σε ύψος επενδύσεων ξεπερνούν τα 67 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το καθεστώς«Γενική Επιχειρηματικότητα»κατατέθηκαν 18 αιτήματα επενδυτικών σχεδίων (7 στην Αχαΐα, 6 στην Αιτωλοακαρνανία, 5 στην Ηλεία) συνολικών επενδύσεων ύψους25,8 εκατ. ευρώ, μετο συνολικό ποσό ενίσχυσης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε 9,5 εκατ. ευρώ, όπουπεριλαμβάνεται η ενίσχυση με την μορφή επιχορήγησης και με την μορφή φορολογικών απαλλαγών. Με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, προβλέπεται να δημιουργηθούν 74 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους κύκλους υποβολής παρατηρείται σαφής αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Ελλάδα, αφού σε σχέση με τον 1ο κύκλο υποβολής (περίοδος υποβολής Οκτ. 2016 έως Ιαν. 2017), διαπιστώνεται αύξηση κατά 83% του συνολικού προτεινόμενου κόστους επενδύσεων και αύξηση κατά 126% σε σχέση με τον 2ο κύκλο υποβολής (περίοδος υποβολής Δεκ. 2017 έως Μάιος 2018).

Για το Καθεστώς«Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»πουπροκηρύσσεται για πρώτη φορά, υπήρξε επίσης εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση, αφού κατατέθηκαν 49 αιτήματα επενδυτικών σχεδίων (30 στην Αχαΐα, 9 στην Αιτωλοακαρνανία και 10 στην Ηλεία) με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ύψους 42,1 εκατ. ευρώ,ενώτο συνολικό ποσό ενίσχυσης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 22,9 εκατ. ευρώ, με προοπτικήνα δημιουργηθούν 114 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Και για τα δύο καθεστώτα ενίσχυσης η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2020.