Οκτ   Νοέμβριος 2021   Δεκ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα177
mod_vvisit_counterΧθές282
mod_vvisit_counterAll8012112
°F | °C
invalid location provided
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΠΟ ΟΜΗΡΙΑ»

 

Επιστολή του καθηγητή Σωτήρη Παπαχρήστου, για την αυτονόμηση της Σχολής στο Αγρίνιο.

Πολλά τα προβλήματα στο Τμήμα Πολιτισμικού Περιβάλλοντοςpanaipisthmio

Συνεχίζουν να υφίσταται οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών στο Αγρίνιο, μετά την δημιουργία του πανεπιστημίου και τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής, την ίδια στιγμή που έρχονται στον αέρα και τα καθημερινά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα Τμήματα. Καθηγητές και φοιτητές ζητούν την ακύρωση του ορισμού της Διοικούσας αλλά και την προσωρινή άρση της απόφασης για την αυτονόμηση, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία όπως πρέπει, με συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναλάβει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και που μέχρι σήμερα δεν έγιναν. Είναι φανερό πως όλοι κάνουν λόγο για προχειρότητα και επιπολαιότητα που θα αποβούν μοιραίες για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου. Μόλις πριν λίγες μέρες ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων κ. Παπαχρήστος, έστειλε επιστολή στην νέα  ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου είναι πολλές οι επιφυλάξεις και ζητάται να παρθούν τώρα αποφάσεις, ώστε το εγχείρημα να γίνει σωστά και να έχει αποτελέσματα.

Προχθές συνεδρίασαν και οι φοιτητές του Τμήματος πολιτισμού και περιβάλλοντος που στεγάζεται στη Νεάπολη, όπου τα προβλήματα είναι σοβαρότατα μιας και ούτε... καθηγητές δεν υπάρχουν. Όπως τονίζεται υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αστείο να γίνεται λόγος για αυτόνομο πανεπιστήμιο και ήδη ξεκινά κύκλος επαφών των φοιτητών για την γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Να θυμίσουμε πως σχετικές αποφάσεις κατά της αυτονόμησης, με τον τρόπο που αυτή έγινε έχουν εκδοθεί από όλους τους συλλόγους των φοιτητών αλλά και την πλειοψηφία των καθηγητών, επιφυλάξεις υπάρχουν και από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου των  Ιωαννίνων αλλά και την τοπική κοινωνία.

Παρακάτω, δημοσιεύουμε όλη την επιστολή του καθηγητή κ. Παπαχρήστου, προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον νομάρχη και τον δήμαρχο Αγρινίου, καθώς και τους βουλευτές του νομού.

 

«Αξιότιμη κ. υπουργός,

Καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία, τόσο σε εσάς προσωπικά στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, όσο και στην κυβέρνηση συνολικά.

Με το παρόν θέλω να σας ενημερώσω για τα παρακάτω και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας.

Με το νόμο 3794 (ΦΕΚ 156, 4/9/2009) που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ 429, 29/2/2009 δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές)ορίστηκε η Διοικούσα του Επιτροπή.

Αν λάβει κανείς υπόψη του τη χρονική στιγμή ο σκοπός της πρώτης ενέργειας είναι προφανής, ενώ για τη δεύτερη δεν μπορεί να βρεθεί απόλυτα πειστική απάντηση και πολύ ψύχραιμα κρινόμενη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως τουλάχιστον επιπόλαια βιαστική ενέργεια.

Όμως οι συνέπειες και των δυο ενεργειών και ιδιαίτερα της δεύτερης είναι τραγικές για την τρέχουσα λειτουργία των τριών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο τα οποία και απαρτίζουν το νεοϊδρυθέν στα χαρτιά πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει διότι αυτή τη στιγμή κανείς πια δεν ξέρει να μας πει, με πιο καθεστώς κάτω και από πια διοίκηση λειτουργούμε και τι θα γίνει στο μέλλον. Έτσι πορευόμεθα σε ένα περιβάλλον πραγματικής ομηρίας που τα πάντα έχουν παγώσει και κανένα θέμα δεν προχωράει. Περαιτέρω που είναι και το χειρότερο δεν έχει προηγηθεί καμιά απολύτως προετοιμασία γα αυτή τη μετάβαση με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία του εγχειρήματος.

Αξιότιμη κ. υπουργός,

Το θέμα είναι πολιτικό και το ερώτημα που μπαίνει είναι. Θα επιδειχθεί η απαιτούμενη σοβαρότητα που επιβάλλει το τόσο σοβαρό εγχείρημα της ίδρυσης ενός νέου πανεπιστημίου ή θα συνεχιστεί η προχειρότητα. Το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με μεγάλη προχειρότητα και πιστεύω ότι είναι καιρός για σοβαρές αποφάσεις.

Επειδή προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει τη θέληση και την τόλμη να δρομολογήσει μια νέα εποχή και να καθιερώσει μια νέα αντίληψη, σας καλούμε ενεργώντας άμεσα, να μας βγάλετε από το καθεστώς ομηρίας και να δώσετε τον χρόνο στο υπουργείο παιδείας να μελετήσει με σοβαρότητα το θέμα, αφού η ηγεσία του πάρει μια ανάσα από την χιονοστιβάδα των προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Για να επιτευχθεί αυτό επιβάλλεται να γίνουν τα δυο παρακάτω.

Άμεση ακύρωση της Υπουργικής πράξης διορισμού της Διοικούσας επιτροπής, έστω και αν ακόμη προτίθεσθε κάποιους από αυτούς να τους χρησιμοποιήσετε ξανά μελλοντικά σε αυτό το πόστο.

Νομοθετική παρέμβαση, όταν αυτό θα είναι εφικτό, για την προσωρινή αναστολή ισχύος του ιδρυτικού νόμου του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε σε άλλο νομοσχέδιο).

Αφού γίνουν αυτά, σε εύθετο χρόνο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να ανατεθεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το έργο της δημιουργίας των δομών και υποδομών, αλλά και της όλης προετοιμασίας για την απόσχιση των τμημάτων του Αγρινίου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ένταξή τους στο νέο πανεπιστήμιο. Παράλληλα πρέπει να μελετηθεί με προσοχή και το κόστος του εγχειρήματος το οποίο, κατά υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι σημαντικό.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε τοπικό επίπεδο. Οι τρεις φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο με ομόφωνες αποφάσεις των (Ιούνιος 2009), έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης των τμημάτων και της ίδρυσης του πανεπιστημίου αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστούν κάποιες πολύ βασικές ελάχιστες προϋποθέσεις τις οποίες οι φοιτητές περιέγραψαν με σαφήνεια, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Ακόμη η τοπική κοινωνία, παρά την πάγια και διαχρονική απαίτηση της ότι εδώ και τώρα θέλουμε πανεπιστήμιο, έχει αντιληφθεί ότι πανεπιστήμιο δεν είναι ένα πρόχειρο νομοθέτημα μερικών γραμμών και τώρα στέκεται μουδιασμένη, θα έλεγα αρνητική, απέναντι στις εξελίξεις. Τώρα έχει ωριμάσει και ζητά ένα όχι από ιδρύσεως θνησιγενές εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά ένα πανεπιστήμιο που θα ξεκινήσει στηριγμένο πάνω σε στέρεες βάσεις ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει προοπτικές σταθερής ποιοτικής ανάπτυξης και εδραίωσης στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Έτσι, αν ενημερωθεί σωστά και δοθούν οι αναγκαίες διασφαλίσεις, φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια προσωρινή αναβολή στις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το υπό εκκόλαψη νέο πανεπιστήμιο.

Κυρία υπουργός,

Με αυτά τα δεδομένα οι προτάσεις που παραπάνω σας καταθέτω φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση των αυτονόητων και σας καλώ και ταυτόχρονα σας παρακαλώ να ενεργήσετε αμέσως.»     

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...