Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα658
mod_vvisit_counterΧθές1247
mod_vvisit_counterAll5837834
°F | °C
invalid location provided
ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2019 18:41

Pallas-Mikro-CV-2

Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος - Ερευνητής – Αναλυτής AEJ/IFJ

Πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε επιλογή. Είναι η δυνατότητα, αλλά και η ικανότητα να αποφασίζουμε για όλες τις ενέργειες μας, που θα χαρακτηρίζουν την υπόλοιπη ζωή μας; Ναι.

Καθημερινά καλούμαστε να κάνουμε επιλογές. Με ποιους θα πάμε και ποιους θα απορρίψουμε. Ο φόβος μιας χαμένης ευκαιρίας μας εμποδίζει να προχωράμε μπροστά.

Ψάχνουμε ένα δρόμο που πρέπει να πάρουμε, αριστερά ή δεξιά, θα έχει εμπόδια, λακκούβες αλλά και θα καταλήξουμε εκεί που θέλουμε να πάμε.

Όλες οι άμυνες που είχαν οι άνθρωποι απέναντι στην λαίλαπα του καπιταλισμού μετά το 2008, κατέρρευσαν σύντομα και οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα των μνημονίων έγιναν ένας δύσκολος βραχνάς για να μας υπενθυμίσει πόσο αναλώσιμοι είμαστε απέναντι στις επιλογές μας. Δυστυχώς μαζί με τις άμυνες κατέρρευσαν και οι αυταπάτες για ένα διαφορετικό αγώνα επιβίωσης.

Το έχω επισημάνει πολλές φορές για να κάνεις επανάσταση δεν χρειάζεται μόνο η ιδεολογία, χρειάζεται και η μαζική συμμετοχή. Η κρίση και τα μνημόνια δεν έφεραν μόνο την οικονομική καταστροφή. Έκαναν κάτι χειρότερο. Ταύτισαν το θύτη με το θύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες εκλογές της 7 Ιουλίου 2019. Αγκαλιά αστική πολιτική τάξη με τα συστημικά και κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, εξαπάτησαν τους Έλληνες πολίτες, ξεπλύνοντας όλο το προηγούμενο αστικό πολιτικό σύστημα και έστρεψαν την κοινή γνώμη στην “κακή” αριστερά. Οι επιλογές όταν δεν γίνονται με ιδεολογικό προσυμό, γυρίζουν μπούμερανγκ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να καταλάβουμε, ποιος πραγματικά ευθύνεται για την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση και στη συνέχεια με τις σωστές επιλογές μας, να απαλλάξουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία από την σημερινή δυστροπία και “κανονικότητᔨ.

Οι επιλογές μας πρέπει να είναι με αυτούς που υφίστανται την αδικία σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται. Είμαστε με αυτούς που εναντιώνονται στο σύστημα χωρίς ιδιοτέλειες. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που υπηρετούν το σύστημα για τους δικούς τους λόγους, και καπηλεύονται τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων αδικημένων.

Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, από τις δικές μας επιλογές. Φτάσαμε εδώ γιατί κλείσαμε τα μάτια στην αδικία και κωφεύσαμε στις κραυγές των απελπισμένων. Φτάσαμε εδώ γιατί ποτέ δεν καταφέραμε να δούμε τον πραγματικό εχθρό και να αντιπαρατεθούμε στα ίσια μαζί του. Δικές μας οι επιλογές...

Πως να διακρίνεις άλλωστε όλα αυτά όταν το σύστημα σε έχει εγκλωβίσει σε ένα καθημερινό πάρε - δώσε (δουλειά - σπίτι - τράπεζες - δάνεια) αφήνοντας λίγο χρόνο για την πολυθρόνα απέναντι στην τηλεόραση σου. Γεμίζοντας το μυαλό σου με fake ειδήσεις και κίτρινη παραπληροφόρηση μπλέκοντας όλα αυτά τόσο θαμπώνει το τοπίο. Είναι ίσως η εικόνα, που περιμένεις να δεις πρόσωπα δικά σου αγαπημένα, που όμως είναι τώρα στα υπόγεια της ιστορίας, και περιμένουν να ξεπηδήσουν στο προσκήνιο με τις δικές μας σωστές επιλογές...

Το γαρύφαλλο στην κάννη του τουφεκιού, είναι το ίδιο που σε περιμένει μαζί με τα στάχυα που λικνίζονται από τον άνεμο του καιρού της αντίστασης.

Καιρός είναι ίσως δεν είναι μακριά να ακούσεις την παράξενη βροχή, και θα χρειαστείς να χάσεις τον ύπνο σου για να καταφέρεις να την ακούσεις.

Βλέπεις πολλές φορές η ιστορία είναι βιαστική όσο κι αν νομίζεις ότι κυλάει αργά. Δικές σου επιλογές θα πρέπει να είναι επόμενες κινήσεις, μην αφήσεις το μέλλον σου, στα χέρια αυτών που σε πονέσανε...