Απρ   Μάιος 2024   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ 'ΠΡΟΣΦΟΡΑ"
Δευτέρα, 06 Μάιος 2019 16:36

LEYKOMA.jpg-2

Παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου το λεύκωμα ‘προσφορά’, το οποίοπεριλαμβάνει αναλυτικά το σύνολο των δωρεών έργων τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής και φωτογραφίας) από δημιουργούς, κληρονόμους και συλλέκτες που πλέον συγκροτούν τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου.

Τη συλλεκτική έκδοση παρουσίασε οΧρήστος Γαρουφαλής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΔΠΑ,ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συγκέντρωση τόσων έργων αριθμητικά σίγουρα έχει τη δική της σημασία αφού δημιουργεί ένα σημαντικότατο οικονομικό άθροισμα. Το πνευματικό όμως κεφάλαιο είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας. Σ’ αυτό το πνευματικό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί η παρούσα έκδοση. Ένα λεύκωμα του οποίου η πραγματική αξία είναι σαφώς πολλαπλάσια της τιμής του. Μια έκδοση που σηματοδοτείται απ’ την αισθητική και το μέτρο, σε μια εποχή που αγνοεί ή μισεί την αισθητική και το μέτρο. Το έργο τέχνης παραμένει ανενεργό – δεν επιτελεί δηλ. τον προορισμό του – αν δεν είναι θεατό, δεν έχει “ζωή”. Σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί η αμφίδρομη σχέση που δημιουργούν τα έργα με τον θεατή, τους καλλιτέχνες, τους φιλότεχνους, τα παιδιά. Η έκδοση αυτού του λευκώματος σίγουρα στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση αφού γίνεται μέσον επικοινωνίας μεταξύ της δημιουργίας και των κοινωνών της».

 

HΙστορικός Τέχνης κ. ΜίρκαΠαλιούραεπισήμανε:«Η παρουσίαση του καλαίσθητου λευκώματος σφραγίζει μια πορεία έξι ετών, κατά την οποία η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου απέδειξε ότι ο αρχικός στόχος που τέθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, επετεύχθη. Ως ζωντανός φορέας προβάλλει τη μοντέρνα και σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και ταυτόχρονα θέτει σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους για όλες τις ηλικιακές ομάδες των επισκεπτών. Λειτουργεί σήμερα με σημαντική εκθεσιακή δραστηριότητα που περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας. Αποκτήματακαταξιωμένων καθώς και νεότερων καλλιτεχνών, με κριτήριο τη διαδρομή και την ποιότητα των δημιουργών τους, καλύπτουν χρονικά κυρίως το β’ μισό του 20ού αιώνα, προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις του κόσμου: της υπαίθρου και του αστικού τοπίου, του χώρου, των ονείρων, της ανθρώπινης μορφής, της μνήμης, του χρόνου… Το Αγρίνιο στο παρελθόν, διακρίθηκε ως τόπος παραγωγής και εμπορίας καπνού. Η σύγχρονη πόλη, στο πλαίσιο μιας νέας περιφερειακότητας, διεκδικεί μια άλλη ταυτότητα του κοινωνικού σώματος στρεφόμενη προς τον πολιτισμό. Πλέον, η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου ως κιβωτός της καλλιτεχνικής έκφρασης του τόπου αλλά και ως χώρος διαμόρφωσης αισθητικής παιδείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ένα νέο όραμα και να στοχοθετήσει το επόμενο βήμα της αποτελώντας ένα ισχυρό τοπόσημο στον ιστό της πόλης».

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουαναφέρθηκε στην έκδοση σημειώνοντας ότι η ΔΠΑ έγινε η φιλόξενη στέγη για τις δημιουργίες σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών: «Το λεύκωμα για την «προσφορά» καταγράφει ένα πολυσήμαντο ταξίδι στον χώρο της τέχνης. Ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει τη διαχρονική αξία της προσφοράς. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι ο πνευματικός χώρος του Αγρινίου στάθηκε ευνοϊκός υποδοχέας της γενναιόδωρης προσφοράς όλων αυτών των σπουδαίων δημιουργών, των κληρονόμων τους αλλά και των συλλεκτών που προσέφεραν από τις ιδιωτικές συλλογές. Εκ μέρους όλης της κοινωνίας των Αγρινιωτών τους ευχαριστώ θερμά γιατί, χωρίς την συμβολή τους, δεν θα υλοποιούνταν αυτό το εγχείρημα. Είναι πραγματικά σπουδαίο πώς «χτίστηκε» η καλλιτεχνική κληρονομιά της Πινακοθήκης. Με τον κόπο και την αφοσίωση του καλλιτεχνικού διευθυντή Χρήστου Γαρουφαλή, ο οποίος, αψηφώντας ανυπέρβλητα εμπόδια, κατάφερε να αφουγκραστεί τις επιταγές της κοινωνίας και να συμβάλλει στη δημιουργία της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η «προσφορά» στην τέχνη επιστρέφει ως προσφορά στον άνθρωπο και οπλίζεται η ίδια από την διαρκή αναζήτηση και ανατροφοδότηση. Είμαστε υπερήφανοι για την καλλιτεχνική κληρονομιά και την ανεκτίμητη προίκα που κληροδοτούμε στην πόλη επιβεβαιώνοντας την διαχρονική επιδίωξή μας για διακονία της τέχνης μέσα από την πολιτιστική ανταλλαγή».

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...