Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4629
mod_vvisit_counterΧθές5889
mod_vvisit_counterAll5980795
°F | °C
invalid location provided
Οργάνωση και πρόληψη
Κυριακή, 07 Απρίλιος 2019 12:53

Στο

για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τραγωδίες.

BAROYJHS7.jpg-2

Το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς, που δεσπόζει με την ανυπέρβλητη ομορφιά του στα όρια των νομών Ηλείας και Αχαΐας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα δάση της χώρας, παραδόθηκε στις φλόγες και μάλιστα στις αρχές της άνοιξης . Το παραθαλάσσιο δάσος, τμήμα του οποίου αποτέφρωσε η πυρκαγιά, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009).

Το σπάνιας ομορφιάς οικοσύστημα, ένας επίγειος παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση του Δάντη. Η τιτάνια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβέστες με την συνδρομή κι εναέριων μέσων, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο μια πολύ δύσκολη από πλευράς συνθηκών πυρκαγιά, πριν γίνει ολοκληρωτική καταστροφή. Οι καρδιές όλων μας ήσαν και είναι μαζί τους…

Δεν είναι ώρα ν‘ αναζητήσουμε και ν’ αποδώσουμε ευθύνες. Ωστόσο με αφορμή το γεγονός δεν μπορώ παρά να μην αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κατανοητό το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Αν δηλαδή έχει αξιολογηθεί η παταγώδης αποτυχία του συστήματος δασοπυρόσβεσης μετά τις τραγωδίες του 2007 και του 2018 , ή αν μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής αναζητούμε τρόπο να εκτονώσουμε την αντίδραση της κοινωνίας, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ή τα αυθαίρετα.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία οφείλει να οργανώσει έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων που με επιστημονικό και εφαρμόσιμο στην πράξη τρόπο θα προσεγγίσουν τα θέματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι πυρκαγιές είναι φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξαλείψουμε, γιατί αποτελούν παράγοντα του οικοσυστήματός μας.Αλλά είναι φαινόμενο πολύπλοκο.

Έχει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους.Αν τις διαχειριστούμε σωστά, θα συρρικνωθεί ως πρόβλημα και αιτία καταστροφής.

Και σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να εργαστούμε!"

Βαρουξής Λευτέρης

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία