Απρ   Μάιος 2019   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3835
mod_vvisit_counterΧθές986
mod_vvisit_counterAll4259096
°F | °C
invalid location provided
Χαρίτσης: Ανοικτός σε αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι»
Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2018 12:38

 

 
Έτοιμος να συζητήσει με τους αιρετούς «παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα» του «Κλεισθένη Ι», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο μήνες μετά την ψηφισή του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. «Ο Κλεισθένης είναι νόμος του κράτους, ο Κλεισθένης θα εφαρμοστεί με μια πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτό ακριβώς το οποίο συζητάγαμε πριν την ανάγκη για εμβάνθυση της δημοκρατίας την ανάγκη για μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στα δημόσια πράγματα και κυρίως αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί είναι αν θέλετε το κύτταρο της δημοκρατίας το οποίο πρέπει να αναζωογονηθεί και να συμπαρασύρει όλο το πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο της χώρας. Με αυτήν έννοια λοιπόν, ναι, βεβαίως είμαστε εδώ να συζητήσουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα αυτής της μεταρρύθμισης, είναι όμως σαφές και πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους ότι ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί, θα εφαρμοστεί και μάλιστα θα έλεγα, για να έχουμε και την πλήρη εικόνα αυτής της προσπάθειας, ότι στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι ακριβώς να προχωρήσουμε και σε άλλες αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές τομές», τονίζει, ενώ επαναλαμβάνει ότι θα υπάρξει «Κλεισθένης 2» και «Κλεισθένης 3».

 

 
Παράλληλα ο νέος υπουργός Εσωτερικών δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμη η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και των πρωτοβουλιών που αναλήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Σας υπενθυμίζω τα προγράμματα «Φιλόδημος» για παράδειγμα, τα οποία ήδη σε λίγους μήνες υλοποίησης έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Περισσότερο από 800 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν μέσα στο 2018 από τα προγράμματα αυτά ακριβώς για την υλοποίηση παρεμβάσεως σε τοπικό επίπεδο, πάρα πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνιίες. Μιλάμε για τοπικά έργα υποδομών, μιλάμε για ενίσχυση της δυνατότητας των δήμων να υλοποιήσουν έργα τα οποία έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και τα οποία εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε μια σειρά από τομείς, από την διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, την διαχείριση λυμμάτων. Σημαντικά έργα λοιπόν τα οποία συνδέονται ευθέως κατά τη γνώμη μας και με την συνολικότερη προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», τονίζει.
 
 
 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
 
Ερ.: Η έξοδος από το μνημόνιο γράφτηκε στις 20 Αυγούστου. Αναμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Όμως παραμένουν οι δυσκολίες, προκλήσεις και δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτά τα δεδομένα ποιες εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή;
 
Απ.: Καταρχάς πράγματι η 20η Αυγούστου θεωρώ ότι ήταν ένα ορόσημο. Ήταν μια τομή στην μέχρι σήμερα πορεία των τελευταίων 8 χρόνων, μια περίοδος η οποία προκάλεσε πόνο και πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Μ΄αυτήν την έννοια, πλέον, μετά την 20η Αυγούστου, αφήνουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο της λιτότητας και της επιτροπείας. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι πώς ακριβώς αυτή η μετάβαση στην νέα ιστορική φάση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία θα γίνει αντιληπτή, θα αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
 
Μ΄αυτή την έννοια πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακοίνωση και η υλοποίηση μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν, αν θέλετε, τη μεταβάση για την κοινωνική πλειοψηφία σ’ αυτή την νέα κανονικότητα. Μέτρα τα οποία αφορούν τη στήριξη της εργασίας, μέτρα τα οποία αίρουν αδικίες οι οποίες συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και νομίζω ότι και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε πολύ λίγες μέρες θα αποτυπώνει αυτή ακριβώς την κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Άμεσα μέτρα λοιπόν τα οποία θα γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες έτσι ώστε να είναι σαφές ότι περάσαμε σε αυτή την νέα φάση.
 
Από εκεί και πέρα βεβαίως πάρα πολύ σημαντικό είναι να εμβαθυνθεί αυτή η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Οι αναλύσεις που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, έδειχναν ότι η κρίση που προκλήθηκε το 2010 δεν είχε μόνο δημοσιονομική διάσταση, είχε κυρίως παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρεοκόπησε και με αυτή την έννοια η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες για την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε μια εντελώς διαφορετική λογική για την ελληνική οικονομία για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι νομίζω βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως, συνακόλουθα με όλα αυτά, τρίτος βασικός άξονας παρεμβάσεων είναι οι θεσμικές τομές. Θεσμικές τομές τις οποίες έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος της χώρας, έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να επιστρέψει στα κοινά. Να ξεφύγουμε από μια περίοδο ειδικά μέσα στην κρίση που ο πολίτης ένιωσε η απόστασή του από τα δημόσια πραάγματα από το πολιτικό σύστημα να μεγαλώνει. Πρέπει να γεφυρώσουμε αυτή την απόσταση και, με αυτή την έννοια, πρωτοβουλίες όπως αυτές οι οποίες αναλήφθησαν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση για παράδειγμα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βεβαίως με τον Κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, έχουν ακριβώς αυτή τη λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας της ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Είναι νομίζω ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Ερ.: Ο Κλεισθένης είναι μέσα στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσετε ως υπουργός Εσωτερικών. Μαζί με τον Κλεισθένη ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών;
 
Απ.: Στο υπουργείο Εσωτερικών έχουμε προφανώς πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε αλλά νομίζω ότι όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπισουμε όλες τις δυσκολίες. Βεβαίως ο Κλεισθένης αποτελεί βασική προτεραιότητα, η εφαρμογή αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης. Ο Κλεισθένης πλέον είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Βεβαίως αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό έτσι ώστε να μπορέσει η τοπική αυτοδίοικηση να επωφεληθεί από τις ρυθμίσεις του νέου αυτού σημαντικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
 
Ερ.: Υπουργέ, σας ανησυχούν οι αντιδράσεις μέρους των δημάρχων για τον Κλεισθένη;
 
Απ.: Κοιτάξτε, αντιλαμβάνομαι ότι, όπως σε κάθε μεγάλη σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είναι λογικό να υπάρχουν και αδράνειες. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πολλές φορές και οι αντιδράσεις σε έναν σημαντικό βαθμό σε μια μεγάλη αλλαγή είναι και λογικές. Είναι και εύλογες. Εμείς νομίζω ότι έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος μας είναι η σύνθεση είναι η συναίνεση και μ΄αυτήν την έννοια θα καλέσουμε και τους φορείς της αυτοδιοίκησης για να συζητήσουμε την καλύτερη δυνατή και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.
 
Επαναλαμβάνω όμως και θέλω σε αυτό να είμαι σαφής, ο Κλεισθένης είναι νόμος του κράτους, ο Κλεισθένης θα εφαρμοστεί με μια πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτό ακριβώς το οποίο συζητάγαμε πριν την ανάγκη για εμβάνθυση της δημοκρατίας την ανάγκη για μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στα δημόσια πράγματα και κυρίως αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί είναι αν θέλετε το κύτταρο της δημοκρατίας το οποίο πρέπει να αναζωογονηθεί και να συμπαρασύρει όλο το πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο της χώρας. Με αυτήν έννοια λοιπόν, ναι, βεβαίως είμαστε εδώ να συζητήσουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα αυτής της μεταρρύθμισης, είναι όμως σαφές και πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους ότι ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί, θα εφαρμοστεί και μάλιστα θα έλεγα, για να έχουμε και την πλήρη εικόνα αυτής της προσπάθειας, ότι στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι ακριβώς να προχωρήσουμε και σε άλλες αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές τομές.
 

Θα ακολουθήσει λοιπόν και Κλεισθένης 2 και Κλεισθένης 3 έτσι ώστε να συμπληρώσουμε αυτή την πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις, με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιων για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακριβώς το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται αυτή η προσπάθεια για ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά.

 

 https://www.aftodioikisi.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...