°F | °C
invalid location provided
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ;
Πέμπτη, 10 Μάιος 2018 20:32

          

 

                              ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ

                                     Ή ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ;

 

   Με τον Κλεισθένη 1 αντί να έχουμε έναν Δήμαρχο και τους συμβούλους του, θα έχουμε 45 Συμβούλους που θα διαπραγματεύονται τον εαυτό τους.

   Απ’ τη άλλη με τον Καλλικράτη δημιουργήθηκαν παρατάξεις, οι οποίες εάν δεν είχαν κομματική επιρροή δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αφού χρειάζονται πλέον των 340 υποψηφίων για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, κάνοντας λόγο βεβαίως για τον Δήμο Αγρινίου.

   Εάν βάλεις στην ζυγαριά τα δύο αυτά προβλήματα θα γέρνει υπέρ της πλευράς του Καλλικράτη, όπου μία παράταξη μπορεί να διοικεί ανενόχλητη για μία πενταετία, είτε καλώς είτε κακώς, έναν Δήμο.

     Το σωστό όμως θα ήταν να μην καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ δύο κακών αλλά να διαμορφώσουμε ένα καινούριο πλαίσιο με βάση ποια Αυτοδιοίκηση θέλουμε.

Αλήθεια ποια Αυτοδιοίκηση θέλουμε; Την Αυτοδιοίκηση της κομματικής επιρροής; Ή την Αυτοδιοίκηση του μπάχαλου; Νομίζω καμία από τις δύο. Εάν έμπαινε σε ψηφοφορία το ανωτέρω ερώτημα με μία τρίτη προσθήκη θα επιλέγαμε προφανώς την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση.

     Τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την αυτοδιαχείρισή της και έχασε την ταυτότητά της, αν και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι σκοπίμως τη αφαιρέθηκε από τους κυβερνώντες γιατί δεν θέλουν να μοιράζονται την εξουσία. Συρρικνώθηκε η δράση της στα απολύτως απαραίτητα. Βέβαια αν δεν υπήρχε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση η καθημερινότητα των πολιτών θα ήταν ακόμη χειρότερη. Και αυτό συμβαίνει λόγω της εγγύτητας της κάθε Δημοτικής Αρχής προς τα προβλήματα των δημοτών της.

     Η κεντρική εξουσία δεν έπαψε να θεωρεί περιφερειάρχες και δημάρχους «εργαλεία» για την προώθηση και την προβολή του έργου της. Μια κεντρική εξουσία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάποιους εκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ως διοργανωτές κομματικών εκδηλώσεων ή ως χειροκροτητές σε φιέστες ή ως συνοδούς «υψηλών» προσώπων σε περιοδείες και εγκαίνια. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι από «τοπικοί άρχοντες» μετατράπηκαν σε βουβές μαριονέτες και αυλοκόλακες υπουργών, για να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους και την προώθηση κάποιου έργου.

   Αυτό το ρόλο επιφυλάσσουμε για τους Δήμους μας και τους αιρετούς τους;;. Αυτό επιθυμούμε για τις τοπικές κοινωνίες μας;;. Για τους εαυτούς μας;; Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο των συνδημοτών μας; Για να κάνουμε περιοδείες ως υποτακτικοί με τους περιοδεύοντες της κεντρικής εξουσίας και να μπαίνουμε στο κάδρο της φωτογραφίας στο όνομα και στο στοίχημα της αναγνωρισημότητας;; Μιλώντας για τον εαυτό μου λέω με σιγουριά και βεβαιότητα όχι. Θέλω να πιστεύω πώς ισχύει και για τους περισσότερους από τους αιρετούς.

   Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι να ζητιανεύει, αλλά να διοικεί. Δεν είναι να επαιτεί αλλά να απαιτεί. Δεν είναι να αποτελεί τον δουλοπάροικο της κεντρικής εξουσίας αλλά να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και την ανάπτυξη της κάθε τοπικής κοινωνίας.

     Οι αιρετοί οφείλουν να είναι σύμμαχοι των πολιτών και όχι των κυβερνώντων ούτε εκπρόσωποι των κομμάτων.

     Το μοντέλο του κομματικού δημάρχου ξεπεράστηκε και πρέπει να αποσυρθεί. Οι ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ σε μία ανεξάρτητη ομάδα και η ΣΥΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ θα δώσουν τις λύσεις.

   Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από «τοποτηρητές» αλλά από ανεξάρτητους ανθρώπους που να έχουν όχι μόνο όραμα αλλά και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για τον τόπο τους και διάθεση να προσφέρουν στους συμπολίτες τους. Τέτοιους δημάρχους έχει ανάγκη η χώρα μας για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα.

   Γι’ αυτό η κεντρική εξουσία ας σταματήσει τα πειράματα και τα εκλογικά «μαγειρέματα».

   Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει τον πρώτο ρόλο, εφ’ όσον η κεντρική εξουσία αποφασίσει, μαζί με τις αρμοδιότητες, να της δώσει και τους αναγκαίους πόρους αλλά και το δικαίωμα να αποφασίζει ανεξάρτητα από τις βουλές των εκάστοτε κυβερνώντων.

   Η αποκέντρωση από σύνθημα να γίνει επιτέλους πράξη.

   Αρκεί οι πολίτες να επιλέγουν ικανούς και άξιους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και όχι τηλεοπτικούς «μαϊντανούς» ή κομματικές παραφυάδες.        

   Οι ανεξάρτητοι Δήμαρχοι δεν έχουν ανάγκη ούτε τον Κλεισθένη 1 ούτε τον Καλλικράτη.    

     Τα «χρίσματα» τα απονέμουν οι πολίτες και όχι τα κόμματα.    

Αγρίνιο, 10-5-2018

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                             ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

                                                           ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ