Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Γ. Βαρεμένος: "Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής με όπλο την ιστορία και τον πολιτισμό μας"
Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2018 18:44

«Αυτό που έχουμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, είναι να χρησιμοποιήσουμε ως όπλο την ιστορία και τον πολιτισμό μας», είπε ο αντιπρόεδροMOYSIOς της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Τρικούπη στο Μεσολόγγι. Και πρόσθεσε: «Να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη απ’ ό,τι την παραλάβαμε. Να τη βγάλουμε από την επιτροπεία των τελευταίων χρόνων, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή οικοδομώντας ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Να διευθετήσουμε τα θέματα που έχουμε με τους γείτονές μας, μη επιτρέποντας στην Τουρκία να οικοδομήσει στα σύνορά μας οποιοδήποτε τόξο έχει στο μυαλό της. Να δείξουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Βαρεμένος, που εκπροσωπεί τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, παρέστη και χαιρέτισε στην εκδήλωση του Μουσείου Τρικούπη, όπου παρουσιάστηκε και το νέο φυλλάδιο για τον Χαρίλαο Τρικούπη που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λούκος, που ανέπτυξε «Σκέψεις για την ανανέωση των μελετών γύρω από το 1821». Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Βαρεμένου έχει ως εξής:

«Εμείς στο Κοινοβούλιο θέλουμε να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα όχι μόνο για να φεύγει η υγρασία της μνημονιακής μιζέριας, αλλά και για να μπαίνει μέσα ο παλμός της κοινωνίας. Είθισται να λένε ότι η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και τον λαό, ένας τόπος συνδεδεμένος με τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, θεωρούμε όμως ότι μπορεί να είναι και ένα κύτταρο ανταλλαγής ιδεών, ένας τόπος -γιατί όχι;- πολιτιστικής ανάτασης. Πριν λίγες μέρες έλαβε χώρα για πρώτη φορά, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, μια θεατρική παράσταση, όπου ο συγγραφέας άγγιξε ορισμένες πληγές της πολιτικής όπως η διαφθορά, που εμφιλοχωρεί σε περιόδους ιστορικής υποχώρησης και μπορεί να πριονίζει τα ίδια θεμέλια της Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε στο Μουσείο Τρικούπη, είμαστε υπό την σκιά ενός πολιτικού ο οποίος απέδειξε ότι οι πραγματικά σημαντικοί πολιτικοί άνδρες πρέπει να αίρονται πάνω από την καθημερινότητα -αν θέλετε, να συνομιλούν με την Ιστορία. Είναι αυτοί που, ακόμα και όταν ο λαός που τους ανέδειξε, τους αναγκάζει να καταφύγουν στην αυτοεξορία και να πεθάνουν εκεί, έρχεται μετά η Ιστορία και καταγράφει το έργο τους. Τον Χαρίλαο Τρικούπη δεν πρέπει να τον θυμόμαστε όταν περνάμε την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που επαξίως φέρει το όνομά του, αλλά να τον έχουν ως παράδειγμα όσοι ενασχολούνται με την πολιτική και η βασική τους αγωνία πρέπει να είναι τι έκαναν γι’ αυτή τη χώρα στη διάρκεια της θητείας τους και τι θα αφήσουν πίσω.

Είμαστε στο Μεσολόγγι τις ημέρες της επετείου της Εξόδου και επιτρέψτε μου να πω ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, ο πραγματικός πατριωτισμός δεν τεκμαίρεται ούτε τεκμηριώνεται στους λόγους που κατά καιρούς βγάζουμε, αλλά στις πράξεις του καθενός μας. Νομίζω ότι, έχοντας και το παράδειγμα του Χαριλάου Τρικούπη, αυτό που έχουμε να κάνουμε αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις είναι, εφόσον δεν υπάρχει κανένα υπερόπλο να μας προστατεύσει, να χρησιμοποιήσουμε ως όπλο την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη απ’ ό,τι την παραλάβαμε. Να τη βγάλουμε από την επιτροπεία των τελευταίων χρόνων, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή οικοδομώντας ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Να διευθετήσουμε τα θέματα που έχουμε με τους γείτονές μας, μη επιτρέποντας στην Τουρκία να οικοδομήσει στα σύνορά μας οποιοδήποτε τόξο έχει στο μυαλό της. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση.

Η Τουρκία πρέπει να έχει υπόψιν της ότι, αν θέλει να προσεγγίσει την Ευρώπη, δεν μπορεί να το κάνει ως ένας ταραχοποιός, ένας αποσταθεροποιητής, ως μια επιθετική δύναμη. Μόνο ως φιλειρηνική δύναμη μπορεί να συμπεριφερθεί, αν θέλει να προσεγγίσει την Ευρώπη».

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...