°F | °C
invalid location provided
Η αναγκαιότητα της ψυχραιμίας,
Σάββατο, 10 Φεβρουάριος 2018 20:31

της συνεννόησης και των αποφάσεων

Το να μη διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος.Κομφούκιος

Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος *

Η πολιτική (κι η ιδεολογική ίσως) ανθρωποφαγία που παρακολουθήσαμε ή που ζήσαμε έντονα τον τελευταίο καιρό με αφορμή (κυρίως) τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό ή Μακεδονικό (ότι προτιμάει ο καθένας) είναι μια κραυγαλέα ένδειξη της έλλειψης προοπτικής της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα.

Δε θα καταπιαστούμε με το όνομα της ΠΓΔΜ, για αυτό έχει χυθεί πολλή μελάνη, έχουν ειπωθεί πολλά, εξάλλου ως αφορμή και ένδειξη της εν γένει παρακμής αναφέρεται κι όχι ως αιτία… Δε θα αναφερθούμε ούτε στη Novartisπου ειδησεογραφικά κυριαρχεί… Το Θέμα μας είναι πως σταθεί όρθια η Ελληνική κοινωνία…

Λίγα περιγραφικά στοιχεία για αναγνώριση του τοπίου…

Ας προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία, με καλή προαίρεση για τηδιαφορετική άποψη, αλλά με κάποιο σκοπό, με κάποιο ή κάποιους στόχους, κοντολογίς να συμφωνήσουμε για ποιο θέμα κουβεντιάζουμε. Ταυτόχρονα ας προσπαθήσουμε να παραδεχτούμε τα λάθη μας!

Παραδοχή 1. Κοινωνικός αυτοματισμός επί παντός επιστητού.

Οι κραυγές, ο κοινός τσακωμός μεταξύ των πολιτών, ανά πάσα στιγμή είναι καθημερινό φαινόμενο. Μας σπρώχνουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Το φαινόμενο «εξηγείται» από επαΐοντες και απλούς λαϊκούς με τη χιλιοειπωμένη-μυριοακουσμένη φράση «ο κόσμος έχει τρελαθεί» ή με την πιο ανθρώπινη φράση « ο κόσμος παραμιλάει».

Παραδοχή 2. Φτώχια παντού…

Χρέη πολιτών, οικογενειών, επιχειρήσεων, σε τράπεζες Δημόσιο, Ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους, προμηθευτές, εργατικού προσωπικού, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, αυτοκτονίες, σε μια χρεοκοπημένη χώρα… Και κάποιοι σπεκουλαδόροι λένε, ότι τα χιονοδρομικά είναι γεμάτα, τα ξενοδοχεία με πληρότητα 98%-100%, οι ταβέρνες γεμάτες, τα μπαρ γεμάτα, τα καφέ γεμάτα, τα θέατρα γεμάτα, οι κινηματογράφοι… Κι αναρωτιέσαι αν μ’ αυτούς τους κάποιους ζεις στην ίδια χώρα…

Παραδοχή 3. Σκάνδαλα παντού, μικρά και γιγάντια…

Κάποιοι μισθοφόροι των καταστάσεων υποστηρίζουν κατά περίπτωση (Α ΛΑ ΚΑΡΤ (à lacarte) ότι σκάνδαλα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα… Κάποιοι άλλοι μισθοφόροι κατά περίπτωση κι αυτοί (Α ΛΑ ΚΑΡΤ (à lacarte), ταυτόχρονα, λένε γεμάτοι υποκρισία ότι ναι, υπήρξαν και παλιά σκάνδαλα, αλλά κάποτε πρέπει να μπει μια τάξη σ’ αυτή τη χώρα(τάξις και ηθική αλλά Πώποτα στο Κολοκοτρωνίτσι).

Παραδοχή 4. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ) και κυρίως τηλεόραση…

Η πραγματικότητα παραμερίζεται και ως δια μαγείας υπάρχει μόνο ότι εκπέμπεται από τα κανάλια, που αρκούντως μηρυκάζεται… Τίποτε άλλο δεν υπάρχει… Κι αίφνης αυτό που υπήρχε χθες, σήμερα δεν υπάρχει γιατί τα κανάλια άλλαξαν θέμα… Πάντως για τα ΜΜΕτα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα δεν υπάρχουν ή υπάρχουν λίγο…

Παραδοχή 4. Πολιτική εξουσία -κράτος

Οι (εκάστοτε) κυβερνώντες -πολύ ή περισσότερο- με το αζημίωτο κάθε άλλο παρά με δικαιοσύνη για το συνολικό κοινωνικό συμφέρον χειρίζονται τα του κράτους και το δημόσιο χρήμα… Είναι αυτοί οι ίδιοι που οδήγησαν τη χώρα σε απόλυτες εξαρτήσεις και τόσα δεινά, Δικτατορίες, Κύπρος, Μνημόνια. Ναι, αυτοί οι ίδιοι, που ΠΑΝΤΟΤΕ μας λένε ότι θυσιάζονται για το καλό της Πατρίδας και του λαού, την ίδια στιγμή που ξεπουλάνε τη χώρα… Τα ίδια ισχύουν γιαόλα τα μνημονιακά κόμματα, ακόμα και για φαιδρά αλλά επικίνδυνα κόμματα τύπου Ένωσης Κεντρώων. Κανείς δεν τους πιστεύει, όμως δυστυχώς αυτούς ακολουθούν…

Παραδοχή 5. Η Ελληνική κοινωνία

Έχει παρατηρηθεί ιστορικά αλλά και σήμερα ότι η κοινωνία άγεται και φέρεται ανάλογα με τις κεντρικά επιλεγμένες προπαγάνδες, ανάλογα με τα ΜΜΕ που προαναφέραμε. Ο λαός ως πλέον σημαντικός παράγοντας είναι διαχειρίσιμος με ποικίλους τρόπους. Ο ίδιος λαός που ψήφισε, ενάντια στα μνημόνια, 61,5% , στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015, 2,5 μήνες αργότερα, απείχε ή ψήφισε μνημονιακά κόμματα, μνημονιακές πολιτικές….

Παραδοχή 6. Τα πολιτικά κόμματα εκτός καθεστωτικού πολιτικού συστήματος.

Σήμερα αυτοί που αντιπαλεύουν τα μνημόνια και την πολιτική πλήρους εξάρτησης της χώρας, αυτοί που θέλουν να σταθούν στο πλευρό των εξαθλιωμένων και των εργαζόμενων αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα αξιόμαχο σύγχρονο, προοδευτικό, αριστερό, ταξικό, αντιμνημονιακό μέτωπο και σε επίπεδο καθημερινής πάλης και σε συνολικό πολιτικό επίπεδο… Χωρίς αυτό το μέτωπο, ελπίδα ανάσας και προοπτική δίκαιης κοινωνίας για τον Ελληνικό λαό δεν υπάρχει. Όποιος δεν το ευνοεί(το μέτωπο) και δε στέργει ενεργητικά σ’ αυτό, ουσιαστικά(άθελά του ίσως) στηρίζει τα μνημόνια και τις δυνάμεις που τα υλοποιούν.

Παραδοχή 7. Η διεθνής κατάσταση και συγκυρία

Η σοβαρή μελέτη της διεθνούς κατάστασης στη σημερινή συγκυρία χρειάζεται μελέτη και δράση τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και ιμπεριαλιστικών πολιτικών, όσο και σε δίκτυο κινημάτων και προοδευτικών κομμάτων που επιζητούν την ανατροπή της σημερινής επικυριαρχίας και δραστηριοποιούνται, μ’ αυτόν το γνώμονα, επιστημονικά και κινηματικά.

Παραδοχή 8.Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ είναι το μέγα πρόβλημα για το οποίο φταίμε κι εμείς!

Όποιος θεωρεί ότι είναι άμοιρος ευθυνών, αυτόματα αποκλείει τον εαυτό του από τη συζήτηση για την προσπάθεια ανασύνταξης της Ελληνικής κοινωνίας, για την προσπάθεια ανάπτυξης του προοδευτικού, εργατικού και λαϊκού εν γένει κινήματος. Η νέα προοπτική θα χαραχθεί με ευθύνη όλων μας, μόνο αν παραδεχτούμε όλοι τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας, τις ευθύνες μας και τη ζοφερή πραγματικότητα που ολοένα και σκοτεινιάζει. Και κάτι ακόμα. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ!

Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που επιβάλλεται άμεσα να αντιμετωπίσουμε!

Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο!

Υ.Γ. Επειδή πολλοί υποτιμούν ή και λοιδορούν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, δύο παρατηρήσεις.

α. Η Ελληνική κοινωνία αλλά και οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες ζούσαν αποδεδειγμένα, από κάθε άποψη, καλύτερα πριν το ευρώ, αλλά και πριν το Μάαστριχτ. Τώρα επιβάλλεται και δύο επιπλέον λόγους το εθνικό νόμισμα 1) Διαγραφή του δημόσιου χρέους και 2) Σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη, ως προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας.

β. Πρόβλεψη. Σε λίγα χρόνια, με βιασύνη, όλες οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ερίζουν για το ποια είναι η καταλληλότερη για να διαχειριστεί την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα. Ήδη υπάρχουν σαφείς νύξειςαπό ευρωπαίους προς τους νυν και μελλοντικούς συνεταίρους προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Ο Γιώργος Παληγεώργος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ