Απρ   Μάιος 2024   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
« ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΜΕΘ»

Τα απόνερα της φιέστας...meu-agrinioy1

Όπως αναμένονταν σφοδρή κριτική για τα «αγχωμένα» χθεσινά εγκαίνια της ΜΕΘ.

 «Προεκλογικό πανηγύρι η αγωνία των Αιτωλ/νων», λέει ο σύλλογος των εργαζομένων.

Κοινή δήλωση Μωραΐτη Γιαννακά και Μακρυπίδη.

 «Η ημερομηνία των εγκαινίων είχε ανακοινωθεί προ πολλού», λέει ο Μάριος Σαλμάς. 

  Τα αντίθετα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα έχει η χθεσινή φιέστα των «εγκαινίων» της Μονάδας Εντατικές Θεραπείας στο Γ.Ν. Αγρινίου, όπου και μεγάλος αριθμός φορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας απουσίαζε, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ.

Με σοβαρές ελλείψεις, η ΜΕΘ ξεκινά υπολειτουργώντας με δεσμεύσεις ότι γιατροί θα... εξαντλήσουν τα σωματικά και ψυχικά όρια τους, ώστε να εφημερεύουν γοα πολλά 24ωρα και να μην υπάρχει κίνδυνος. Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ δυστυχώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε μια λογική που η ίδια η κοινωνία δεν επικροτεί πλέον.

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Π» παρουσιάστηκαν οι βασικές ενστάσεις που υπάρχουν ως προς την λειτουργία της ΜΕΘ, με δηλώσεις όλων των πλευρών. Τελικά η επικοινωνιακή αυτή επιλογή αν και αποτυχημένη ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση και την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και μάλλον θα αποτελέσει μπούμεραγκ για τους εμπνευστές της.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από χθες καταγράφεται πλήθος αντιδράσεων από φορείς της περιοχής και ειδικότερα από των σύλλογο εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγρινίου, από τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζονται να διαφωνούν με τον τρόπο που επελέγη για την λειτουργία της ΜΕΘ, που στην ουσία είναι... υπολειτουργία.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγρινίου : «Ακολουθώντας για άλλη μια φορά τον πατροπαράδοτο ελληνικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα, όπου πρώτα εγκαινιάζουμε και μετά βλέπουμε αν και πως θα λειτουργήσουμε, παρακολουθούμε σαστισμένοι την προεκλογική φιέστα εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γ. Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

  Σαστισμένοι, επειδή βλέπουμε να μετατρέπουν σε προεκλογικό πανηγύρι την αγωνία και το χρόνιο αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων πολιτών για ύπαρξη και λειτουργία Μ.Ε.Θ., παίζοντας και εμπαίζοντας όλους με ένα θέμα τόσο ευαίσθητο όσο αυτό.

  Το Σ.Ε.Ν.Α. αισθάνεται την ανάγκη να πληροφορήσει και να εξηγήσει στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας γιατί χρήματα δωρητών, κόποι, αγωνίες και αγώνες ανθρώπων που πάλεψαν πάνω από 15 χρόνια για τη δημιουργία της Μ.Ε.Θ., μετατρέπονται τόσο άοκνα σε πολιτικό προεκλογικό πανηγύρι.

  Ρωτούμε δε, είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα τόσο σημαντικό τμήμα του Γ.Ν.Α. με 2 ½  γιατρούς και να είναι αξιόπιστη;; Μπορεί ένας γιατρός να αντέξει την πίεση της δουλειάς βιολογικά επί 30 ημέρες και άραγε με πόσες εφημερίες;;

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει η Μ.Ε.Θ. σε βάθος χρόνου;;

Θα υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον από όλους ή θα αφεθεί στην τύχη της;;

 Πάγιο αίτημα του Σ.Ε.Ν.Α. ήταν τόσα χρόνια να ασχοληθούν όλοι σοβαρά με το θέμα της επάνδρωσης, στελέχωσης και άρτιας τεχνικής υποστήριξης για το ποιο νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου. Έχουμε την αίσθηση, και ας διαψευστούμε εμείς, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μάλλον θα μας επιβεβαιώσουν τα γεγονότα.

 Τελικά αυτή η Μ.Ε.Θ. έτσι όπως θα σώζει ζωές ή θα χρειαστεί η ίδια.....εντατική θεραπεία;;;»

 

 ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘ

Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του  Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάριο Σαλμά.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα στελεχωθεί από 17 νοσηλευτές, 3 ιατρούς, Διευθυντή Α΄ και Διευθυντή Β΄ και θα είναι δυναμικότητας 6 κλινών. Αρχικά θα λειτουργήσουν 2 κλίνες, ενώ σταδιακά θα αυξάνονται. Το κόστος για τη δημιουργία της νέας ΜΕΘ ανήλθε στις 600.000 ευρώ.

 Όπως δήλωσε ο κ. Σαλμάς «πρόκειται για ιστορική στιγμή για την υγεία στο Νομό. Εφεξής δεν θα χάνονται ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα εξαιτίας της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τη λειτουργία της Μονάδας που εγκαινιάζεται σήμερα είχαμε προγραμματίσει για το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, όπως είχα δηλώσει από το Μάιο σε συνέντευξή μου.»

 

Παρέμβαση Θάνου Μωραΐτη -  Σοφίας Γιαννακά - Ανδρέα Μακρυπίδη για τα εγκαίνια της ΜΕΘ

Οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης προέβησαν στην εξής κοινή δήλωση σχολιάζοντας τα εγκαίνια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου

«Πέρασαν 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και δυο χρόνια από την κατηγορηματική δήλωση  του Υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, ότι «σε ένα εξάμηνο όλες οι ΜΕΘ της χώρας θα λειτουργούν» για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα των «εγκαινίων» της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του νοσοκομείου είναι καταδικασμένο να  υπολειτουργήσει και πιθανότατα να κλείσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, μιας και η ΜΕΘ δεν διαθέτει επαρκές ιατρικό προσωπικό, οι μετακινήσεις νοσηλευτών έγιναν με αποδυνάμωση κλινικών, βασικές υποστηρικτικές λειτουργίες της Μονάδας (αξονικός τομογράφος, νευροχειρούργος, αιμοδοσία, μικροβιολογικό κλπ) δεν έχουν εξασφαλιστεί ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις και για την εκπαίδευση του προσωπικού που θα εργάζεται στην Μονάδα.

Ουσιαστικά η ΜΕΘ θα λειτουργήσει βασιζόμενη στις δεσμεύσεις του διευθυντή της ότι θα κάνει 15 ίσως και παραπάνω εφημερίες τον μήνα και η ομαλή της λειτουργία εξαρτάται από τις φυσικές και ψυχικές αντοχές του, ενώ άγνωστο είναι το πότε θα έρθουν οι γιατροί που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας.

 Όλα αυτά όμως λίγο απασχολούν την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που βρήκαν την «κατάλληλη» χρονική στιγμή για την προεκλογική φιέστα των «εγκαινίων» της ΜΕΘ, εμπαίζοντας τους πολίτες της Αιτωλ/νίας για άλλη μια φορά.

Όμως οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτές τις παλαιοκομματικές λογικές, όπως ακριβώς απάντησαν και στα εσπευσμένα προεκλογικά εγκαίνια της παράκαμψης του Αγρινίου από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Και στον τομέα Υγείας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποχωρεί, αφήνοντας πίσω της ένα διαλυμένο σύστημα Υγείας, αποδυναμωμένο, απαξιωμένο,  έρμαιο των συμφερόντων.

 Στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι όμως, από την πρώτη κιόλας μέρας να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην Δημοσία Υγεία».

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...