Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3523
mod_vvisit_counterΧθές4005
mod_vvisit_counterAll3527623
°F | °C
invalid location provided
Πλαστική σακούλα:
Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2018 20:47

 Η ευλογία που έγινε… πανούκλα

 
 
plastic-earth

Πριν από περίπου 50 χρόνια συντελέστηκε μια επανάσταση που κυριάρχησε στη ζωή μας με ταχύτατους ρυθμούς. Η ευρύτατη χρήση των πλαστικών στην καθημερινότητά μας βοήθησε στην επίλυση θεμάτων μεταφοράς και αποθήκευσης με θαυμαστές εφαρμογές και χαμηλό κόστος.

Όπως όμως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις η ευλογία της επιστήμης κατάληξε να γίνει κατάρα, λόγω όχι μόνο της αλόγιστης χρήσης αλλά κυρίως λόγω της αδιαφορίας των ανθρώπων για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Η χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά των άλλων πλαστικών συσκευασιών αυξήθηκε περίπου κατά 20 φορές τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η πλαστική σακούλα ονομάζεται πλέον πλαστική πανούκλα (plastic plague) και αυτό μας αφορά όλους και σε καθημερινή βάση.

Υπολογίζεται ότι σήμερα το 80% των σκουπιδιών που υπάρχουν στη θάλασσα προέρχονται από τις δραστηριότητές μας στην ξηρά. Πρόκειται για σκουπίδια που παρασύρθηκαν από τη βροχή και τον αέρα και κατέληξαν εκεί. Μάλιστα, το 90% των σκουπιδιών που επιπλέουν στις θάλασσες είναι πλαστικά!

Οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας «ζήτημα επιβίωσης» καθώς η απόρριψη της πλαστικής σακούλας ναρκοθετεί τα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας.

Υπολογίζεται ότι έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050.

Δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών… δολοφόνων

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων αμερικανικών πανεπιστημίων έως το 2015 οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει συνολικά 8,3 δισ. τόνους πλαστικών ενώ η εκτίμηση για το 2050 είναι 34 δισ. τόνοι. Από τους 8,3 δισ. τόνους του 2015, 6,3 δισ. τόνοι έγιναν απόβλητα. Από το σύνολο των αποβλήτων, διαχρονικά, μόνο το 9% ανακυκλώθηκε, 12% αποτεφρώθηκε και 79% συσσωρεύτηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, σημειώνουν οι επιστήμονες, περίπου 12 δισ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον έως το 2050.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στον ωκεανό – κάτι που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός απορριμματοφόρου στον ωκεανό, κάθε λεπτό, επισημαίνεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.