Ιούλ   Αύγουστος 2020   Σεπ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5727
mod_vvisit_counterΧθές7044
mod_vvisit_counterAll5976004
°F | °C
invalid location provided
Σε συγκινητικό κλίμα..
Τρίτη, 24 Οκτώβριος 2017 18:26

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία

 

LAOGRAFIA.jpg-2οι διήμερες εκπαιδευτικές δράσεις

 

του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) και του Κέντρου

 

Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ)

Σε συγκινητικό κλίμα και με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν με το πέρας της τελικής εκδήλωσης στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, οι διήμερες εκπαιδευτικές δράσεις που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ).

Ένα διήμερο πλούσιο σε δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες, οι οποίες αναπτύχτηκαν προκειμένου να τιμήσουν το ένδοξο παρελθόν του τόπου μας, αλλά και να ανοίξουν καινούργιους δρόμους στην κατεύθυνση της πολιτισμικής του ολοκλήρωσης.

Το γεγονός άλλωστε ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνούσε κάθε προσδοκία επιβραβεύει και επικροτεί με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία των οργανωτών για την πραγματοποίησή τους στην πόλη του Αγρινίου.

Μια πόλη με πλούσιο, άλλα ίσως όχι τόσο πολύ γνωστό παρελθόν στις μουσικές λαϊκές παραδόσεις και τον πολιτισμό γενικότερα, άλλα με πολύ μεγάλο και ελπιδοφόρο μέλλον που σε κάθε περίπτωση πιστοποιείται από τους ανθρώπους του.

Αυτή βέβαια η διάσταση επαληθεύτηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο σε όλες τις δράσεις του διημέρου και ειδικότερα στην τελική εκδήλωση του Σαββάτου.

Και ήταν εκεί οι παλαίμαχοι των λαϊκών μουσικών παραδόσεων και της λαογραφίας του τόπου μας, όπου μέσα από μια συμβολική διαδικασία παρέδιδαν την σκυτάλη στη νέα γενιά που την εκπροσωπούσε με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο η παραδοσιακή ορχήστρα - χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Ειδικότερα, οι δράσεις του διημέρου ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στο Μουσικό σχολείο Αγρινίου, με την επίσκεψη του Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Λάμπρου Λιάβα, της Μουσικοπαιδαγωγού κας Νάνσης Τουμπακάρη, καθώς επίσης του Έφορου και του Χοροδιδασκάλου του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κων Δημοσθένη Καπώνη και Γεωργίου Τσιλίκα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και μετά το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του Σχολείου κας Μπεκούλη, πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του κου Λ. Λιάβα και της κας Ν.Τουμπακάρη μια δίωρη εκπαιδευτική διαδικασία σε όλους τους μαθητές του σχολείου σχετικά με την Ελληνική Μουσική Παράδοση.

Ανάλογη εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ από τον κο Λ. Λιάβα και την κα Ν. Τουμπακάρη για τους Δασκάλους της Πρωτοβάθμιας και τους Καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγ. Κωνσταντίνου μια μεγάλη συνάντηση μεταξύ των μελών του τοπικού ΚΑΠΗ, καθώς επίσης και των Αγ. Δημητρίου και Καινούργιου με τους κους Λ. Λιάβα, Δ. Καπώνη και Γ. Τσελίκα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση λαϊκών μουσικών εμπειριών και παραστάσεων από τα μέλη των ΚΑΠΗ, καθώς και η παρουσίαση εκ μέρους των οργανωτών όλων των πτυχών που αφορούν την εξέλιξη των λαϊκών μουσικών παραδόσεων διαχρονικά.

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ στην συνάντηση, καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπήρξε μια μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους τους για την παρουσίαση σπανίων μουσικών εμπειριών, οι οποίες εκδηλώθηκαν μέσα από το τραγούδι τους μεταξύ των Κυριών που παρευρέθηκαν.

Οι δράσεις του διημέρου συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ, μέσα από μια τετράωρη σεμιναριακή διαδικασία με εισηγητή τον κο Λ. Λιάβα και θέμα την Ελληνική Δημοτική και Αστική Λαϊκή μουσική παράδοση.

Το σεμινάριο αυτό παρακολούθησαν 120 νέες και νέοι από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, όπου είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε γνωστές αλλά και επιπλέον άγνωστες πτυχές των λαϊκών μουσικών μας παραδόσεων, μέσα από την επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του κου Λ. Λιάβα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ η τελική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν από τον Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»(ΚΕΜΦΑ) παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και άνθρωποι της Λαογραφίας από την περιοχή μας ενώ ακολούθησε μουσική παράσταση από την ορχήστρα - χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κος Δημοσθένης Καπώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του Λ.Ο της ΓΕΑ και του ΚΕΜΦΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για συνεργασία μιας χρήσης άλλα για σχέση με μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης.

Έκλεισε δε την ομιλία του, τονίζοντας τον συμβολισμό των βραβευθέντων της εκδήλωσης και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το παρελθόν και το μέλλον των λαϊκών μουσικών παραδόσεων του τόπου μας.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγρινίου κου Γεωργίου Παπαναστασίου, του Προέδρου της ΓΕΑ κου Χρήστου Θετάκη και του εκπροσώπου του ΚΕΜΦΑ, κου Λ. Λιάβα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των τιμώμενων προσώπων με τον πρέποντα σεβασμό από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης ήταν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες, κος Χρήστος Ταμπάζης, κος Γεώργιος Βλάχος, κος Θωμάς Φρίντζος, κος Φάνης Δημούσης, κος Ηλίας Παναγιωτόπουλος, κος Κώστας Λεοντίτης, ο μουσικός και χορευτής κος Ιωάννης Κάτσιος, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και ερευνητής Λαογραφίας κος Κώστας Κονταξής.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δυο ιδιαίτερα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια από την κα Αρβανίτη Ερασμία, μέλος του ΚΑΠΗ Καινούργιου και την κα Τακορίδου Παναγιώτα, μέλος του ΚΑΠΗ Αγ. Κωνσταντίνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια καταπληκτική μουσική παράσταση από την παραδοσιακή ορχήστρα - χορωδία του Μουσικού σχολείου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακής μουσικής κου Α. Μαστροσπύρου

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το κοινό του Αγρινίου και μεταξύ αυτών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αιτωλ/νιας κος Γεώργιος Βαρεμένος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γ. Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος της ΓΕΑ κος Χ. Θετάκης, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου κα Ε.Μπεκούλη κλπ.

Ο Λαογραφικός Όμιλος της ΓΕΑ και ο Έφορος του κος Δημοσθένης Καπώνης για την μεγάλη επιτυχία των δράσεων του διημέρου αισθάνεται την ανάγκη να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές του όπως:

Όλα τα τιμώμενα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, το ΚΕΜΦΑ και τον εκπρόσωπό του τον Καθηγητή κο Λ. Λιάβα με τον συνεργάτη του κο Γρ.Φιλίδη, τον Πρόεδρο της ΓΕΑ κο Χ. Θετάκη και το προσωπικό της, τη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου κα Ε. Μπεκούλη και την ορχήστρα-χορωδία του, τον υπεύθυνο των ΚΑΠΗ του Δήμου Αγρινίου κο Ι. Βασιλείου μαζί με όλα τα μέλη τους, τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νιας και τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, τις χορεύτριες και τους χορευτές του Λ.Ο της ΓΕΑ καθώς και των άλλων Συλλόγων της περιοχής που έλαβαν μέρος στα σεμινάρια, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ TV, καθώς επίσης και το σύνολο του τοπικού τύπου.

Ιδιαίτερα όμως συγχαίρει και ευχαριστεί τον χοροδιδάσκαλο του Λ.Ο της ΓΕΑ κο Γεώργιο Τσελίκα για την καθοριστική του συμβολή τόσο στην προετοιμασία όσο και στην υλοποίηση όλων των δράσεων του διημέρου.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...