Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Aδελφοποίηση Μεσολογγίου και Σαμαρίνας

 

adelfopoioish-1

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην ιστορική Σαμαρίνα

 

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο ανήμερα της παναγιάς στην Σαμαρίνα με κάθε επισημότητα οι διαδικασίες αδελφοποίησης της ιστορικής κοινότητας Σαμαρίνας Γρεβενών με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δυο ιστορικών περιοχών υπογράφηκε στη Σαμαρίνα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ευθύνης με σεβασμό στην ιστορία από τον πρόεδρο της Κοινότητας Σαμαρίνας Κώστα Τζήμα και τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Γιάννη Αναγνωστόπουλο.

Στην τελετή της αδελφοποίησης  ο γραμματέας της κοινότητας Σαμαρίνας κ. Σωτήρης Ταμπούκας διάβασε την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την αδελφοποίηση όπως και την αντίστοιχη του δημοτικού συμβουλίου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο οικοδεσπότης, κοινοτάρχης της Σαμαρίνας Κώστας Τζήμας, ο οποίος μίλησε από βάθους καρδιάς για τους αγωνιστές Σαμαριναίους, τους αγωνιστές του Μεσολογγίου αλλά και για τους απογόνους τους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με ζεστασιά και σεβασμό.

Στην ομιλία του κ. Τζήμας μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε δειλά - δειλά να επισκεφθούμε την ιερή πόλη του Μεσολογγίου και να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας, συμπατριώτες μας Σαμαριναίους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία στην πόλη των ηρώων. Στους πατριώτες αυτούς που άφησαν παιδιά, γονείς γυναίκες, βιός και έφτασαν στο Μεσολόγγι να προσφέρουν την ζωή τους για να σωθεί η επανάσταση, ο αγώνας κατά της σκλαβιάς, η ίδια η πατρίδα. Το Μεσολόγγι που αποτελούσε την εποχή εκείνη το στοίχημα της ελληνικής ψυχής στις στρατιές των αλλοθρήσκων. Την πόλη που τραγούδησε η δημοτική μας μούσα και ύμνησε ο ποιητής.adelfopoioish-2

Για τον αγώνα αυτόν λοιπόν ξεκίνησαν 150 παλικάρια με επικεφαλής τον καπετάν Φλώρο και εκεί άφησαν την τελευταία τους πνοή για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.

Εμείς η νεότερη γενιά των Σαμαριναίων θελήσαμε να τιμήσουμε αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές - πατριώτες μας. Έτσι φθάσαμε, όπως προανέφερα στην πόλη του Μεσολογγίου. Σκοπός μας ήταν στον Κήπο των Ηρώων να τοποθετηθεί και μια τύμβος αφιερωμένη στους Σαμαριναίους πολεμιστές.

Δεν ξέραμε όμως τι θα αντιμετωπίσουμε, πώς θα γινόταν εφικτός αυτός ο στόχος μας, ποια θα ήταν η συμπεριφορά των ανθρώπων.

Φθάνοντας όμως στην πόλη του Μεσολογγίου όλες αυτές οι σκέψεις έγιναν παρελθόν. Βρήκαμε ανθρώπους με ζεστασιά, που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, σεβάστηκαν την πίστη μας στον επιδιωκόμενο σκοπό, και στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή. Ανθρώπους που μας δέχθηκαν με ανοιχτή αγκαλιά και μας βοήθησαν να πετύχουμε το στόχο μας.

Η τύμβος προς τιμή των Σαμαριναίων πολεμιστών έχει λάβει τη θέση της στον κήπο των Ηρώων. Εκεί που περήφανα στέκουν ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Τζαβέλας, ο Λόρδος Μπάυρον. Σε έναν κήπο που είναι συγκεντρωμένος ο ηρωισμός του λαού μας.

Η προσπάθειά μας αυτή δεν ήταν εύκολη βέβαια. Όμως έγινε εύκολη από την αγάπη των κατοίκων του Μεσολογγίου και από την αμέριστη συμπαράσταση. Του πρώτου πολίτη της του δημάρχου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου».

Στη συνέχεια ο κ. Τζήμας υπογράμμισε ότι «το Μεσολόγγι είναι η δεύτερη πατρίδα των Σαμαριναίων και ότι πάντοτε η αγκαλιά των συμπατριωτών του θα είναι ανοιχτή για όλους τους Μεσολογγίτες».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός από το δήμαρχο Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν την ιστορική Σαμαρίνα και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:adelfopoioish-3

«Η «αϊτοφωλιά» της Βόρειας Πίνδου όπως χαρακτηριστικά λεγόταν η Σαμαρίνα, αποτέλεσε προπύργιο της ελεύθερης βούλησης και διοίκησης αφού ποτέ δεν κατάφεραν να την υποτάξουν οι εχθροί του Έθνους».

Και ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου συνέχισε:

«Το 1826 οι Σαμαριναίοι, μετέχουν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων και χύνουν το αίμα τους στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Τον πονεμένο μας τόπο τον πότισε αίμα αδελφών και ηρώων. Έτσι κάθε χρόνο προσκυνούμε το μνημείο που δεσπόζει μέσα στον Κήπο των Ηρώων.

Η αδελφοποίηση της κοινότητας Σαμαρίνας με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανήκει σε ένα ευρύτερο φάσμα αδελφοποιήσεων του Δήμου μας με τους ιστορικούς Δήμους και κοινότητες της χώρας με στόχο την ιστορική επανασύνδεση των τόπων αυτών αλλά και την ευρύτερη συνεργασία τους σε επίπεδο αναπτυξιακό.

Πιστεύουμε πως όλοι μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό πυρήνα μέσα από τον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν θέματα εθνικής και οικονομικής σημασίας.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που, ως δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, εκπροσωπώντας το λαό της πόλης μας, είχα την τιμή να υπογράψω μαζί σας το πρωτόκολλο μιας ουσιαστικής αδελφοποίησης που θα επισφραγίσει τις ανεξίτηλες σχέσεις φιλίας και αγάπης μεταξύ μας.

Είμαι σίγουρος πως η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια εποικοδομητική και ειλικρινή σχέση, που ως μοναδικό σκοπό θα έχει την πρόοδο και την ευημερία των συμπολιτών μας».

Στις εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση συμμετείχε το Χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας αποσπώντας τα κολακευτικότερα σχόλια του πολυπληθούς κοινού.

Αξιοσημείωτη τέλος ήταν οι θερμή φιλοξενία που επεφύλαξαν στην αποστολή του δήμου Μεσολογγίου οι κάτοικοι της περιοχής.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...