°F | °C
invalid location provided
Σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για το Πενταετές
Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2015 18:37

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Δυτικής Ελλάδας 2014-2019 – Προτάσεις και θέσεις από τους φορείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενημέρωση όλων των φορέων και την κατάθεση προτάσεων και θέσεων σχετικά με την κατάρτιση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2019, το οποίο περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αναφέρει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, έξι στρατηγικούς στόχους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών – ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μικρού Συνεδριακού της Π.Ε Ηλείας, ενημέρωση σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη 1η φάση του Πενταετούς Ε.Π., αλλά και ανταλλαγή απόψεων, για την υλοποίηση των επί μέρους σχεδιασμών των αυτοδιοικητικών θεσμών της Π.Ε.

Την παρουσίαση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Π.Δ.Ε. (Προϊστάμενος Δ. Καραβίδας), της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Προϊστάμενος Λ.Σταματελάτος) της Π.Δ.Ε και  εκπροσώπων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), (ερευνητές Πρ. Προδρομίδης και κα Φ.Οικονόμου), ενώ ζητήθηκε η κατάθεση θέσεων και προτάσεων όσων συμμετείχαν.

Όπως τόνισε και σήμερα ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, μέσα από τη σύνταξη του Ε.Π. 2014-2019, διατυπώνεται το όραμα της Περιφέρειας: «Αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφής και αειφορική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

«Η συγκυρία παραμένει δύσκολη, όμως η Περιφέρειά μας συνεχίζει να διεκδικεί μια βιώσιμη ανάπτυξη στις Περιφερειακές της Ενότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει δυναμικό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται, με στόχο να δώσουμε μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική αξία στον τόπο μας, να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε την τοπική παραγωγή και τη φυσική μας κληρονομιά», συμπλήρωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι είναι:

Η ενίσχυση κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία – Δια βίου μάθηση, αθλητισμό, η ενίσχυση και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας σε διασύνδεση με πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής μας, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων και η βελτίωση διοικητικής λειτουργίας οργανισμού (και οργανισμών) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση χάραξης και υλοποίησης διακριτής περιφερειακής πολιτικής.

                                                                            

Παρουσιάστηκε και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε, επίσης, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ηλεία», το οποίο είχε εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30 Μαρτίου 2015, το οποίο στοχεύει στην δημιουργία των προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε οι πυρόπληκτες περιοχές να ανακτήσουν μια δυναμική οικονομία και να αναπτυχθούν με συναγωνιστικούς όρους τόσο στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας όσο και στο Ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Ήδη εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθεί από τη Περιφέρεια η πρόσκληση για την εκδήλωση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του Υποπρογράμματος 1 :Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών.

Με τη συνεργασία του ΚΕΠΕ θα εφαρμοστεί μια πολυκριτήρια μέθοδος ιεραρχήσεως των επενδυτικών προτάσεων των πυρόπληκτων Δήμων.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Απόστολου Κατσιφάρα και το «παρών» εκτός του κ. Γεωργιόπουλου και του κ. Αγγελόπουλου, έδωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Μπράμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μητρόπουλος, οι Δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Ζαχάρως Γ. Μπάμης, ο αναπληρωτής Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος, ο πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο πρόεδρος Ν.Ε. Τ.Ε.Ε- Τμ. Δυτικής Ελλάδας/ Παρ. Πύργου Βασίλης Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, Διευθυντές και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.