Ιούλ   Αύγουστος 2022   Σεπ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ;

mploka

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις

πήραν οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, μετά τις απαράδεκτες προτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διαχείριση του 50% των ενισχύσεων.

Προ των ευθυνών τους οι αγροτοσυνεταιριστές για τις παλινωδίες στη διαπραγμάτευση.

Σε διοργάνωση κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα προχωρούν οι καπνοπαραγωγοί, μετά και την σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες επιστρέφεται μόλις το 38% των πόρων που παρακρατούνται από τους καπνοπαραγωγούς.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν οι   καπνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι Ομάδες Παραγωγών Καπνού, ενώ εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς που είχε αναλάβει εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ την ευθύνη της Επιτροπής που επεξεργάστηκε προτάσεις για τη διαχείριση του 50%, που όμως στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν δεκτές από το Υπουργείο.

Αντίθετα, οι προτάσεις του Υπουργείου αποκλείουν πολλούς καπνοπαραγωγούς από τις δράσεις του δευτέρου πυλώνα, ενώ καθίστανται ασύμφορες για τους υπόλοιπους. Προφανώς οι διαπραγματευτικές δυνατότητες του κ. Κουτσουπιά και της Επιτροπής υπήρξαν περιορισμένες, ενώ την ίδια στιγμή το νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις, δεν φαίνεται να πείθει τους αγρότες. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου που πριν μερικούς μήνες πείθονταν από τις δεσμεύσεις του τότε Υπουργού κ. Κοντού και καλούσε τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να επιστρέψει αυτούσιες τις ενισχύσεις και μετά το 2010.

Η δέσμευση αυτή του κ. Κοντού αλλά και η στάση των εκπροσώπων των αγροτών, είχαν τότε αμφισβητηθεί έντονα, μιας και ήταν δεδομένο πως δεν υπήρχε περίπτωση αλλαγής του καταστροφικού κανονισμού του 2004. Λίγους μήνες μετά η αμφισβήτηση επιβεβαιώνεται και η τότε στάση των συνεταιριστών επικρίνεται με σφοδρότητα.

Μετά και το ναυάγιο των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συνεταιριστές - εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών καλούν εκ νέου σε κινητοποιήσεις, αλλά μετά το φιάσκο στα τέλη του 2008, δύσκολα θα γίνουν πιστευτοί, με δεδομένη και την απάθεια που επιδεικνύει εδώ και χρόνια για κινητοποιήσεις ο αγροτικός κόσμος

Να θυμίσουμε πως για το ζήτημα η ΠΑΣΕΓΕΣ, ως πρώτη αντίδραση, έχει ήδη εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίο, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή του κατά τη διάρκεια σύσκεψης, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συζητήθηκαν προτάσεις μέτρων για την επιστροφή στους καπνοπαραγωγούς των ενισχύσεών τους, ύψους 567εκατ. €, που παρακρατούνται από το 2010.

Όπως τόνισε τότε ο κ. Κουτσουπιάς, «Το μέγιστο ποσό των ενισχύσεων που είναι δυνατό να επιστραφεί στους καπνοπαραγωγούς, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013, δεν είναι δυνατό να υπερβεί το ύψος των 220 εκατ. €. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 38% περίπου του συνόλου των παρακρατούμενων ενισχύσεων». Σε αυτή την οριστική διαπίστωση κατέληξαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εκτιμούν ότι δικαιούχοι της επιστροφής αυτής θα είναι 44.000 περίπου καπνοπαραγωγοί.

Επίσης, στην ανακοίνωση, αναφέρονταν τα εξής: "Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία, ένας σημαντικός αριθμός, περίπου 14.200 καπνοπαραγωγοί, δεν θα τύχει καμίας στήριξης. Ένα επόμενο αρνητικό στοιχείο των προτάσεων του υπουργείου είναι ότι θα πρέπει να δαπανήσουν από δικούς τους πόρους  ένα τεράστιο ποσό, ύψους 246 εκατ. €, έτσι ώστε να καλύψουν την ίδια συμμετοχή τους, μέσα από μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013.

Η απαίτηση αυτή καταγράφεται στις προτάσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις οποίες προβλέπεται ότι για τις επενδύσεις που σκοπεύουν να υλοποιήσουν οι καπνοπαραγωγοί, το μέσο ποσοστό της ίδιας συμμετοχής τους κυμαίνεται στο επίπεδο του 50% περίπου. Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία ρητά διατυπώνεται  ότι το ποσοστό της Δημόσιας Δαπάνης για την ενίσχυση των επενδύσεων των καπνοπαραγωγών πρέπει να ανέλθει στο 80% τουλάχιστο, ώστε η ίδια συμμετοχή τους να μην υπερβαίνει  το 20% της επένδυσης.

Υπογραμμίζεται ότι από τη μια μεριά το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαιτεί, για τα προγράμματα όλων των άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ελάχιστη ίδια συμμετοχή ύψους 20% και από την άλλη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απαιτεί από τους καπνοπαραγωγούς - που χάνουν τις ενισχύσεις τους, ίδια συμμετοχή ύψους 50% κατά μέσο όρο.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

(Θεσσαλονίκη 29/06/09)

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, όλοι οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που ασκείται στον τομέα του καπνού (από το 2004 μέχρι σήμερα) και έχει σαν αποτέλεσμα, μόνο οι καπνοπαραγωγοί να χάνουν πάνω από 70% του εισοδήματος τους μετά το 2009.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ 

  • 1. Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για τη μεταρρύθμιση του τομέα του καπνού που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2004 (και παρά τις προσπάθειες που έγιναν) δεν άλλαξε το Νοέμβριο του 2008 με το Διαγνωστικό Έλεγχο της ΚΑΠ, αποτελεί άνιση, άδικη και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των καπνοπαραγωγών.
  • 2. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί (σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο) για την αποκατάσταση αυτής της άνισης και απαράδεκτης απόφασης - μεταχείρισης δεν είχαν αποτέλεσμα και δεν διασφαλίζουν το σύνολο των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών μέχρι το 2013. Οι μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις όλων των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2004 «ότι οι καπνοπαραγωγοί θα πάρουν όλα τα χρήματά τους» δεν είχαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα όλοι οι καπνοπαραγωγοί να έχουν εξαπατηθεί.
  • 3. Στο διάστημα της τριετίας 2010-2012, το συνολικό ποσό που παρακρατείται από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και μεταφέρεται στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) ανέρχεται σε 567 εκατ. ευρώ.
  • 4. Η επιστροφή των παρακρατούμενων αυτών πόρων, στο σύνολο των καπνοπαραγωγών είναι ανέφικτη, γιατί η απορρόφηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα απαιτεί (εκτός της εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής) την οικονομική συμμετοχή των ίδιων των καπνοπαραγωγών και μάλιστα στο απαράδεκτο ποσοστό του 50%, όταν σε άλλα προγράμματα άλλων Υπουργείων (στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών) η ίδια συμμετοχή περιορίζεται σε ποσοστό 20%.
  • 5. Παρά το ότι πλησιάζει η ημερομηνία υποβολής προς έγκριση του τροποποιημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα μέτρο, αλλά και χωρίς γραφειοκρατία, καμία δράση, για το πώς και πότε το συνολικό ποσό των 567 εκατομ. θα επιστρέψει στους καπνοπαραγωγούς, από τους οποίους παρακρατήθηκε.

ΖΗΤΑΜΕ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • 1. Την αποκατάσταση της αδικίας του 2004 και την επιστροφή του συνόλου των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών. Μόνο ο 1ος πυλώνας της ΚΑΠ διασφαλίζει το εισόδημά μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» που στοχεύουν να δικαιολογήσουν ή να ωραιοποιήσουν τις αποφάσεις του 2004 και του 2008.
  • 2. Η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έναντι των καπνοπαραγωγών. Επιτέλους η πολιτική πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία.
  • 3. Να σταματήσουν τα ψέματα και η κοροϊδία με τις μελέτες και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εδώ και τώρα ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις που θα αποκαθιστούν την αδικία και θα αντιμετωπίζουν τους καπνοπαραγωγούς ισότιμα με τους άλλους αγρότες.
  • 4. Η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνουμε χωρίς «τα δικαιώματα του καπνού», δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης. Όπως βρέθηκαν τα χρήματα για τις τράπεζες έτσι επιβάλλεται να βρεθούν τα χρήματα για τους καπνοπαραγωγούς.
  • 5. Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και όσων συνεχίζουν να παράγουν καπνό, με στόχο να διατηρηθεί και γιατί όχι, να επεκταθεί η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ

Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με δυναμικές κινητοποιήσεις (τοπικά ή κεντρικά) με κάθε τρόπο και θα υπερασπιστούμε  τα δίκαια αιτήματά μας με κάθε μέσο, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας, για να παράγουμε, για να έχουμε μέλλον και προοπτική, εμείς και τα παιδιά μας.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...