Σεπ   Οκτώβριος 2022   Νοέ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα271
mod_vvisit_counterΧθές407
mod_vvisit_counterAll8032064
°F | °C
invalid location provided
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΑΝΑΙΤ


Πραγματοποιήθηκsokos-color-2ε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΑΝΑΙΤ,

 σημαντικά πρόγραμμα υλοποιήθηκαν, προετοιμασία για καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

   Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/06/2009 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΝΑΙΤ Α.Ε. - ΟΤΑ) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Μεσολόγγι.

     Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος της ΑΝΑΙΤ και Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Θύμιος Σώκος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας αλλά και της προοπτικής της επιχείρησης ενόψει των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τον προγραμματισμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

    Ειδικότερα ο κ. Σώκος τόνισε την αποτελεσματικότητα της Εταιρείας, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στις αρχές του 2007, για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση προβληματικών ή ξεχασμένων προγραμμάτων τα οποία καθυστερούσαν κινδυνεύοντας για απένταξη από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Διαχειριστικές Αρχές ενώ σε πολλές περιπτώσεις επισείετο και η επιβολή οικονομικών προστίμων.

     Αυτός ο κίνδυνος τελικά όχι μόνο αποφεύχθη αλλά τα νέα προγράμματα που υλοποιήθηκαν σ' αυτό το χρονικό διάστημα έτυχαν της καλύτερης αξιοποίησης και προσέθεσαν μια σειρά από αξιόλογα παραδοτέα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων ολόκληρου του Νομού.

      Πέρα από την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των προαναφερθέντων προγραμμάτων η Διοίκηση της Εταιρείας έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη μέσα από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.

    Προς αυτή τη κατεύθυνση η εταιρεία αφού συνέταξε ένα αξιόλογο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για όλες τις αναπτυξιακές δράσεις του Νομού Αιτωλ/νίας πιστοποίησε τις υπηρεσίες της κατά τα πρότυπα του ISO 9001/2000.

   Ωστόσο και  επειδή αυτή η πιστοποίηση δεν καθιστά από μόνη της την εταιρεία τελικό δικαιούχο για την υλοποίηση των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ η Διοίκηση της Εταιρείας αφού δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της προχώρησε στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου φακέλου για την απόκτηση Διαχειριστικής Επάρκειας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Σε ότι αφορά την ένταξη της Εταιρείας σε νέα προγράμματα, υπήρξε άμεση ανταπόκριση  στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας (πρώην Interreg) ενώ περί τα τέλη του 2008 στα πλαίσια της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013, Άξονας 3, υπεβλήθη ολοκληρωμένη πρόταση για την ένταξη της θαλάσσιας περιοχής του Μεσολογγίου  - Αιτωλικού και Αστακού στο καθεστώς των εξαρτημένων περιοχών από την Αλιεία (Leader Αλιείας).

          Επίσης η εταιρεία σε συνεργασία με ανάλογους φορείς από τους παράκτιους Νομούς της Δυτικής Ελλάδας αλλά και αντίστοιχων της Ν. Ιταλίας πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός μνημονίου συνεργασίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την ένταξή της στο ανάλογο πρόγραμμα όταν αυτό προκηρυχθεί.

  Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Σώκος ευχαρίστησε ξεχωριστά ένα-ένα τα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα και δεν παρέλειψε να εξάρει  τη συμβολή τόσο των παλιών όσο και των νέων μετόχων στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουν για την Εταιρεία.

  Στη συνέχεια και με βάση τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το πρώτο θέμα αφορούσε την Έκθεση Πεπραγμένων του Δ.Σ. καθώς και την έγκριση του ισολογισμού όπως αναφέρονται στη συνέχεια:

α) Η εξέλιξη των εργασιών της Εταιρείας.

Ο κύκλος εργασιών της κλειομένης χρήσεως ανήλθε σε ένα εκατομμύριο διακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες πεντακόσια πενήντα εννιά ευρώ και τριάντα επτά λεπτά (1.265.559,37).

 Τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) ανήλθαν σε τέσσερις χιλιάδες επτακόσια εξήντα επτά ευρώ και τρία λεπτά (4.767,03) έναντι επτά χιλιάδων εξακοσίων δώδεκα ευρώ και πενήντα ένα λεπτά (7.612,51) (κερδών) του προηγούμενου έτους και προ αποσβέσεων δέκα οκτώ χιλιάδες πεντακόσια σαράντα πέντε ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (18.545,84).

β) Οικονομική θέση της Εταιρείας.

Η πραγματική κατάσταση της Εταιρείας ανταποκρίνεται στην εμφανιζόμενη εικόνα του Ισολογισμού των λογαριασμών αποτελεσμάτων και εκμεταλλεύσεως της κλεισμένης χρήσεως 2008. Έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου από την Γενική Συνέλευση με αρ. 22/26-06-2008 αλλά καθίσταται αναγκαίο να ληφθεί νέα απόφαση στην παρούσα Γενική Συνέλευση.

γ) Προβλεπόμενη πορεία της Εταιρείας.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της Εταιρείας, στην τρέχουσα χρήση η ΑΝΑΙΤ. Α.Ε. κατά την οικονομική χρήση 2008 υλοποίησε τα εξής Προγράμματα: Ο.Π.Α.Α.Χ., «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», Κ.Ε.Τ.Α., Κ.Υ.Ε., Κ.Δ.Α.Π, Επιταχυντές Τοπικών Πρωτοβουλιών, EQUAL, ΣΦΙΝΞ, T. CHEESE MED, ΜΟΝΙΤΟR, POPULAR, GRINMED, ΚΑΠΝΟΣ 2, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ του Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

1. Ο.Π.Α.Α.Χ

 Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανασυγκρότησης Αγροτικού Χώρου είναι πρόγραμμα ανάπτυξης συγκεκριμένων μειονεκτικών περιοχών του Αγροτικού χώρου, με στόχο την προστασία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων περιοχών, την συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και στήριξη της ανάπτυξης στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, καθώς και την επανένταξη των ορεινών περιοχών στο Εθνικό παραγωγικό Σύστημα έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή τους. Είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Εταιρεία μας και το κάνει με επιτυχία.

Το έργο βάση του Τεχνικού Δελτίου έληξε στις 31/12/2008. Βέβαια από τα 32 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια,  έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα τα 29. Τα υπόλοιπα 3  επενδυτικά σχέδια πρέπει να παραδοθούν  μέσα στο 2009. Προς αυτή τη κατεύθυνση η εταιρεία ζήτησε παράταση η οποία όμως δε δόθηκε. Έτσι με δική της πρωτοβουλία απασχολεί ένα άτομο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να μην υπάρξει πρόβλημα στους επενδυτές.

Ο τρόπος πληρωμής - πιστοποίηση δαπανών γινόταν με τη μορφή ετήσιων προκαταβολών και τριμηνιαίων απολογιστικών καταβολών.

 

2. Βοήθεια στο Σπίτι

Το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" ξεκίνησε να υλοποιείται από την ΑΝΑΙΤ ΑΕ ΟΤΑ από την 12/9/2002 με την συνεργασία των Δήμων Αστακού και Φυτειών κατόπιν πρόσκλησης από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Μέτρου 5.1 «Ενδυνάμωση και Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης» του Άξονα Προτεραιότητας V «Προώθηση της Απασχόλησης και Εξειδίκευσης του Ανθρώπινου Δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2000-2006. Ακολούθησαν και άλλες προσκλήσεις με σκοπό την ένταξη περισσοτέρων Δήμων στο εν λόγω πρόγραμμα και ως εκ τούτου η ΑΝΑΙΤ ΑΕ ΟΤΑ πέτυχε την συνεργασία και με άλλους Δήμους , συγκεκριμένα τους Δήμους Παλαίρου , Ανακτορίου και Μεδεώνος . Αποτελεί πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση. Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Το Πρόγραμμα στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό , κοινωνικούς λειτουργούς , νοσηλευτές , οικογενειακούς βοηθούς αλλά  και με εξωτερικούς συνεργάτες δηλαδή γιατρούς και οικονομολόγους - λογιστές που έχουν και την οικονομική διαχείριση του Προγράμματος .

Συνεχίζει δε να υλοποιείται με επιτυχία και στους πέντε δήμους ( Αστακός , Φυτείες , Ανακτόριο , Πάλαιρος , Μεδεώνος ) μέχρι και σήμερα ενώ αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2009 να προκηρυχθεί η νέα πρόσκληση αφού το Πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 .

3.  ΚΕΤΑ

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Το ΚΕΤΑ Δυτικής Ελλάδος αποτελεί Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Πάτρα που συστάθηκε στο πλαίσιο της δράσης 1.4.1. Δομές Υποστήριξης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνική Δημόσια Δαπάνη. Το ΚΕΤΑ-ΔΕ συστάθηκε από τεχνολογικούς και αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής μας, με στόχο να αποτελέσει μία νέα δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Σκοπός του είναι η πληροφόρηση και στήριξη των επιχειρήσεων στη βάση της εξατομικευμένης προσέγγισης των αναγκών τους. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2003 ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στις 30/09/2008. Σημαντική ήταν η συμβολή του έργου στη δημιουργία μιας πανελλαδικής βάσης δεδομένων μέτρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της συγκριτικής αξιολόγησής τους. Επιπλέον, έλαβαν χώρα δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης των επιχειρήσεων καθώς και εξαγωγών.

 

4.  Κ.Υ.Ε.

Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών Ν. Αιτ/νιας (Κ.Υ.Ε.)

Αντικείμενο:

 • 1. Η υποστήριξη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης για τη λειτουργία της ως «υπηρεσίας μιας στάσης»
 • 2. Η αντιμετώπιση θεμάτων σύστασης και αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
 • 3. Η υποδοχή, ενημέρωση και διευκόλυνση των ενδιαφερομένων επενδυτών για τα επενδυτικά προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για επενδύσεις στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, το ΚΥΕ  Ν. Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους πολίτες για τα τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα και συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων κατόπιν επαφών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η προσέλευση των πολιτών είναι καθημερινή στο γραφείο του Κ.Υ.Ε., που βρίσκεται σε ανεξάρτητο γραφείο στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, όπου μπορεί να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι περίοδοι που δραστηριοποιείται το Κέντρο (ΚΥΕ) χωρίζονται ως εξής:

 • 1. Στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ : i) 01/10/2002 έως 30/09/2004

                          01/10/2004 έως 30/06/2005

                    01/07/2005 έως 31/12/2008

 • 2. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ : 01/01/2009 έως 31/12/2010

Το διάστημα από 27/11/06 - 01/12/06 πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των ΚΥΕ όλης της χώρας σε εφαρμογή  της παρ.7 του άρθρου 5  της υπογραφείσας προγραμματικής σύμβασης με συμμετοχή και των τριών στελεχών του προγράμματος.

Στους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2008 πραγματοποιήθηκαν δύο (2) ενημερωτικές εκδηλώσεις στον ορεινό όγκο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο Θεριακίσι του Δ. Μενιδίου και στο Μοναστηράκι του Δ. Ανακτορίου που αφορούσε δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ και του Αναπτυξιακού Νόμου πάνω στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία). 

Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις στους κατά τόπους Δήμους του Νομού προς τους υποψήφιους επενδυτές για πληρέστερη ενημέρωση τους στα τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα.

5. ΚΔΑΠ

Το Πρόγραμμα  ‘Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών', ξεκίνησε να υλοποιείται από την ΑΝΑΙΤ ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με το  Δήμο Ανακτορίου, στην Βόνιτσα, στις 01/05/2006 στα πλαίσια του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Μέτρου (9):‹‹Ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού της Υπαίθρου› του Άξονα Προτεραιότητας  (6) ‹‹Αειφόρος Ανάπτυξη της Υπαίθρου››-Υποαξονας   (1):‹‹Αγροτική Ανάπτυξη ›› και ολοκληρώθηκε στις 31-08-2008 .

Από 01-09-2008 έως και σήμερα το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας  που είναι Δικαιούχος των πράξεων, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», στους Άξονες Προτεραιότητας 07 «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης», 08 «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου» και 09 «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση στις 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, (Θεματικός Άξονας Προτεραιότητας 3, κατηγορία Παρεμβάσεων 2 «Υποστηρικτικά μέτρα για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση»), που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 .

Στη Δομή  απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό όπως νηπιαγωγοί , δασκάλα χορού , θεατρολόγος οι οποίοι και συντονίζουν , παρακολουθούν και φέρουν την ευθύνη για τη δημιουργική απασχόληση 100 περίπου παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες που έχουν και την οικονομική διαχείριση του Προγράμματος .

 

6.ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

«ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΚΑΙ        ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Η δράση «Συμβουλευτική» αποτελεί ενέργεια  του εγκεκριμένου σχεδίου  με τίτλο «επιταχυντές τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο του μέτρου 5,3 « Τοπικές πρωτοβουλίες  Απασχόλησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος  και αφορά δέσμη ενεργειών ή υπηρεσιών  με στόχο την υποστήριξη των ανέργων και υποαπασχολουμένων για να προωθηθούν σε δράσεις απασχόλησης ή και άλλες δράσεις στα πλαίσια της παρέμβασης .

Άρχισε το Δεκέμβριο του 2006 και ολοκληρώθηκε στις 31/12/2008.  Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν 16 συνεδρίες για 74 ανέργους ΑΜΕΑ, υποαπασχολούμενους, ειδικές κατηγορίες γυναικών, μετανάστες - παλιννο-στούντες,  ειδικές ομάδες πληθυσμού . Έγιναν  1184 συνεδρίες.

Ολοκληρώθηκαν δε οι παρακάτω δράσεις:

 • Ø Δράση Δημοσιότητας. Ενημέρωση και προβολή του προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό και τους αρμόδιους φορείς.
 • Ø Δράση Κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι παραπέμφθηκαν σε Προγράμματα Κατάρτισης Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν από 6 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Στη συνέχεια όσοι εξ'αυτών (35 άτομα) εξασφάλιζαν τις προϋποθέσεις εντάχθηκαν σε προγράμματα STAGE μέσω ΟΑΕΔ σε τοπικές επιχειρήσεις.

 

7. EQUAL:

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το προτεινόμενο Έργο, ιδιαίτερα στην περιοχή εφαρμογής, συνοψίζεται στις ακόλουθες παραμέτρους:

 • 1. Η άγνοια από μεγάλο μέρος του ξενόγλωσσου εργατικού δυναμικού των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους και νόμιμων τρόπων διεκδίκησής τους, καθώς και των διαθέσιμων πηγών βοήθειας.
 • 2. Η αρνητική στάση και οι προκαταλήψεις της κοινής γνώμης και των διαμορφωτών της απέναντι στα άτομα με διαφορετική εθνική προέλευση, που επηρεάζει δυσμενώς τόσο τη θέση των τελευταίων στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση τους σε αυτήν όσο και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
 • 3. Η έλλειψη υποδομών για την πληροφόρηση και στήριξη των αλλοδαπών στα ζητήματα που τους αφορούν.
 • 4. Η αποδυνάμωση της ομάδας στόχου.

Η ομάδα στόχου του έργου ήταν οι μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες και οι αιτούντες άσυλο που ζούσαν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Τ.Δ.Ε (30/06/2008).

 

8. ΣΦΙΝΞ: Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Αποτελεσματική Ανίχνευση, Εκτίμηση, Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών.

Πρόγραμμα της Ν.Α. Αιτωλνίας που υλοποίησε μέσω προγραμματικής Σύμβασης η ΑΝΑΙΤ ΑΕ-ΟΤΑ

Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών με εξειδίκευση στις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές. Η ΑΝ.ΑΙΤ Α.Ε ΟΤΑ είχε ενεργό συμμετοχή σε  συγκεκριμένες ενέργειες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν καθώς και της εγκατάστασής τους.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες αυτές ήταν:

 • Συλλογή λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών & ενέργειες υλοποίησης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες φορείς για τα παρακάτω συστήματα:
 • 1. Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών.
 • 2. Σύστημα Ανίχνευσης, Εκτίμησης, Διαχείρισης Κινδύνου και ετοιμότητας.
 • 3. Σύστημα Μετριασμού και Αποκατάστασης Ζημιών.
 • 4. Σύστημα Γενικής Εποπτείας και Ενημέρωσης του Ευρύτερου Κοινού.
 • Ολοκλήρωση συνολικού πληροφοριακού συστήματος και εγκατάσταση των συστημάτων σε επιλεγμένες περιοχές
 • Συμμετοχή στο διασυνοριακό Ερευνητικό Δίκτυο, στην παραγωγή αναφορών και οδηγών καλών πρακτικών και στη δημιουργία διασυνοριακού μηχανισμού ανίχνευσης, εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών.
 • Διοργάνωση συνεδρίων και ενέργειες προβολής αποτελεσμάτων

Το πρόγραμμα  ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 30/09/2008 επιτυγχάνοντας την υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών. Στα παραδοτέα της ΑΝΑΙΤ καταγράφονται οι τοποθετήσεις δύο αισθητήρων στάθμης νερού-θερμοκρασίας σε δύο επιλεγμένα σημεία στον ποταμό Αχελώο και ένα βροχόμετρο στο Φράγμα της ΔΕΗ στο Δήμο Στράτου. Επίσης στις 25/09/2008 πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι ανοικτή Ενημερωτική Ημερίδα προβολής του έργου.

 

9. Τ-Cheese.Med

    Σκοπός του Προγράμματος ήταν η ελαχιστοποίηση της απομόνωσης γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών, όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνικών τυροκόμησης. Η βελτίωση των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων από πλευράς ποιότητας και υγιεινής. Απώτερος σκοπός του Προγράμματος ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτών. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε 1/5/2006 και ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτώβρη 2008. Μέσα στις δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν η πειραματική τυροκόμηση φέτας και η αποστολή δειγμάτων στο Α.Π.Θ. Η διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων οι οποίες έλαβαν χώρα: α) Μεσολόγγι 17/12/2006 και 29/6/2007, β) Θεριακίσι του Δήμου Μενιδίου στις 01/06/2008 και γ) Μοναστηράκι του Δήμου Ανακτορίου στις 22/06/2008. Στις δράσεις του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή διακρατικών συναντήσεων σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο στις οποίες συμμετείχε και η ΑΝΑΙΤ και η διεξαγωγή ενός παγκοσμίου συμποσίου για τα παραδοσιακά τυριά των χωρών της Μεσογείου το οποίο πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη. Τέλος στις δράσεις του προγράμματος εντάσσονται: η δημιουργία και έκδοση του λευκώματος «Αιτωλοακαρνανία, Κτηνοτροφία και παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα» και η έκδοση ενός εγχειριδίου για τους κτηνοτρόφους - τυροκόμους με τίτλο «Εγχειρίδιο ποιότητας παραδοσιακής τυροκομίας».

 

10. MONITOR

Πρόγραμμα της Ν.Α. Αιτωλνίας που υλοποίησε μέσω προγραμματικής Σύμβασης η ΑΝΑΙΤ ΑΕ-ΟΤΑ

Στα πλαίσια του Διακρατικού Κοινοτικού Προγράμματος CADSES της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIB, το έργο MONITOR αφορούσε στην έρευνα των πιο κατάλληλων μεθόδων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την αξιολόγηση κινδύνων και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων-μελών. Οι συμβαλλόμενοι του προγράμματος ήταν 12 εταίροι, με επικεφαλής το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος της  Αυστρίας.  Όσον αφορά το τεχνικό μέρος του έργου, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για την εξέταση και ανάλυση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και περιφέρειας. Τα παραδοτέα αφορούσαν εργαλεία επικοινωνίας κινδύνου, εκθέσεις σχετικές με μεθόδους παρακολούθησης φυσικών καταστροφών, αναφορές στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, πολυγλωσσικό λεξικό πάνω στους όρους κινδύνου, συλλογή στοιχείων σχετικές με το θέμα του προγράμματος, δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων καθώς και οικονομικές αναφορές. `Τέλος, στα πλαίσια δημοσίων σχέσεων του προγράμματος έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για την αξία του δάσους και την πρόληψη και τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών και έχει διανεμηθεί, βρίσκοντας αρκετά μεγάλη απήχηση, σε Υπηρεσίες, Δήμους, επιχειρήσεις, σχολεία, συλλόγους, εκπαιδευτικά ιδρύματα του Νομού Αιτ/νίας.

Άρχισε τον Μάρτιο του 2007 και ολοκληρώθηκε στις 31/3/2008.  Σε όλη τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν 9 Workshops, δηλαδή συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εταίρων για ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και προετοιμασία των επόμενων συσκέψεων και εργασιών. Η Ελλάδα έλαβε μέρος με επιτυχία σχεδόν σε όλες.

 

11. POPULAR

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2000- 2006

Ελαιοτριβεία: Δράσεις για εκλαΐκευση και διάδοση καινοτόμων και ήδη υπαρχόντων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Σκοπός του προγράμματος ήταν ο προσδιορισμός και η ανάλυση συμβατικών και καινοτόμων μεθόδων και τεχνικών που ταιριάζουν στις τοπικές συνθήκες , εστιάζοντας σ'αυτές που είναι φιλικές προς ο περιβάλλον και αποφέρουν εμπορεύσιμα προϊόντα. Στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος συμμετείχαν Αγρότες, Ελαιοτριβείς, Ερευνητές, φορείς Αυτοδιοίκησης κ.λ.π. των δύο χωρών.

Το έργο είχε διάρκεια από τον Μάιο του 2007 έως 30/09/2008. Τα παραδοτέα του έργου της ΑΝΑΙΤ Α.Ε. ΟΤΑ (φυλλάδιο, βιβλίο) και η ημερίδα του προγράμματος στο Αγρίνιο στις 27/09/2008 στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ Μέγαρο ήταν η απαρχή να συζητείται σήμερα ευρύτατα η βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου στην Αιτωλοακαρνανία.

 

12.GRINMED

 Στο έργο GRINMED συμμετείχε η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας ως επικεφαλής εταίρος με προϋπολογισμό 140.000€. Η ΑΝΑΙΤ Α.Ε-ΟΤΑ συμμετείχε ως ανεξάρτητος εταίρος με προϋπολογισμό 164.000€.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 01/02/2007 και ολοκληρώθηκε στις 30/09/2008.

Μέσα από την παράλληλη συμμετοχή των δύο φορέων στο παραπάνω πρόγραμμα επιτεύχθηκε σε πρώτη φάση η διερεύνηση και αξιολόγηση του βαθμού του προβλήματος των νιτρικών, με την αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων που προκύπτουν ύστερα από μετρήσεις σε περιοχές που έχουν επιλεγεί με ειδικά κριτήρια, για την μέτρηση των εκπλυνόμενων νιτρικών αλάτων. Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχουν επιλεγεί τρεις τέτοιες περιοχές. Πρόκειται για την μικρή πεδιάδα του Ευήνου, την περιοχή της πεδιάδας του Αχελώου, και την πεδιάδα του Αγρινίου. Επίσης, η Ν.Α. Αιτωλ/νίας προέβη στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων GIS, προκειμένου να υπάρξει δικτυοποίηση των πληροφοριών που συνελέγησαν για τις υπό έρευνα περιοχές.

    Σε δεύτερη φάση ακολούθησε η ενημέρωση των ομάδων των πολιτών και κυρίως όσων εμπλέκονται στην διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη γνώση της σωστής διαχείρισης αλλά και η ευαισθητοποίηση των ομάδων αυτών απέναντι στους πολίτες και στο φυσικό περιβάλλον. Στα πλαίσια της διάχυσης της πληροφορίας εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για το έργο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε η έκδοση 2 βιβλίων, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές και το δεύτερο στα πειραματικά που έλαβαν χώρα στις χώρες των εταίρων.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν έξι συναντήσεις εργασίας μεταξύ των 13 εταίρων που συμμετείχαν σε αυτό. Η τελική ημερίδα για τη λήξη του έργου πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Μεσολόγγι με παρουσίαση των συνολικών αποτελεσμάτων του έργου για τις περιοχές όλων των εταίρων.

 

13. Μελέτη Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών (ΚΑΠΝΟΣ 2)

      Πρόγραμμα στα πλαίσια του έργου «Δράσεις Μετατροπής Καλλιεργειών Καπνού» Καν (ΕΕ) 2182/02. Έργο του οποίου η υλοποίηση είχε ανατεθεί η εξ ολοκλήρου στην Εταιρεία Ergoplanning ΑΕ  από την προηγούμενη Διοίκηση της ΑΝΑΙΤ ΑΕ ΟΤΑ.

Ο σκοπός ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων στροφής των καπνοπαραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν :

α) Μελέτη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

β) Μελέτη - Τεχνοδιάγνωση κτηνοτροφικών μονάδων στο Νομό Αιτωλ/νίας.

Με αποτέλεσμα να προκριθεί η εγκατάσταση πιλοτικών αγρών στις πρώην καπνικές περιοχές και ευρύτερα στο Νομό Αιτωλ/νίας. Οι πιλοτικοί αυτοί αγροί αναφέρονται σε:    1. καλλιέργεια Αρωματικών Φυτών,

2. καλλιέργεια Ενεργειακών Φυτών,

3. καλλιέργεια δένδρων (κυρίως οπορωφόρων).

Η καλλιέργεια των Αρωματικών Φυτών και μάλιστα των Βιολογικών Αρωματικών Φυτών φαντάζει σαν μια από τις καλύτερες λύσεις για τις πρώην καπνικές περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η ΑΝΑΙΤ ΑΕ -ΟΤΑ συνεχίζει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διερεύνησης της πιο πάνω δυνατότητας μέσω νέων Προγραμμάτων απολύτως εξειδικευμένων. 

Το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ ο οικονομικός έλεγχος και η πιστοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε το α' εξάμηνο του 2009.

 

14. Τουριστικό - Πολιτισμικό Παράθυρο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Σκοπός του Προγράμματος ήταν η διαδικτυακή τουριστική προβολή του Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα στα παραδοτέα που έχουν ήδη υλοποιηθεί είναι: η δημιουργία ενός τουριστικού portal για την ανάδειξη των τουριστικών και πολιτισμικών θησαυρών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον μέσα στα παραδοτέα του Προγράμματος ήταν οι ενέργειες  επιλογής και συλλογής του πολιτισμικού και τουριστικού περιεχομένου, ψηφιοποιημένα (φωτογραφημένα ή σκαναρισμένα) τεκμήρια σε πρωτογενή ψηφιακά αρχεία, μετάφραση σε δύο (2) γλώσσες, εγκατεστημένος διαδικτυακός κόμβος, ενημερωμένος με αρχικό περιεχόμενο.

Μετά από την ομόφωνη ψήφιση των παραπάνω από το σύνολο των παρισταμένων μετόχων το σώμα προχώρησε στη συζήτηση και στη λήψη αποφάσεων για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 50%, ενώ προχώρησε στην τροποποίηση του Καταστατικού της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών της Εταιρείας.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έκλεισαν με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο έτυχε και της ομόφωνης έγκρισης από ολόκληρο το σώμα. Αναλυτικότερα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι παρακάτω:

 • 1. Αποστολάκης Γ. Δήμαρχος Ανακτορίου, Εκπρόσωπος Δήμου Ανακτορίου
 • 2. Γαλάνης Ν., Δήμαρχος Αιτωλικού, Εκπρόσωπος Δήμου Αιτωλικού
 • 3. Ζωγράφος Π. Πρόεδρος Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, Εκπρόσωπος ΕΑΣ Μεσολογγίου
 • 4. Καπώνης Δ. Αντινομάρχης Αιτωλ/νίας, Εκπρόσωπος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας.
 • 5. Ράπτης Π. Γραμματέας Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας.
 • 6. Σεραφής Ι. Δήμαρχος Μεδεώνος, Εκπρόσωπος Δήμου Μεδεώνος
 • 7. Σολδάτος Ν. Δήμαρχος Παλαίρου, Εκπρόσωπος Δήμου Παλαίρου
 • 8. Σούζας Β. Δήμαρχος Αποδοτίας, Εκπρόσωπος Δήμου Αποδοτίας
 • 9. Σώκος Θ. Νομάρχης Αιτωλ/νίας, Εκπρόσωπος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...