Σεπ   Οκτώβριος 2021   Νοέ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
508 ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αναμένεται η ψήφιση της σχετικής διάταξης, πόσες θέσεις προβλέπονται για τους δήμους της Αιτωλ/νίας.

Τοποθέτηση Σπήλιου Λιβανού για τηνlibanos παρουσία της Αιτωλοακαρνανίας στο μέτρο της κυβέρνησης

Απ. Κοιμήσης: «Στάσιμο το θέμα, να μην ταλαιπωρούνται οι ενδιαφερόμενοι»

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον από άνεργους συμπολίτες μας, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων που προωθείται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Αν και πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, το μέτρο της ενίσχυσης της απασχόλησης, είναι ευνόητο να δημιουργεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Aν και γίνεται λόγος για απλές διαδικασίες ως προς την ενεργοποίηση του μέτρου, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ημίμετρο και προσφέρει απλά πρόσκαιρα δουλειά μειωμένων αποδοχών σε ανέργου, που μετά την λήξη του προγράμματος θα οδηγηθούν ξανά στην ανεργία. Από την άλλη οι δείκτες της ανεργίας θα παρουσιάσουν μια πλασματική βελτίωση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις υπόλοιπες «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, τύπου stage, τετράωρα, μπλοκάκια κλπ.

Στην Αιτωλ/νία, προβλέπεται η απασχόληση 508 ανέργων και είναι ο πέμπτος νομός στην Ελλάδα, σε αριθμό ανέργων που εντάσσονται στο μέτρο. Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι τρεις νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ακολουθούν στις επόμενες σειρές ως προς τον όγκο των ανέργων που θα απασχοληθούν, γεγονός που μπορεί και πολιτικά να ερμηνευθεί, εάν αναλογιστούμε και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος η εικόνα αυτή να αναστραφεί. Tην ίδια στιγμή εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον οι δήμοι θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των θέσεων που προβλέπονται, μιας και ένα σημαντικό μέρος αυτού του κόστους θα πρέπει να καλυφθεί από τυος ίδιους τους δήμους, την στιγμή που είναι γνωστή η οικονομική τους κατάσταση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σύμφωνα με το Μνημόνιο η κατανομή των προς κάλυψη θέσεων εργασίας ανά νομό και Δήμο, έγινε από την ΚΕΔΚΕ με κριτήρια που συνεκτιμούν την ένταση του προβλήματος της ανεργίας ανά νομό, τη σχέση του τοπικού εισοδήματος σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, καθώς και τις διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες της παραγωγικής βάσης κάθε περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια έχει ήδη γίνει από την ΚΕΔΚΕ η κατανομή των πρώτων 15.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα κατανεμηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

Με βάση την κατανομή οι ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα θα καταθέσουν ηλεκτρονικό αίτημα στον ΟΑΕΔ, στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του Οργανισμού, για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των διατιθέμενων σε αυτούς θέσεων, εξειδικεύοντας και περιγράφοντας τις συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης (ειδικότητα, προσόντα, κ.λπ.). Ο ΟΑΕΔ θα προβαίνει στην εξατομικευμένη κάλυψη των αιτούμενων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του ως φορέας σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Οι ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα με περισσότερους από 5.000 κατοίκους, είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των διατιθέμενων σε αυτούς θέσεων, επιδοτούμενους ανέργους και σε ποσοστό μέχρι 30% μη επιδοτούμενους ανέργους, εγγεγραμμένους όμως στον ΟΑΕΔ.

Τα ακριβώς αντίστροφα ποσοστά ισχύουν για τους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα με λιγότερους από 5.000 κατοίκους.

Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν για 36 συνεχείς μήνες, με πλήρες μισθό και ασφαλιστική κάλυψη. Δεν επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση καθώς και η απασχόλησή τους κατά τις νυχτερινές ώρες τις Κυριακές και αργίες.

Το ποσό της επιχορήγησης που θα λαμβάνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα για το σύνολο του χρονικού διαστήματος απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ θα είναι ισοϋψές του επιδόματος ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος επιδοτούμενος άνεργος πριν την πρόσληψή του, ή του βασικού επιδόματος ανεργίας στην περίπτωση μη επιδοτούμενου ανέργου, αναπροσαρμοζόμενο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα. Στην περίπτωση που τα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης του προγράμματος, τότε το ποσό που τους αντιστοιχεί θα καλυφθεί από τους οικείους ΟΤΑ, με τη μορφή της επιχορήγησής τους.

Σημειώνεται ότι το «ειδικό συνδυασμένο πρόγραμμα απασχόλησης» δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ΠΔ 164/2004, κατά συνέπεια οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μνημονίου αναλαμβάνει Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από δύο μέλη που θα οριστούν από το ΟΑΕΔ και τρία μέλη που θα οριστούν από την ΚΕΔΚΕ.

«ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΗ»koimhshs

Πέραν της υπογραφής του μνημονίου πάντως, που έγινε μόλις λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το θέμα παρουσιάζει μια στασιμότητα και αρκετές παράμετροι του δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Αυτά τονίζει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλ/νίας Απόστολος Κοιμήσης, που αναφέρει πως δεν είναι γνωστές οι προϋποθέσεις του προγράμματος, ενώ «αγκάθι» είναι το ζήτημα της μονιμότητας που προκύπτει και που πρέπει να διευθετηθεί με διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μεγάλο ερωτηματικό, κατά τον κ. Κοιμήση και πολλούς αιρετούς, είναι το που θα βρουν τα λεφτά οι δήμοι, μιας και πρέπει να καλύψουν το 70% της δαπάνης ενώ κανείς δεν γνωρίζει το ποιος και το πώς θα κάνει τις επιλογές του προσωπικού. «Στο θέμα δεν υπάρχει καμιά πρόοδος, ο κόσμος που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και είναι φυσιολογικό αυτό δεν πρέπει να παρασύρεται και να ταλαιπωρείται, θα υπάρξει όταν αυτές οι εκκρεμότητες επιλυθούν, υπεύθυνη ενημέρωση», δήλωσε στην «Π» ο κ. Κοιμήσης

Σε δήλωση του ο βουλευτής Αιτωλ/νίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνει πως με το μέτρο αυτό, «υλοποιείται άμεσα η δέσμευση της κυβέρνησης για την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας δια μέσω των Δήμων της χώρας μας.

Ήδη έχει υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και της ΚΕΔΚΕ - η ψήφιση της διάταξης θα γίνει άμεσα από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής - το οποίο προβλέπει την απασχόληση 20.000 ανέργων επιδοτούμενων και μη στους Δήμους όλης της χώρας. Η πρώτη φάση του μέτρου αφορά σε 15.000 ανέργους οι οποίοι θα απασχοληθούν για 36 μήνες με πλήρες μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Από την κατανομή που έκανε η ΚΕΔΚΕ για την πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας εξασφαλίζεται η απασχόληση 508 ανέργων. Είναι δε ο πέμπτος κατά σειρά νομός ως προς τον αριθμό των απασχολούμενων ανέργων. Μπροστά από την Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Νομός Αχαΐας, λόγω πληθυσμού, καθώς και η Ηλεία, λόγω των πυρκαγιών. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι από τη σημερινή κυβέρνηση δίνεται ξεχωριστή προτεραιότητα στην Αιτωλοακαρνανία ως προς την τόνωση της απασχόλησης, κάτι που αποδεικνύεται και από τα έργα εντάσεως της ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο Νομό.

Ως προς την εκπόνηση και την ενεργοποίηση του παρόντος μέτρου η κυβέρνηση έχει κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Η δε διάθεση συνεργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ με τους Δήμους της χώρας είναι δεδομένη. Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του μέτρου εξαρτάται από το πόσο οι ίδιοι οι Δήμοι θα αξιοποιήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν «κλειδώσει» γι' αυτούς. Τουλάχιστον εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μη χαθεί καμία από τις 508 θέσεις που δικαιούμαστε. Με σωστό προγραμματισμό και ακολουθώντας τις απλές διαδικασίες που προβλέπονται για την ενεργοποίηση των θέσεων απασχόλησης είμαι βέβαιος ότι οι Δήμοι μας θα μπορέσουν να συμβάλουν μέσα από αυτό το μέτρο στον περιορισμό της ανεργίας στην Αιτωλοακαρνανία.»

Ακολουθεί πίνακας με την κατανομή των θέσεων εργασίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ανά Δήμο

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αγγελοκάστρου

6

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αγρινίου

101

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αιτωλικού

15

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αλυζίας

9

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αμφιλοχίας

27

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Ανακτορίου

19

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αντιρρίου

6

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αποδοτίας

13

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αρακύνθου

14

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Αστακού

18

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Θέρμου

27

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Θεστιέων

15

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Ι. Π. Μεσολογγίου

36

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Ινάχου

18

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Κεκροπίας (Παλαίρου)

10

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Μακρυνείας

14

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Μεδεώνος

12

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Μενιδίου

5

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Ναυπάκτου

39

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Νεάπολης

11

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Οινιάδων

21

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Παναιτωλικού

6

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Παραβόλας

12

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Παρακαμπυλίων

9

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Πλατάνου

8

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Πυλλήνης

8

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Στράτου

15

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Φυτειών

6

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αιτωλοακαρνανίας

Δ

Χάλκειας

8

 ΣΥΝΟΛΟ

 

 

 

508

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...