Σεπ   Οκτώβριος 2021   Νοέ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα280
mod_vvisit_counterΧθές863
mod_vvisit_counterAll8010777
°F | °C
invalid location provided
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ

Με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτικήeas-3802

Σύσκεψη στο Αγρίνιο, παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, δυσμενείς οι προβλέψεις για το μέλλον της στήριξης των αγροτών.

Φοβίζει το... μαστίγιο του flat rate.

Σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τις επιδοτήσεις στον καπνό.

«Όποτε ερχόμαστε εδώ δυστυχώς δεν είναι για καλό», είπε ο υπεύθυνος του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ  κ. Κολυβάς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συνεργασία με την ΕΑΣ Αγρινίου, για τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις εξελίξεις με την διαμόρφωση προτάσεων ως προς τον καπνό.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ, παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ  Τζανέτος Καραμίχας η διοίκηση της ΕΑΣ Αγρινίου, αλλά και πάλι ο αριθμός των αγροτών που ανταποκρίθηκε ήταν περιορισμένος, παρά την κρισιμότητα των θεμάτων που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν. Τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι σε κάθε περίπτωση δυσμενή και το μέλλον του αγροτικού τομέα προδιαγράφεται δυσοίωνο μιας και με την επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το 2013 και με την είσοδο νέων χωρών, η ίδια πίτα θα μοιραστεί σε ακόμη περισσότερους, όπως ακριβώς έγινε και με την προηγούμενη διεύρυνση.eas-380-1

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη και που προβλημάτισαν είναι το τι θα γίνει με την στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και τα κριτήρια της κατανομής των ενισχύσεων με βάση το ιστορικό ή το περιφερειακό μοντέλο. Είναι αξιοσημείωτο του τι γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, to γεγονός ότι έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πρόταση για το λεγόμενο flat rate δηλ. την εξίσου κατανομή των ενισχύσεων στους αγρότες της Ε.Ε. Εάν κάτι τέτοιο ισχύσει, θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες αγρότες, εάν αναλογιστούμε ότι τώρα π.χ. οι Ρουμάνοι αγρότες παίρνουν 31 ευρώ ανά δέκα στρέμματα, οι Βρετανοί 195 και οι Πορτογάλοι 163, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες αγρότες επιδοτούνται με 587 ευρώ ανά δέκα στρέμματα! Μια τέτοια ρύθμιση θα προκαλέσει απώλειες άνω των 54 εκατομ. ευρώ μόνον για την Αιτωλ/νία, με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς.

Συνολικά ο κ. Κολυβάς και ο κ. Καραμίχας ανέδειξαν τέσσερα κορυφαία ζητήματα, που είναι και στην κορυφή του διαλόγου που κάνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, ώστε η ΠΑΣΕΓΕΣ να διαμορφώσει μια πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο καλείται να διαμορφώσει την τελική πρόταση και να αποδείξει την διαπραγματευτική του ικανότητα (που σε πολλά ζητήματα όπως το καπνού υπήρξε απογοητευτική), ώστε τουλάχιστον να μην χαθούν τα κεκτημένα, πράγμα που θεωρείται πολύ πιθανό για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το 2013.

Να σημειωθεί πως δίνεται η δυνατότητα πλέον στο κάθε κράτος - μέλος να εφαρμόσει τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων, από 2010 κιόλας,  με τη διατήρηση του υπάρχοντος ιστορικού μοντέλου η την ισχύ ενός περιφερειακού μοντέλου που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται και με την μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι δεδομένη υπέρ των επαγγελματιών και την στήριξη τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 900 χιλιάδες που υποβάλλουν αιτήσεις για δικαιώματα στη χώρα, μόνον οι 300 χιλιάδες είναι επαγγελματίες αγρότες και μια από τις προτάσεις είναι η στήριξη αυτών που πραγματικά καλλιεργούν και παράγουν.  Οι αλλαγές όμως στον τομέα, προϋποθέτουν επίσης ένα σωστό μητρώο αγροτών και ξεκαθάρισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με παράλληλη επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. «Θέλουμε με αυτόν τονeas-380-3 διάλογο που εγκαινιάζουμε, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πολιτικής, να δώσουμε ένα στίγμα προοπτικής σε ένα δυσμενές περιβάλλον.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμίχας.

Στην ίδια σύσκεψη επίσης έγινε συζήτηση για το θέμα του ποιοτικού παρακρατήματος και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες, με ορθολογική χρήση και όχι με τον αδιαφανή τρόπο που γίνονταν μέχρι  σήμερα, όπως επισημάνθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Ο ΚΑΠΝΟΣ

Στην προχθεσινή σύσκεψη, έγιναν αναφορές και στο ζήτημα της απώλειας του 50% των ενισχύσεων στον καπνό από το 2010 και μετά. Μετά από διαπραγματεύσεις επετέυχθη τα χρήματα που μεταφέρονται στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» (περίπου 560 εκατομ. ευρώ την επίμαχη τριετία) να αφορούν δράσεις μόνον για τους καπνοπαραγωγούς, ενώ δεν πρόκειται να θιγούν οι παραγωγοί που παίρνουν επιδοτήσεις 6-8 χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη οι απώλειες είναι δεδομένες για άλλες κατηγορίες πρ. καπνοπαραγωγών του νομού, όπως οι άνω των 65 ετών και πολλοί άλλοι. Έως τα μέσα Ιουλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλλει το αναθεωρημένο πρόγραμμα του «Αλ. Μπαλτατζής» με τις προβλέψεις για τους καπνοπαραγωγούς. Το κείμενο των προτάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα, είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας για την υποβολή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Της αρμόδιας Επιτροπής της ΠΑΣΕΓΕΣ προΐσταται ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς που επισήμανε χθες πως το Υπουργείο δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και δεν βοηθά τουλάχιστον έως τώρα στην συνεννόηση με τους αγρότες για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης για τον καπνό.

 

Π.Η.Τ.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...