Μάρ   Απρίλιος 2023   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα328
mod_vvisit_counterΧθές285
mod_vvisit_counterAll8146992
°F | °C
invalid location provided
ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

agrotes

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, συνεχίζεται το μπέρδεμα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Νέες και αυστηρές συστάσεις Χατζηγάκη, αντιδράσεις στο Ξηρόμερο και άλλες περιοχές για τις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ, νέα ανακοίνωση ΠΑΣΕΓΕΣ για την απίστευτη σύγχιση

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είναι δεδομένο πως έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις του Υπουργείου, ως προς την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών και τις εισφορές τους για τη διαδικασία αυτή, το μπέρδεμα σχετικά με τις λίστες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, φαίνεται πως συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως πχ στο Ξηρόμερο. Όπως όλα δείχνουν το μπέρδεμα υφίσταται και σε άλλες περιοχές της χώρας και σχετίζεται με τις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως προς τους επαγγελματίες αγρότες και τους συνταξιούχους που δεν πρέπει να καταβάλλουν κρατήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

 Όπως καταγγέλλουν  αγρότες στο Ξηρόμερο, οι λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι λάθος και αποκλείουν έτσι από την διαδικασία πολλούς επαγγελματίες αγρότες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρ. προέδρου στο Παπαδάτο του δήμου Φυτειών κ. Σταμουλάκη, που λέει πως εκτός λίστας του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται δεκάδες επαγγελματίες αγρότες, καθώς και συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 50% αγροτικό εισόδημα και που βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης δεν έπρεπε να πληρώνουν εισφορές. «Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εγώ για παράδειγμα πήρα το ΚΕΠΥΟ και τους ρώτησα ως τι είμαι χαρακτηρισμένος στην υπηρεσία  και μου είπαν επαγγελματίας αγρότης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία με τον ΟΓΑ και το ΚΕΠΥΟ. Εμείς τι φταίμε. Δεν μπορούν να βρουν μια φόρμουλα; πχ με το εκκαθαριστικό μας και το βιβλιάριο ΟΓΑ ή με όποιο άλλο τρόπο θέλουν;», σημειώνει ο κ. Σταμουλάκης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Ξηρόμερο, το πρόβλημα είναι γενικό σε όλον τον νομό ενώ είναι φυσιολογικό να φοβούνται οι αγρότες να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση καταβάλλοντας εισφορά, μιας και πιστεύουν πως έτσι θα συμπεριληφθούν στους ετεροεπαγγελματίες και αυτό τελικά ίσως  έχει σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα τους.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Να θυμίσουμε πως η ΕΑΣ Αγρινίου, αποφάσισε να μην εισπράττει αυτές τις κρατήσεις, όμως οι λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δεδομένο πως είναι ελλιπείς κι έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Υπουργείο συνεχίζει να απευθύνει συστάσεις σε αυστηρό μάλιστα τόνο προς τις ΕΑΣ, παρακάμπτοντας τις ευθύνες των υπηρεσιών του και ανακαλύπτοντας κομματικό σχέδιο δημιουργίας καταστάσεων, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δήλωση του κ. Χατζηγάκη, τονίζεται πως:                                                                                     

  Η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συμμορφώθηκε απολύτως προς τις ρητές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ε.Α.Σ. να μην εισπράττουν ουδεμία αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από τους συνταξιούχους αγρότες των οποίων το 50% και πλέον του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές πηγές.
Οι ελάχιστες Ενώσεις που επιμένουν να εισπράττουν αμοιβή, αυθαιρετούν και παρανομούν. Τις καλώ να τερματίσουν την τακτική τους αυτή, της οποίας τα κίνητρα είναι εμφανή, πλέον, και να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν αμέσως τα όποια εισπραχθέντα ποσά, αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως, τα οποία αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι κατ' επάγγελμα αγρότες και οι απαλλασσόμενοι συνταξιούχοι. Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της Κυβέρνησης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς ευθύνες.

  Έχει αφαιρεθεί το οποιοδήποτε, τελευταίο πρόσχημα από οποιονδήποτε που θέλει να κερδοσκοπήσει κομματικά. Ήδη, υπογράφηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθετη πράξη στην ήδη εγκριθείσα ταμειακή διευκόλυνση των 25 εκ. € με βάση την οποία το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028€ μεταφέρεται σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε., όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει, προκειμένου σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ.

  Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει αρχεία με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις Ε.Α.Σ. οι οποίοι δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία δαπάνη για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2009.

 Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών  δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει.
Να σημειωθεί ότι από την ανωτέρω ταμειακή διευκόλυνση ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των Ε.Α.Σ. με προκαταβολές ύψους 6.348.972 €, για να ακολουθήσει συνολική καταβολή των 25 εκ. ευρώ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από καιρού είχε δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης  των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010  και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. € για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.

Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν  άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ  στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. €.

Μετά τα παραπάνω όσοι συνεχίζουν να εισπράττουν αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παρανομούν και βέβαια πρέπει άμεσα να επιστραφούν τα εισπραχθέντα ποσά από τις Ε.Α.Σ. στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι πριν τις ρυθμίσεις αυτές είχαν καταβάλλει σχετική αμοιβή. Όσα τυχόν ελάχιστα λάθη ή παραλείψεις δικαιούχων εμπεριέχονται στο αποσταλέν αρχείο ΚΕΠΥΟ - ΟΓΑ θ' αντιμετωπισθούν με την συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΑΣ.
 

«ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΥΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»

«Τη στιγμή που καλούνται τώρα οι ΕΑΣ να διευκρινίσουν το περιεχόμενο του μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αντί του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, και αυτό μετά την αιφνίδια επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ που εστάλη στις ΕΑΣ την Παρασκευή 22 Μαΐου και επιπλέον χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διαδικασία πίστωσης και χρέωσης του λογαριασμού που πρόκειται να κατατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διασφάλιση της πολιτικής δέσμευσης που αφορά στην κάλυψη της δαπάνης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από το κράτος, καλό θα ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει να μετακυλύει τις ευθύνες του για την απίστευτη σύγχυση που έχει προκαλέσει στην ενεργοποίηση και την ψηφιοποίηση των δικαιωμάτων» επισήμανε σε δήλωσή του σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Ολοκληρώνοντας την δήλωσή του ο κ. Καραμίχας σχολίασε πως «Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργοποίηση και ψηφιοποίηση των δικαιωμάτων αλλά και η δημιουργία ενός αξιόπιστου μητρώου αγροτών. Το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι το έλασσον»

Επιπλέον, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, δια του λόγου το αληθές επισύναψε την επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις ΕΑΣ:

ΟΠΕΚΕΠΕ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ                                                                                   22 Μαΐου 2009

                                                                                                                                                Αριθμ. Πρωτ.: 77319

                                                                                                                                                ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ  ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ

                ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ

 ΘΕΜΑ: « Αίτηση Επανεξέτασης της ένταξης στους καταλόγους των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών»

Σε συνέχεια της διαδικασίας για τον προσδιορισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σας ενημερώνουμε ότι για όσους δεν εντοπίζονται στα αρχεία που σας απεστάλησαν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Ο δικαιούχος θα προσκομίζει στην ΕΑΣ συμπληρωμένη την Αίτηση Επανεξέτασης (συνημμένο Νο1) μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας, αντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου του ΟΓΑ). Κάθε ΕΑΣ θα καταγράψει σε αρχείο excel (συνημμένο Νο2) τα στοιχεία των δικαιούχων και θα τα αποστείλει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία εν συνεχεία θα προωθήσει ενοποιημένο αρχείο με το σύνολο των στοιχείων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το αρχείο excel θα πρέπει να συμπληρωθεί στη μορφή του υποδείγματος με πλήρη και ορθά στοιχεία για κάθε δικαιούχο, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η μετέπειτα μηχανογραφική επεξεργασία τους από το ΚΕΠΥΟ και τον ΟΓΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...