°F | °C
invalid location provided
Από την εθνική υπερηφάνεια…
Τρίτη, 25 Μάρτιος 2014 20:10

 στις παρελάσεις με αστυνομική περιφρούρηση

tsigkrhs111


ΑΠΟΨΗ
του
Άγγελου Τσιγκρή
Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας
________________________________________Αυστηρότατα είναι και εφέτος τα μέτρα αστυνομικής περιφρούρησης των παρελάσεων για το εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σε όλη τη χώρα.
Ο βαθμός λήψης και επιβολής μέτρων αστυνομικής καταστολής αποτελεί δείκτη μέτρησης των επιπέδων κοινωνικής συνοχής, των εντάσεων, αλλά και των συγκρούσεων που επικρατούν σε μια κοινωνική οργάνωση.
Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λαϊκή αγανάκτηση δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα περιφρούρησης και καταστολής, αλλά με πολιτικές άμβλυνσης των ανισοτήτων, κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής προστασίας.
Όταν το “κύμα” της κοινωνικής

δυσαρέσκειας φουσκώνει, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν είναι ικανός να το αναχαιτίσει.
Αν αντιμετωπισθούν η ανεργία και η ακραία φτώχεια -που ναρκοθετούν και δυναμιτίζουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής- τότε οι παρελάσεις θα πάψουν να γίνονται με τη συνοδεία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.
Άραγε υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που αισθάνεται περήφανος βλέποντας αυτή την εικόνα;
Όταν η νέα γενιά αντιδρά μαζικά στη χωρίς αναισθητικό λοβοτομή των ονείρων της, καμιά αστυνομική πρακτική περιφρούρησης και καταστολής δεν μπορεί να τη φιμώσει.
Το μόνο που μπορεί να πετύχει η αστυνομική καταστολή είναι ο μετασχηματισμός της ελεγχόμενης αγανάκτησης, σε ανεξέλεγκτη οργή.
Για να μη φτάσουμε εκεί, πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία, να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, να εμπεδωθεί η αξιοκρατία, να ενισχυθεί η διαφάνεια, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού.
Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους…!._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.