Ιούν   Ιούλιος 2022   Αύγ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Χατζηγάκης καλεί τους αγρότες να μην καταβάλουν την εισφορά για την ενεργοποίησηagrotes

Σφοδρή κριτική από ΠΑΣΕΓΕΣ και ΠΑΣΟΚ

Αντί να ξεκαθαρίσει, μάλλον μπερδεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την κατάσταση με τις εισφορές των αγροτών για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Την στιγμή που κανείς οργανισμός δεν είναι έτοιμος ώστε την επιβάρυνση να την αναλάβει το κράτος, ο Υπουργός καλεί τους αγρότες να μην καταβάλουν τις κρατήσεις για τα δικαιώματα! Η δήλωση του Υπουργού κ. Χατζηγάκη, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τις Ενώσεις και το ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη από μεγάλο αριθμό αγροτών οι εισφορές έχουν καταβληθεί, ακριβώς εξ'αιτίας της αδυναμίας του Υπουργείου να ενεργοποιήσει εκείνους τους μηχανισμούς, ώστε να καλύψει την σχετική δαπάνη, παρά την σχετική πρωθυπουργική δέσμευση.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Σωτ. Χατζηγάκης σχετικά με το θέμα της καταβολής αμοιβής από επαγγελματίες αγρότες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που είναι μέλη για την συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης των ατομικών xntzhgakhsτους δικαιωμάτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Πριν από μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας μας ο Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα του ΟΣΔΕ. Επειδή τον τελευταίο καιρό δημιουργείται μια εντύπωση θα έλεγα και μια εκμετάλλευση από ορισμένους επιτηδείους που ζητούν από τους αγρότες μας να καταβληθούν αυτά τα δικαιώματα, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχοντας αποδεδειγμένη την αξιοπιστία  και ακολουθώντας μια πολιτική εντιμότητας και καθαρότητας απέναντι στους Έλληνες αγρότες, αλλά και σε αυτά που υποσχέθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση, δηλώνει ότι  δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τα δικαιώματα αυτά στις Ενώσεις. Οι Ενώσεις από την πλευρά τους στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μας είναι υποχρεωμένες να μην εισπράξουν οτιδήποτε εφόσον αυτή τη δαπάνη την αναλαμβάνει το κράτος. Το κράτος, η πολιτεία, η Κυβέρνηση με μια σειρά ρυθμίσεων έχει τακτοποιήσει απόλυτα αυτό το ζήτημα και μπορώ να σας πω σήμερα, ευχάριστα, ότι έκανε ένα βήμα παραπάνω. Δηλαδή θα καλύψει και τους συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν το 50% και πλέον των εσόδων τους από αγροτική εκμετάλλευση. Έτσι νομίζω ότι ικανοποιείται όχι μόνον η δέσμευση την οποία η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας είχε κάνει, αλλά ετούτη η Κυβέρνηση κάνει ένα βήμα αγάπης περισσότερο πιο κοντά στον Έλληνα αγρότη.

Ερωτώμενος σχετικά όμως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως δεν γνωρίζει ακόμη, ούτε τον αριθμό των επαγγελματιών αγροτών, αλλά ούτε και το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη αυτής της δαπάνης!

«Ανήμπορο και πολιτικά κουτοπόνηρο», χαρακτηρίζει τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Και επεξηγεί ο κ. Καραμίχας: «Ανήμπορος» γιατί μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ψηφίσει μια τροπολογία στη Βουλή και να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν έχει συνάψει σύμβαση έργου, δεν υπάρχει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν ξέρουμε ακόμη, ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι.

«Ανεύθυνος» γιατί δεν έχει συνείδηση του χρόνου και των καταληκτικών ημερομηνιών (15 Μαΐου 2009), αλλά και των συνεπειών, που μπορεί να προκύψουν από τις χρονικές καθυστερήσεις για τις οποίες έχει ο ίδιος την ευθύνη.

«Πολιτικά κουτοπόνηρος» γιατί προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του ενεργοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς επιχειρώντας να στρέψει τους αγρότες κατά των Ενώσεων».

«Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζουν οι Έλληνες αγρότες αλλά και όλοι οι δικαιούχοι επιδοτήσεων καθώς και η κοινή γνώμη, ότι  τι θα έπραττε το συνεταιριστικό κίνημα έναντι της απραξίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το έχουμε γνωστοποιήσει στον Υπουργό από τις 29 Απριλίου 2009 και δεν υπήρξε στοιχειώδης απάντηση και η παραμικρή αντίδραση. Ουσιαστικά υπήρξε πλήρης σιωπηρή αποδοχή των αιτιάσεών μας, ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, για να καταλήξει: Τέλος, αυτό, που έχουμε να επισημάνουμε προς την Κυβέρνηση και τον υπουργό, είναι ότι μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους το να υλοποιούν την εξαγγελθείσα πολιτική τους, όταν πληρώνουν το λογαριασμό. Ας τον πληρώσουν όμως πρώτα.

Ωστόσο, το συνεταιριστικό κίνημα θα συνεχίσει το έργο της ενεργοποίησης - ψηφιοποίησης (αγροτικό κτηματολόγιο) δίδοντας τη μάχη απέναντι στο χρόνο, για να πάρουν οι αγρότες αυτά ποexarxosυ δικαιούνται».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για το χαράτσι που επιβάλλεται στους αγρότες, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, αφού δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες παρά τις δικές μας επίμονες επισημάνσεις. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα είναι απολύτως δικαιολογημένες. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση μας το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες αλλά πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα άμεσα.»

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...