Ιαν   Φεβρουάριος 2024   Μάρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΣΩΚΟΣ...

Ακούνε οι αγρότες;

 sokos-2

Επίκαιρες οι δηλώσεις του μετά το φιάσκο του 50%

«Οι πραγματικοί αγρότες, με τους πραγματικούς εκπροσώπους τους»

 Επίκαιρες όσο ποτέ είναι οι δηλώσεις του νομάρχη Αιτωλ/νίας, Θύμιου Σώκου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, στις αρχές του χρόνου, αλλά και για τον ρόλο των εκπροσώπων τους, που δυστυχώς στην περίπτωση του καπνού στην περιοχή μας αποδεικνύεται μοιραίος. Πρόκειται για δηλώσεις που επιβεβαιώνουν αυτά που εδώ και μήνες επισημαίνουμε στην «Π», ότι δηλ. ειδικότερα στο θέμα του 50% η υπόθεση ήταν χαμένη από χέρι και οι χειρισμοί των τοπικών συνεταιριστών ήταν τουλάχιστον ατυχείς...

Να μην ξεχνάμε πως η τοπική ηγεσία της ΕΑΣ Αγρινίου ειδικότερα, επιχείρησε  στην τελευταία σύσκεψη για το 50% στον καπνό, να πάρει από πάνω της την σοβαρή ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση στις αντιδράσεις πάνω στον καταστροφικό κανονισμό, αλλά και για την απόφαση που πήρε τον Δεκέμβριο να «διώξει» τους αγρότες από τα μπλόκα, πεισμένη από τις ανούσιες υποσχέσεις του τότε Υπουργού κ. Κοντού, ότι οι επιδοτήσεις  δεν θα χαθούν.

Έτσι και  η τοπική ΕΑΣ έδωσε στο Υπουργείο την ευκαιρία να «αγοράσει χρόνο» και μήνες μετά οι παραγωγοί να έρχονται προ τετελεσμένων και να παζαρεύουν με το Υπουργείο, τον τρόπο με τον οποίο  θα καταστραφούν λιγότερο. Τώρα τι μπορεί να γίνει, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης λέει πως «..αν υπάρξει απόφαση για κινητοποιήσεις, αυτές  να γίνουν, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί σε ένα μήνα το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» κλείνει και πρέπει να ενταχθούμε στα μέτρα, μπας και σώσουμε τίποτε.» Βέβαια, προηγήθηκε και διαβούλευση, για την οποία οι αγρότες δεν ενημερώθηκαν.

 Οι 11.500 καπνοπαραγωγοί του νομού, ήρθαν λοιπόν προ τετελεσμένων και θα πρέπει επιτέλους να αναζητήσουν και ευθύνες. Όχι μόνον στο Υπουργείο, αλλά και μεταξύ τους...

Στις αρχές του χρόνου, ο Θύμιος Σώκος, με αφορμή τις τότε κινητοποιήσεις των αγροτών, έλεγε:

«Οι κινητοποιήσεις των πραγματικών αγροτών πιστεύω ότι θα εξελιχθούν και  είναι το λιγότερο που μπορούν να πράξουν αυτή την ώρα οι αγρότες.

 Είναι μια ένδειξη οργής απέναντι σε μια ανερμάτιστη πολιτική για τον αγροτικό τομέα που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η παρούσα κυβέρνηση.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά φοβάμαι και η τωρινή, προέταξε ένα επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα δημοσίων σχέσεων. Οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε πλήρη απαξίωση.

Δημιούργησε ημέτερους αγρότες, αγρότες της επιταγής, απαξίωσε την παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες όμως που έχουν την παραγωγή στα χέρια τους, οι νέοι αγρότες που θέλουν πραγματικά να ζήσουν στον τόπο τους και να παράξουν στην περιουσία τους είναι εκείνοι που κινούν σήμερα τα νήματα και θα οδηγήσουν σε ένα καινούριο πλαίσιο παραγωγής.

Το μήνυμα φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν το έχει λάβει. Νομίζει ότι μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, του ρουσφετιού και απαξίωσης αξιών θα μπορεί να διαχειρίζεται τους αγρότες. Μπορεί να πέτυχε αρκετά στον τομέα αυτόν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν μπορεί όμως από τώρα και στο εξής να διαχειριστεί τους νέους αγρότες, δε μπορεί να διαχειριστεί τους πραγματικούς παραγωγούς.

Το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» μαγειρεύεται στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου χωρίς κανείς να έχει γνώση για το ποια έργα θα ενταχθούν, το τι θα γίνει με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι νομαρχίες μέσα από συλλογικές διαδικασίες και ποιοι συμμετέχουν στην εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων.

Προωθήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η πολιτική των κολλητών και των ολίγων που καπελώνουν τους πολλούς.

Ήταν πολιτική πέντε χρόνων που οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε απαξίωση και από την άλλη μεριά θα βγει η κυβέρνηση και θα μας πει ποιος μιλάει? αυτοί που παίρνουν δικαιώματα?

Και θα ρωτήσει ο Έλληνας αγρότης: ποιοι παίρνουν τα δικαιώματα? πόσα παίρνει ο καθένας?

Θα πρόκειται για φθηνή πολιτική με δήθεν αποκαλύψεις της κυβέρνησης.

Θα επιχειρήσουν να πουν ότι οι αγρότες δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.

Θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τους αγρότες. Είναι κάτι που έχω πει και παλιότερα. Νομίζουν ότι έχουν ακόμη τον τρόπο να βολεύονται όπως τα προηγούμενα χρόνια.

 Αλλά αυτό οι πραγματικοί αγρότες, οι νέοι αγρότες αυτοί που έχουν παραγωγή στα χέρια τους δεν θα το επιτρέψουν.

Θα πρέπει οι αγρότες να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, με τους πραγματικούς εκπροσώπους τους και να πάρουν την τύχη της παραγωγής στα χέρια τους.»

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...