Απρ   Μάιος 2024   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ...

Σε βαρύ κλίμα καπνική σύσκεψη της ΕΑΣ για το  50%

kapna-syskech-2

Δεδομένες οι απώλειες για τους καπνοπαραγωγούς μετά το 2010, προτάσεις ώστε να ενταχθούν στα μέτρα του «Αλεξ. Μπαλτατζής».

Με δεδομένες τις απώλειες ενός μεγάλου μέρους των ενισχύσεων στον καπνό από το 2010, η ΕΑΣ Αγρινίου συγκάλεσε την Κυριακή καπνική σύσκεψη στο Δημοτικό Πάρκο, ώστε να υπάρξει συζήτηση και προτάσεις πάνω στην πρόταση που κατέθεσε από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς οι καπνοπαραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν μέτρα του προγράμματος Αλεξ. Μπαλτατζής, που μεγάλο μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από τις χαμένες επιδοτήσεις των αγροτών!

Το κλίμα στην σύσκεψη ήταν βαρύ και δεν ήταν λίγοι οι αγρότες που έκριναν πως ευθύνες βαραίνουν και τους εκπροσώπους τους που όχι μόνον άργησαν να κινητοποιηθούν αλλά παράλληλα στις κινητοποιήσεις του περυσινού Νοεμβρίου, κάλεσαν τους αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα, πιστεύοντας τις δεσμεύσεις του τότε Υπουργού κ. Κοντού πως δεν θα χαθούν χρήματα από τους αγρότες. Επίσης μερίδα αγροτών τόνισε πως δεν πρέπει οι καπνοπαραγωγοί και οι Ενώσεις να πέσουν στην «παγίδα» της διαπραγμάτευσης για τον β' πυλώνα, όπου από το 2010 θα μεταφερθούν οι μισές επιδοτήσεις τους.

Αγωνιστική διάθεση υπήρξε στην σύσκεψη και κατατέθηκαν προτάσεις για συλλαλητήριο στη βουλή, μπλόκα, ακόμη και αποχή στις ευρωεκλογές. Όμως με δεδομένη την εικόνα του κινήματος των αγροτών, αλλά και την πεποίθηση πλέον πως τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς κάλεσε τους αγρότες να συνδιαμορφώσουν μια πρόταση για το πώς, όσο το δυνατόν περισσότεροι καπνοπαραγωγοί μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα του «Αλεξ. Μπαλτατζής» και να περιορίσουν έτσι τις έτσι κι αλλιώς δεδομένες απώλειες του εισοδήματός τους.

Υπάρχουν πάντως κατηγορίες αγροτών που δεν μπορούν να ενταχθούν στον Β' πυλώνα. Συγκεκριμένα οι περίπου δυο χιλιάδες που είναι άνω των 65 ετών, χάνουν οριστικά την επιδότηση, αφού δεν μπορούν να μπουν ούτε σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κλπ.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η καταβολή ποσού 9 χιλιάδων ευρώ την επίμαχη τριετία μέσω επιχειρηματικού προγράμματος, το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βελτίωση χωραφιών, μέτρα εκσυγχρονισμού των υποδομών, μικρές επενδύσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πρόγραμμα αγροτουρισμού κλπ.

Η ΕΑΣ προτείνει στα μέτρα εκσυγχρονισμού να επιδιωχθεί επιδότηση 80%, να ισχύσει η αναδρομικότητα για όσους έκαναν επένδυση τα προηγούμενα χρόνια και σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του κάθε παραγωγού μέσα από τις δράσεις να είναι στο όρια των απωλειών από τις επιδοτήσεις.kapna-3syskech

Να σημειωθεί πως μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα της χώρας για το πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής», ώστε να περιλαμβάνει όλες τις νέες προτάσεις για την αναπλήρωσα, έστω και μερική, του χαμένου εισοδήματος των καπνοπαραγωγών. Να σημειωθεί πως πολλοί αγρότες τόνισαν πως τα χαμένα χρήματα των επιδοτήσεων, που θα πάνε στον «Μπαλτατζή»  δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν από εξωαγροτικούς φορείς, αλλά από τους φορείς των αγροτών, τις ομάδες τους κλπ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει και νέα σύσκεψη, ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της ΕΑΣ και της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις δράσεις που αφορούν στους καπνοπαραγωγούς, μετά το 2010.

Στην σύσκεψη της Κυριακής παραβρέθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης και ο Βασίλης Αντωνόπουλος.

Π.Η.Τ

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...