°F | °C
invalid location provided
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά,
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 20:08

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  ΠΑΛΛΑ  ΒΑΓΓΕΛΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 εκπροσωπώντας την " Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών",

συμμετέχει στην επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον από τις 28 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Η αποστολή αυτή έχει σαν στόχο να συζητήσει ενδελεχώς με μέλη του Κογκρέσου , της Γερουσίας, του State Department , και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητήματα όπως:

    οι προοπτικές και οι προκλήσεις  στις διατλαντικές σχέσεις , με έμφαση στο πρόγραμμα επιτήρησης PRISM,

     η συνεργασία ΕΕ-Η ΠΑ στη  Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στη Συρία, Αίγυπτο και Ιράν

       οι προκλήσεις και δυνατότητες για μια διατλαντική συνεργασία στην ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία

      οι προοπτικές για μια διατλαντική συνεργασία σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν απέναντι στη Ρωσία και εν γένει στους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ

Όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι κεντρικά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίως το ζήτημα της παρακολούθησης των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των πολιτικών. Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τη "Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου."

Η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Ωστόσο οι  αποκαλύψεις σχετικά με τη μαζική ηλεκτρονική επιτήρηση και συστηματική συλλογή των στοιχείων επικοινωνίας  εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας πηγαίνει πέρα από κάθε πιθανή αιτία ή εύλογη υποψία εγκληματικής δραστηριότητας ή κατασκοπείας απέναντι στις ΗΠΑ. Επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα για να μπορέσει να διατηρηθεί το θετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Μαριλένα Κοππά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για τις  προοπτικές της Κοινής  Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας θα έχει  συναντήσεις με Πανεπιστημιακούς και  Ινστιτούτα Ερευνών που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.