°F | °C
invalid location provided
εν μέσω κινητοποιήσεων
Τετάρτη, 06 Μάρτιος 2013 20:21

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο Αθηνά

 

 Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο Αθηνά εν μέσω κινητοποιήσεων από τους φοιτητές

Εν μέσω αντιδράσεων από τους φοιτητές, ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που προβλέπονται από το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Παιδείας. 

Πρόκειται για την τελική πρόταση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης  που καταθέτει το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για επεξεργασία.

Σήμερα υπάρχουν 85 σχολές και  534  Τμήματα εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίου της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Λειτουργούν 40 Ιδρύματα: 24 πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ

Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου ΑΘΗΝΑ τα Τμήματα είναι 384: 134 στα ΤΕΙ και 250 στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 ή 97 εκ του Μηχανογραφικού 2012. Με την εφαρμογή του θα λειτουργούν 47 σχολές στα ΤΕΙ και 100 σχολές στα Πανεπιστήμια. Συνολικά θα υπάρχουν 34 Ιδρύματα: 21 Πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ.

Σημειώνεται ότι 28 Τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013 και προηγούμενων ετών.

Η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 13.30 και την ίδια ώρα οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει από την πλευρά τους να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου οι φοιτητές του ΤΕΙ Δομικών Έργων προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι το τμήμα τους καταργείται. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, με τον δήμαρχο Δ. Κουνενάκη να καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νομού είναι καλύτερες από του Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, Τρίτη, το πρωί στον Σκάι ο κ. Κουνενάκης, είπε ότι ανακοινώθηκε πως σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά στο νομό παρέμενε το τμήμα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ «μετά από παρεμβάσεις του καθηγητικού κατεστημένου του Ηρακλείου» το απόγευμα το τμήμα έφυγε από τον Άγιο Νικόλαο. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, τονίζοντας ότι υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία τους.