°F | °C
invalid location provided
Διαδοχικές συναντήσεις
Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2013 19:05

Δέσμευση, αλλά όχι υπόσχεση,  Κουβέλη στους αγρότες ότι «θα υπάρξουν λύσεις»

 

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα, αλλά και εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχε σήμερα, Δευτέρα ο πρόεδρος τηΔέσμευση, αλλά όχι υπόσχεση, Κουβέλη στους αγρότες ότι «θα υπάρξουν λύσεις»ς Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης, σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία και δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και αναγνώρισε ειδικότερα πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, με τη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

«Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν, η δέσμευση -όχι η υπόσχεση- είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις», είπε ο κ. Κουβέλης.

Το απόγευμα ή αύριο, Τρίτη, οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν τόσο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

«Οι αγώνες είναι για αυτονόητα ζητήματα»

Από την πλευρά των αγροτών, δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Παναγής (από τους αγρότες των Σερρών), ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πολιτικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι οι αγώνες είναι για αυτονόητα αιτήματα. «Οι εποχές της διαχείρισης έχουν περάσει» πρόσθεσε και ζήτησε ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει αποταμιευτικό λογαριασμό για την ενίσχυση των αγροτών.

Εκ μέρους των αγροτών Ημαθίας, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην περιοχή της Κουλούρας, ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε ότι «ο κόσμος στα τρακτέρ περιμένει να μάθει πότε θα πληρωθεί και ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην κυβέρνηση».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη και την, κατά πολύ, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές των δαπανών, που για το 2013, τα προσδιόρισε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους δρόμους έχουν βγει από το πρωί οι Θεσσαλοί αγρότες, ενώ στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, και όπως δήλωσαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.

Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν και οι αγρότες στην Αργολίδα, καθώς σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη με μπλόκα στους δρόμους. Ειδικότερα, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους μεθαύριο στις 13:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.