°F | °C
invalid location provided
«Επιμένουν ακόμα ότι καλώς δεν κατατέθηκε αίτηση για χρηματοδότηση της Χίου;»
Πέμπτη, 20 Δεκέμβριος 2012 19:14
Νίκος Χουντής:
  • xoynths_00La Gomera ... όπως Χίος
  • Νίκος Χουντής: «Επιμένουν ακόμα ότι καλώς δεν κατατέθηκε αίτηση για χρηματοδότηση της Χίου;»

Από το γραφείο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι, θα ήταν μάταιη η κατάθεση αιτήματος δωρεάν χρηματοδότησης της Χίου, για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη στις υποδομές της, και επειδή ταυτόχρονα μιλούν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για "μικροκομματική σκοπιμότητα", δίνουμε στη δημοσιότητα ερώτηση Ισπανού ευρωβουλευτή και την απάντηση του επιτρόπου κ. Χαν, για τις πυρκαγιές στο νησί La Gomera, ένα νησί περίπου 25000 κατοίκων και έκτασης περίπου όσο το 1/3 της Χίου, που είναι ένα από τα νησιά των Καναρίων Νήσων, όπου την 4η Αυγούστου 2012 ξέσπασε πυρκαγιά και για την οποία η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση στις 23 Σεπτέμβρη (ενάμιση μήνα μετά την εκδήλωσή της) για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης, με βάση την παρ.2 του Κανονισμού 2012/2002. Αν κάποιοι επιμένουν και μετά από αυτό ότι η ελληνική κυβέρνηση καλώς δεν κατέθεσε αίτηση, σε αντίθεση με την Ισπανία η οποία κατέθεσε και εξετάζεται τώρα για το νησί La Gomera, έχουμε και άλλα να τους δείξουμε.

Ερώτηση ευρωβουλευτή Juan Fernando López Aguilar (S&D) - 4 Σεπτεμβρίου 2012

«Η σοβαρή πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 Αυγούστου 2012 στο νησί της La Gomera (Κανάριοι Νήσοι), το οποίο είναι ένα φυσικό απόθεμα βιόσφαιρας, έχει καταστρέψει 4000 εκτάρια γης (40000 στρέμματα), ή το 11% της συνολικής επιφάνειας του νησιού. Από αυτά, 900 εκτάρια ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Garajonay (25% της συνολικής έκτασης του πάρκου), μία έκταση του Δικτύου Natura 2000,. Οι ζημιές σε κατοικίες, υποδομές και δασικές εκτάσεις έχει αποτιμηθεί σε πάνω από 71 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα των τεράστιων υλικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, θα υπάρξουν και σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή κοινωνική ζωή του πληθυσμού του νησιού, ειδικά στον τουρισμό, που είναι μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες του συμπλέγματος.  

Δεδομένης της εκτεταμένης καταστροφής, προτίθεται η επιτροπή να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη του νησιού, λαμβάνοντας υπ' όψιν ειδικότερα ότι, η εν λόγω περιοχή, είναι από τις εξόχως απομακρυσμένες περιοχές και ως τέτοια θα έπρεπε να της δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, υπό τις διατάξεις του Άρθρου 2 του Κανονισμού 2012/2002

Απάντηση του κ. Χαν :

«Στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 οι ισπανικές αρχές υπέβαλλαν αίτημα στην Κομισιόν για χρηματοδοτική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που σχετίζεται με την καταστροφή η οποία προκλήθηκε στο νησί της La Gomera. Αυτή είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς δεν μπορεί η Κομισιόν να το κάνει με δική της πρωτοβουλία. Η αίτηση εξετάζεται τώρα λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι η La Gomera ανήκει στις εξόχως απομακρυσμένες περιοχές. Εάν οι προϋποθέσεις που τίθενται στον Κανονισμό του Συμβουλίου 2012/2002, που συστήνει το Ταμείο Αλληλεγγύης, διαπιστωθεί ότι πληρούνται, η Επιτροπή θα προτείνει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν το κατάλληλο ποσό βοήθειας».

Η ερώτηση και η απάντηση στα ισπανικά και αγγλικά βρίσκονται στους συνδέσμους:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2012-007796+0+DOC+XML+V0//ES

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2012-007796+0+DOC+XML+V0//EN

Επίσημη απόδοση θεωρείται η ισπανική λόγω της προέλευσης του ευρωβουλευτή.