Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5528
mod_vvisit_counterΧθές6229
mod_vvisit_counterAll6469799
°F | °C
invalid location provided
Νέο "κούρεμα"
Πέμπτη, 29 Νοέμβριος 2012 15:52
  •  ομολόγων Ασφαλιστικών Ταμείων και Ελληνικών Τραπεζών;
  • Απάντηση Όλι Ρεν σε Νίκο Χουντή

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αν μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, θα υποστούν νέο κούρεμα τα ήδxoynthsη "κουρεμένα" ομόλογα των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ελληνικών Τραπεζών, απάντησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, χθες το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι, α) δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η επαναγορά ομολόγων και, β) θύματα του νέου "κουρέματος" θα είναι πάλι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Στην απάντησή του επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε απολύτως σαφές ότι, η επαναγορά ομολόγων είναι εγχείρημα που "νομικά αφορά τις Ελληνικές αρχές".

 

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν, έχουν ως εξής:

Νίκος Χουντής: "Κύριε Επίτροπε, στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου η επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά, ύψους περίπου 30 δις ευρώ, με όριο τιμής το κλείσιμο των αγορών της 23ης Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι, αυτοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Ελληνικές Τράπεζες και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι, αλλιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύ έγκυρων αναλυτών, το πρόγραμμα αυτό «δε βγαίνει». Ρωτώ λοιπόν: Πρώτο, έχει αποσαφηνισθεί από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την επαναγορά των ομολόγων; Μήπως από νέο δάνειο από τον EFSF; Μήπως από την έκδοση εντόκων γραμματίων; Δεύτερο, με δεδομένο ότι, το πρόγραμμα αυτό εμφανίζεται ως εθελοντικό, πώς νομίζετε ότι θα πείσετε τις Ελληνικές Τράπεζες να συμμετέχουν, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι, δεν έχουν συμφέρον να προβούν σε αυτή την ενέργεια... Τρίτο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης, και τα οποία υπέστησαν τεράστιες απώλειες κατά το πρώτο «κούρεμα», όταν με το ζόρι, χωρίς να τα ρωτήσει, η Τράπεζα της Ελλάδας «κούρεψε» τα ομόλογα που κρατούσαν, θα υποστούν την ίδια διαδικασία;"

Όλι Ρεν: "Κύριε Χουντή, για την εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα, σωστά είπατε ότι, γίνεται μνεία στη δήλωση του Eurogroup, στις τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αυτό είναι εγχείρημα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές".

Ακολουθούν τα σχετικά link με την ερώτηση του Νίκου Χουντή και την απάντηση του Όλι Ρεν.