Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1715
mod_vvisit_counterΧθές6042
mod_vvisit_counterAll7208627
°F | °C
invalid location provided
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2012 18:08

 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ   Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣaggelopoylos.gif-00

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Διονύσιος Μαυρόγιαννης συναντήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Θεοχαρόπουλο Αθανάσιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας κ. Β. Μιχαλόπουλος.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο νέο Ειδικό Γραμματέα τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα για τον Πρωτογενή Τομέα ενώ, στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει μικρή συμμετοχή στα ενταγμένα μεγάλα δημόσια έργα του Υπουργείου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος παραδέχτηκε την αδικία δηλώνοντας παράλληλα αδυναμία διόρθωσης της διαμορφωμένης κατάστασης, λόγω της ειλημμένης απόφασης ένταξης πράξεων 1,36 δισ. ευρώ για συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου 610εκ. ευρώ.

Για τον άξονα των Μικρών Δημοσίων Έργων δεν υπάρχει ακόμα σαφής  εικόνα λόγω των καθυστερήσεων στη δημοπράτηση των ήδη ενταγμένων έργων. Στη περίπτωση έκδοσης νέας πρόσκλησης ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε εγγειοβελτιωτικά, αγροτικό εξηλεκτρισμό και έργα στις πυρόπληκτες περιοχές. Εναλλακτικά εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Σε αυτή την περίπτωση η Δυτική Ελλάδα έχει 2 αρδευτικά έργα στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και από ένα αρδευτικό στον Δήμο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα, νέα πρόσκληση αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου με προϋπολογισμό 60-65εκ.€.

Ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας που συζητήθηκε αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης που παρέμεναν βαλτωμένα, χωρίς αξιολόγηση, στο Υπουργείο. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις οι φάκελοι δόθηκαν προς αξιολόγηση στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στις Περιφέρειες της Χώρας και σε διάστημα 4 μηνών έχουν αξιολογηθεί 5.000 από τις συνολικά 7.735 αιτήσεις, έχουν εκδοθεί 1.700 γνωμοδοτήσεις και έχουν ήδη υπογραφεί 708 εγκρίσεις.

Ο κ. Αγγελόπουλος σχετικά δήλωσε: «Με αυτά τα δεδομένα, ενισχύεται το διαπραγματευτικό μας επιχείρημα για διαχείριση από τις Περιφέρειες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».

Η ΠΔΕ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της Εθνικής πρότασης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και για την Αγροτική Ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα ένταξης έργων που θα ενισχύσουν τη παραγωγή, θα διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους και θα μειώνουν το κόστος παραγωγής.

«Ένα έργο προτεραιότητας για την Περιφέρειά μας είναι η επέκταση του φράγματος του Πηνειού, έργο πνοής για τον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας που αποτελεί φυσική επέκταση του κάμπου της Ηλείας. Είναι μια δίκαιη διεκδίκηση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας που επιβεβαιώνεται σήμερα με την παρουσία του κ. Δημάρχου στη συνάντησή μας», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ τέλος επεσήμανε ότι «επικεντρώνουμε πάνω στη εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να έχουμε σύγχρονες και αποδοτικές καλλιέργειες».