°F | °C
invalid location provided
Ακόμη και σε αγροτεμάχια
Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2012 13:10

 θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2013!

Ακόμη και σε αγροτεμάχια θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2013, ο οποίος θα ενσωματώνει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

Ακόμα πιο βαθιά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη περίπου 5,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, καθώς ο νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το 2013 να επιβάλλει ένα νέο ενιαίο τέλος στα ακίνητα, το οποίο θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Μόνο που στο νέο αυτό τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική»,  για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζονται όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτήρια, αλλά το σύνολο των ακινήτων, ακόμα και τα αγροτεμάχια, ενώ θα έχει και χαμηλό αφορολόγητο όριο! 
Το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, όπως είναι γνωστό αφορά μόνο τα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται, ενώ ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αφορά κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Αντίθετα, το νέο ενιαίο τέλος θα επιβάλλεται επίσης και σε ακίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, όπως είναι οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Οι μόνες εκτάσεις που θα εξαιρούνται, θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας.
Επίσης, το αφορολόγητο από το νέο φόρο θα είναι χαμηλό και θα οριστεί στις 100.000 ευρώ και η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας, που θα εκτιμά η εφορία. Τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.