Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2523
mod_vvisit_counterΧθές4137
mod_vvisit_counterAll6425809
°F | °C
invalid location provided
ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 16:24
 ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  xarakopoylos& ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου για την κτηνοτροφία, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Στην επαναδιαπραγμάτευση ο ΦΠΑ για εφόδια και ζωοτροφές

«Η στήριξη της κτηνοτροφίας και γενικότερα του αγροτικού τομέα είναι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης. Για να γίνει πράξη η στήριξη του αγροτικού τομέα, το πρώτο βήμα είναι η διεκδίκηση - όπως σαφώς αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση - της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για την προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, σπόρων, λιπασμάτων, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων.

Η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια θα τεθεί στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης. Γι' αυτό είναι σημαντικό και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η χώρα μας να επανακτήσει άμεσα την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει να θέσει το πλαίσιο για την επαναδιαπραγμάτευση. Είναι. Λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικός ο πολιτικός-διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που στόχο έχει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, έτσι ώστε να κερδίσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων στη δύσκολη αυτή συγκυρία για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος».

 

Να επιδοτούνται οι κτηνοτρόφοι για την αγορά ζωικού κεφαλαίου

«Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διεκδικούμε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά ζωικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, να επιδοτείται η δυνατότητα των κτηνοτρόφων να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους».

 

Να αναγνωριστεί ως βιολογική η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας

«Όπως ανέφερε ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διεκδικούμε το σύνολο της αιγοπροβατοτροφίας, όπως ασκείται στην Ελλάδα, να αναγνωριστεί ως βιολογική κτηνοτροφία από την ΕΕ. Καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει μία τέτοια απόφαση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, για τα βιολογικά προϊόντα».

 

Ταμείο Αλληλοβοηθείας για τη μείωση του αγροτικού εισόδηματος

«Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ προβλέπεται ταμείο αλληλοβοηθείας που θα στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους όταν το εισόδημά τους μειώνεται κατά 30% σε σχέση με το μέσο εισόδημα της προηγούμενης τριετίας».

 

Ενισχύουμε με ρευστότητα στους κτηνοτρόφους

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά ικανοποιώντας βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων προχώρησε στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στο σύνολό της. Βρέθηκε το ισοδύναμο, υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά και καταβλήθηκε. Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, έχει καταβληθεί σε εξήντα εννέα χιλιάδες δεκατέσσερις (69.014) κτηνοτρόφους, όταν οι δικαιούχοι ήταν περίπου εβδομήντα δύο χιλιάδες (72.000). Δηλαδή, λάθη υπήρχαν σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτοί έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος Αυγούστου, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις διορθώσεις που χρειάζονται, έτσι ώστε από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου να λάβουν την εξισωτική που δικαιούνται. Τα χρήματα υπάρχουν εκεί και τους περιμένουν. Είναι σημαντικό για τους κτηνοτρόφους να έχουν ρευστότητα αυτήν την περίοδο για να μπορέσουν να προμηθευτούν τις ζωοτροφές τους άμεσα και όχι το χειμώνα που το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την παροχή ρευστότητας».

 

Τον Οκτώβριο η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

«Το δεύτερο βήμα θα γίνει σε δύο μήνες από σήμερα, όπως έχει δεσμευτεί από το Βήμα της Βουλής ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ήδη έχουμε λάβει την άδεια από την ΕΕ και μέσα στον Οκτώβριο θα καταβληθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και το υπόλοιπο θα καταβληθεί στο τέλος του έτους. Πρόκειται για 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι και αυτά μία σημαντική ρευστότητα για την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας και των τοπικών αγορών».

 

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

«Το τρίτο βήμα είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Έχει γίνει η σχετική προεργασία και το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί».

 

Επιταχύνουμε την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης

«Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έχουν υποβληθεί 7.700 σχέδια βελτίωσης, από τα οποία τα 1.558 αφορούν κτηνοτρόφους. Υπάρχει πράγματι μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση αυτών των προγραμμάτων. Από τα πρώτες κινήσεις μας όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στην γρήγορη αξιολόγηση και έγκριση αυτών των προγραμμάτων».

 

Έως το 2017 αποπληρώνονται τα δάνεια των κτηνοτρόφων

«Το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ, έδωσε άτοκα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Το ύψος των δανείων έφτανε τα 273 εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε, όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών, υπήρξαν αλλεπάλληλες παρατάσεις στο χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης και στο χρόνο εξόφλησης των δανείων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, η τελευταία ρύθμιση προβλέπει πως οι κτηνοτρόφοι θα καταβάλλουν την πρώτη δόση στο τέλος του 2012 και θα εξοφλήσουν ως το τέλος του 2017».

 

Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε αμείλικτοι απέναντι στα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει στον ελεγκτικό μηχανισμό του ΥπΑΑΤ, που ενισχύθηκε με την έλευση και του ΕΦΕΤ, είναι σαφέστατες: Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, αυστηρές, παραδειγματικές τιμωρίες. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε θετικά το πάγιο, το επίμονο αίτημα των κτηνοτρόφων όλης της χώρας για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Είναι ένα μέτρο που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων».