Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5280
mod_vvisit_counterΧθές6229
mod_vvisit_counterAll6469551
°F | °C
invalid location provided
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.
Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2012 16:16

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012,  στο Λουξεμβούργο.

Το βασικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Οι εργασίες του Συμβουλίου ξεκίνησαν με μια «εφ' όλης της ύλης» εξέταση των μέχρι τώρα εξελίξεων της διαπραγμάτευσης για την ΚΑΠ και μια εκτίμηση των αποτελεσμάτων σχετικά με το συνολικό πακέτο προτάσεων, τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των συμβιβαστικών λύσεων που προτείνει η Προεδρία.

Ειδικότερα, για τον Κανονισμό σχετικά με την Aγροτική Aνάπτυξη 2014 - 2020, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα χρηματοδότησης των μέτρων και κατά πόσο οι προτάσεις εξυπηρετούν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Έλληνας Υπουργός στην παρέμβασή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη:

  1. Πρέπει να παρέχει αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. και για τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, πέραν των άλλων μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σύσταση ομάδων παραγωγών, συνεργασία κ.α.). Στόχος είναι η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού εισαγομένων προϊόντων, που προέρχονται από χώρες που δεν τηρούν τέτοια περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλήττει περισσότερο τις μεσογειακές χώρες.
  2. Να μην ισχύσει η «αιρεσιμότητα». Είναι άδικο να συνδέονται οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη με το κατά πόσον τα κράτη - μέλη επιτυγχάνουν μακροοικονομικούς δημοσιονομικούς στόχους, γιατί αυτό  οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τη σύγκλιση και τη συνοχή.
  3. Η περίοδος αναφοράς για την κατανομή των πόρων της αγροτικής ανάπτυξης να περιλαμβάνει τα έτη της οικονομικής κρίσης, για να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα.
  4. Θα πρέπει και για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης να ισχύσει ένα αυξημένο ποσό συγχρηματοδότησης για τις περιοχές «μετάβασης» σε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, όπως προβλέπεται και για τα υπόλοιπα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε με τον Επίτροπο Γεωργίας,κ. Dacian Ciolos, καθώς και με συναδέλφους των άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών, με θέμα την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του ελαιολάδου.

Ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών και την απορρόφηση των αποθεμάτων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, «η διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. είναι σε κρίσιμο στάδιο. Οι αποφάσεις για την ΚΑΠ είναι στην τελική ευθεία, πριν τη διαμόρφωση οριστικών λύσεων. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ώστε οι αποφάσεις αυτές να είναι ρεαλιστικές και αποδοτικές για την Ελλάδα. Η ΚΑΠ μεταφράζεται σε πόρους 18 περίπου δις € για την επόμενη επταετία, που πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, προς όφελος του αγροδιατροφικού τομέα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής υπαίθρου, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο».