Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα183
mod_vvisit_counterΧθές329
mod_vvisit_counterAll8056962
°F | °C
invalid location provided
Αστικοί λαχανόκηποι
Παρασκευή, 01 Ιούνιος 2012 18:31

 στο δήμο Αλεξανδρούπολης.  Γιατί όχι και στη Λευκάδα;

Αστικοί λαχανόκηποι στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Γιατί όχι και στη Λευκάδα;

Στην Αλεξανδρούπολη, το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο θα εκμεταλλεύονται 272 συνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι, θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από δυο μήνες. Οι αστικοί λαχανόκηποι είναι χώροι στα όρια της πόλης, όπου μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν και από τους «απαράβατους» κανόνες είναι ότι ο τρόπος καλλιέργειας θα είναι βιολογικός. Ο Δήμος θα διαθέσει τα μηχανήματα, τους σπόρους και την τεχνική γνώση, ενώ στο αγρόκτημα θα είναι εγκατεστημένος γεωπόνος για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.Πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη τη χώρα οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν... ένα αντίδοτο στην κρίση για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα λαχανικά για τις οικογένειές τους.

Το εγχείρημα δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες αρκετών δήμων -μέχρι τώρα έχουν πάρει σχετική πρωτοβουλία οι Δήμοι Λάρισας, Μυτιλήνης, Αλεξανδρούπολης, Εδεσσας, Θέρμης κ.ά.- που οργανώνουν και παραχωρούν διαθέσιμες μικρές εκτάσεις περιμετρικά του αστικού ιστού των πόλεων.
Στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες πήρε πρωτοβουλία για την παραχώρηση και λειτουργία αρχικά 200 τέτοιων μικρών λαχανόκηπων και αργότερα 500 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση μέσα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην περιοχή της Θέρμης.
«Στόχος είναι να βγει το πανεπιστήμιο εκτός των τειχών και να συναντήσει τον πολίτη, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, ο οποίος παράλληλα αναμένει τον Μάιο την πρώτη παραγωγή του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος του ΑΠΘ. Τα πρώτα προϊόντα θα διατίθενται στη Φοιτητική Λέσχη και σε αγορά βιολογικών προϊόντων μέσα στο πανεπιστημιακό campus, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται ακόμη και η κανονική τους εμπορία.
Από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένου λαχανόκηπου με σκοπό να βοηθήσουν αρχικά άνεργους και στη συνέχεια αδύναμους οικονομικά πολίτες ήταν αυτός της Λάρισας.
Ανάλογες είναι οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται στον Δήμο Εδεσσας, ενώ στη Μυτιλήνη σε μια περιφραγμένη έκταση στο Κάστρο, είναι μια πιλοτική δράση που έχει ενταχτεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Πηγή: Cityfarmer.gr