Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα285
mod_vvisit_counterΧθές863
mod_vvisit_counterAll8010782
°F | °C
invalid location provided
Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης αγροτικής γης σε εννέα δικαιούχους
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2012 18:43

                                      στην Περιφερειακή Ενότητα  Καβάλας 

Υλοποιώντας τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάθεση προς ενοικίαση με συμβολικό μίσθωμα αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο δdribelekasιανομών και αναδασμών του ΥΠΑΑΤ, παραδόθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα, σε εννέα δικαιούχους 21 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 181 στρεμμάτων.

Τα σημερινά συμβόλαια θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο στην σχετική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα εν λόγω αγροτεμάχια έχουν προκύψει από την διασταύρωση των πληροφοριών που παρέχουν το εποικιστικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων γνωστό ως LPIS και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των δύο προηγούμενων περιόδων.

Πριν την ανάρτηση στο διαδίκτυο, υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιούνται διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να επαληθευτεί με προβολή στην τρέχουσα κατάσταση, η φωτοερμηνευτική αξιολόγηση και κωδικοποίηση που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά οριστικοποιεί τα προς διάθεση αγροτεμάχια.

Για τη διευκόλυνση του πολίτη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναπτύξει κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μίσθωσης δημόσιας γης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών διασφαλίζει την αξιοκρατία και την διαφάνεια ταυτόχρονα με την άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Έως σήμερα έχουν γίνει 18 αναρτήσεις 2.026 αγροτεμαχίων σε 16 Περιφερειακές Ενότητες σε 5 Περιφέρειες της χώρας. Έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 3.500 αιτήσεις (στο σύστημα βρίσκονται προς υποβολή περίπου 6.500 αιτήσεις), οι οποίες αφορούν περίπου 1.700 αγροτεμάχια. Η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων γίνεται κάθε Πέμπτη.

Οι πιο πολλές αιτήσεις έχουν υποβληθεί για αγροτεμάχια της Θεσσαλονίκης (περίπου 800 αιτήσεις), της Ημαθίας (περίπου 600 αιτήσεις) και των Σερρών (περίπου 400 αιτήσεις).

Οι πρώτες συμβάσεις μίσθωσης γης αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με 21 συμβόλαια. Μετά την Καβάλα, σειρά στην υπογραφή συμβολαίων έχει η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία των αιτήσεων προκύπτει ότι το 35% των αιτούντων είναι άνεργοι και το 29% νέοι έως 35 ετών, το 62% αυτών δεν έχει καθόλου αγροτική γη και το 11% διαθέτει έως 10 στρέμματα, ενώ το 76% των αιτούντων δεσμεύεται ότι θα ενταχθεί στο καλάθι της Περιφέρειας, στην οποία υποβάλει αίτηση.

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας κατά την εκδήλωση  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία διανομής δημόσιας  γεωργικής και κτηνοτροφικής γης είναι δυναμική και θα συνεχιστεί, ενώ θα προκύψουν και νέα διαθέσιμα αγροτεμάχια μετά την προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η εν λόγω ρύθμιση εντός λίγων ημερών θα εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής και σύντομα θα είναι νόμος του κράτους».