°F | °C
invalid location provided
Κρίτων Αρσένης: Να απορριφθεί η αδειοδότηση της καλλιέργειας του “μεταλλαγμένου” καλαμποκιού Bt-1507
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 12:58

Την απόρριψη της αίτησης καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου  (ΓΤΟ) καλαμποκιού Bt-1507 ζητά με γραπτή ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβkalampokiουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το συγκεκριμένο καλαμπόκι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον γενικότερα, ενώ άγνωστες παραμένουν οι πιθανές επιπτώσεις του στον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Αρμόδιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον είναι αντικρουόμενες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε το 2007 την έγκριση του προϊόντος επικαλούμενη επιστημονικές μελέτες που το συνέδεαν με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπόψη από την EFSA στην πρώτη γνωμοδότησή της.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ έχουν εγκριθεί για καλλιέργεια δύο γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, το καλαμπόκι MON810 της Monsanto και η πατάτα Amflora της BASF. H BASF ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την αναστολή εμπορίας της Amflora εξαιτίας της εμπορικής της αποτυχίας και την απόσυρση της εταιρείας από την ευρωπαϊκή αγορά. Στελέχη της BASF έχουν δηλώσει ότι αυτό οφείλεται στην έντονα αρνητική στάση των ευρωπαίων πολιτών στο ζήτημα των "μεταλλαγμένων".

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Ερωτήματα εγείρονται ακόμα μια φορά για το ρόλο που διαδραματίζει η EFSA στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων στην ΕΕ. Η EFSA κατά τη διαδικασία αδειοδότησης του καλαμποκιού Bt-1507 στην πρώτη της γνωμοδότησή το 2005 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια του συγκεκριμένου ΓΤΟ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το 2011, η EFSA γνωμοδότησε πάλι θετικά παρόλο που για πρώτη φορά δέχτηκε ότι η έκθεση στην τοξίνη που παράγει ο συγκεκριμένος ΓΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανθεκτικότητας των βλαβερών εντόμων και άρα στην αυξημένη χρήση εντομοκτόνων. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι το ΓΤ καλαμπόκι μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα. Δεδομένου ότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και ενδεχομένως και τον άνθρωπο, η Επιτροπή πρέπει όπως και το 2007 να μην επιτρέψει την έγκριση για καλλιέργεια του ΓΤ καλαμποκιού Bt-1507.

Είναι πλέον καιρός για τον Επίτροπο Ντάλι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακούσουν τη φωνή των ευρωπαίων πολιτών που λένε όχι στους ΓΤΟ και ναι στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων. Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη για τα "μεταλλαγμένα" είναι διάχυτο, δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός κολοσσός BASF μετά την τεράστια εμπορική αποτυχία της ΓΤ πατάτας Amflora ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εγκαταλείπει την Ευρώπη και μεταφέρει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αμερική. Σημειώθηκε άλλη μια νίκη στον αγώνα κατά των "μεταλλαγμένων".»